Περιβάλλον: Η απόφαση αποχαρακτηρισμού και οι πυρκαγιές

Περιβάλλον: Η απόφαση αποχαρακτηρισμού και οι πυρκαγιές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσπάθεια ακύρωσης της φιλοπεριβαλλοντικής εικόνας που προβάλλει ο κ. Γ. Παπανδρέου αποδύθηκε ο πρωθυπουργός, εμφανίζοντας έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνυπογράψει απόφαση αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπενθυμίζοντας εμμέσως τις πρόσφατες καταστροφές στην ανατολική Αττική και ζητώντας ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μονιμοποίηση των εποχικών και επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα πρόληψης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη μετάθεση της ατζέντας στο περιβάλλον, σημειώνοντας πως «όταν μιλούσα για πράσινη ανάπτυξη, μου έλεγαν πράσινα άλογα» και εξήγησε ότι πράσινη ανάπτυξη δεν είναι να προστατεύσουμε απλώς τις αρκούδες ή τις φώκιες. «Είναι κι αυτό, αλλά κατά κύριο λόγο είναι να πάμε σε μια άλλη παραγωγική βάση», σημείωσε και εξήγησε ότι απαιτείται να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας, να δημιουργήσουμε «πράσινες» δουλειές στην οικοδομή, σε νέα αγροτικά προϊόντα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ ανέδειξε και την κοινωνική διάσταση κάνοντας λόγο για κοινωνικό – περιβαλλοντικό απαρτχάιντ, φέροντας ως παράδειγμα τη δυτική Αττική, που έχει καταλήξει ο σκουπιδότοπος της Αττικής. Επανέλαβε, δε, την πρόθεσή του για απόσυρση του χωροταξικού για τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τόσο το εθνικό χωροταξικό σχέδιο όσο και τα επιμέρους χωροταξικά, επισημαίνοντας στον συνομιλητή του ότι κάνει λάθος, καθώς ακούει ανθρώπους που για υστερόβουλους λόγους δεν επιθυμούν τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού. Εν συνέχεια αναφέρθηκε στην, κατά τη διακυβέρνηση της Ν. Δ, υιοθέτηση όλων των κοινοτικών οδηγιών, τον 4πλασιασμό της ανακύκλωσης, την προώθηση της διπλής ανάπλασης σε Αλεξάνδρας και Βοτανικό, την επέκταση του μετρό Αθήνας και της κατασκευή αυτού στη Θεσσαλονίκη, τον τριπλασιασμό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. «Το 2004 παραλάβαμε 3.000 ανεξέλεγκτες χωματερές, σήμερα οι 2.600 έχουν κλείσει», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την κριτική του για το χωροταξικό του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι όλοι οι φορείς, επιμελητήρια και οικολογικές οργανώσεις, το καταγγέλλουν γιατί θα οδηγήσει σε περισσότερο τσιμέντο στα νησιά. Προσέθεσε, δε, ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι «αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τα σκουπίδια θα μας πνίξουν».

«Θα σας παρακαλούσα να μη λέτε ανακρίβειες, όταν δεν έχετε μελετήσει σε βάθος μια πολύ σοβαρή ρύθμιση που είναι απαραίτητη για τον τουρισμό», απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι το χωροταξικό που προώθησε η κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει με το αποτυχημένο ισπανικό μοντέλο. «Οταν μας κληροδοτήσατε τον Κουρουπητό και χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, δεν μπορείτε να εμφανίζεστε εδώ με ασαφείς ιδέες για έναν κόσμο αγγελικό πλασμένο», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, απευθύνοντας μια διπλή πρόκληση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Να απαντήσει αν σκοπεύει να σταματήσει το έργο της εκτροπής του Αχελώου και να δικαιολογήσει γιατί τον Αύγουστο του 2002 συνυπέγραψε τον αποχαρακτηρισμό κρίσιμων αναδασωτέων εκτάσεων στην Αττική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρχικά απάντησε για το ζήτημα του Αχελώου «μη βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει» και χρειάστηκε να επανέλθει σε επόμενη θεματική, για να απαντήσει ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της εκτροπής αλλά ανάγκη συνολικής επανεξέτασης της διαχείρισης των υδάτων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή