Ποιοι από τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας δικαιούνται αρωγής

Ποιοι από τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας δικαιούνται αρωγής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ 8 έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι πληγέντες θα έχουν προθεσμία ενός έτους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για αυτοψία ή κρατική αρωγή. Το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε στα 750 ευρώ/τ. μ. για την ανακατασκευή κατοικιών και 60 ευρώ/τ. μ. για επισκευές. Τέλος, προβλέπεται επίδομα 1.000 ευρώ για ζημιά στον καυστήρα κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων. Το υπουργείο πάντως δεν διευκρινίζει αν τα μέτρα αφορούν μόνο τα νόμιμα ή και τα αυθαίρετα κτίρια.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε τις αποφάσεις οριοθέτησης των πλημμυρόπληκτων περιοχών, καθώς και την απόφαση αποζημίωσης. Ως πληγείσες περιοχές ορίστηκαν οι Δήμοι Ερέτριας, Ληλαντίων και Αμαρυνθίων και τα δημοτικά διαμερίσματα Μετοχίου, Διρφύων και Οξυλίθου του Δήμου Κύμης, Μίσθρος, Πουρνού, Θεολόγου, Πίσσωνα, Στροπωνών και Καμπίων του Δήμου Διρφύων, Ορίου του Δήμου Αυλώνος, Μονοδρίου του Δήμου Κονιστρών και περιοχή Λιανής Αμμου και οδού Ορέστη Μακρή του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε διάστημα ενός έτους στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και να υποβάλουν αίτηση για τη διενέργεια αυτοψίας από μηχανικούς και για τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής. Δικαιούχοι αρωγής για την ανακατασκευή κατοικίας είναι οι ιδιοκτήτες κτιρίων που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ή που ήταν δομημένα από ευτελή υλικά, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται μόνο για νόμιμες ή αυθαίρετες κατοικίες.

Οσον αφορά το ύψος της αρωγής:

– Για ανακατασκευή κατοικίας ορίζεται σε 750 ευρώ/τ. μ. μέχρι τα 120 τ. μ. Η πρώτη δόση (30%) θα δίνεται με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ οι υπόλοιπες δύο με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και την ολοκλήρωση του κτιρίου.

– Για ανακατασκευή κτιρίων πλην κατοικιών, από 200 – 600 ευρώ/τ. μ.

– Για την επισκευή κατοικιών ορίζεται σε 60 ευρώ/τ. μ. έως τα 120 τ. μ.

– Οσα κτίρια παρουσιάζουν ζημιές στον καυστήρα θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, συνολικά για την αποκατάσταση των πληγεισών από τις πλημμύρες στη νήσο Εύβοια θα διατεθούν 6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή