Εμμένει σε φόρμουλα «διπλής ονομασίας» ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Εμμένει σε φόρμουλα «διπλής ονομασίας» ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνεπέστερος πρεσβευτής της φόρμουλας «διπλής ονομασίας» στο Σκοπιανό αναδεικνύεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος σε κάθε δημόσια δήλωσή του επισημαίνει ότι η χώρα του ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση για λύση με διπλή ονομασία. Αυτό έκανε και στη Νέα Υόρκη, όταν, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι απλά υιοθετήθηκαν κατά καιρούς διάφορες παραλλαγές της φόρμουλας αυτής, χωρίς ποτέ να εγκαταλειφθεί στη βασική αρχή της, που θέλει να μην υιοθετείται μία νέα ονομασία για κάθε διεθνή χρήση. Οι δηλώσεις του κ. Ιβανόφ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά ότι η εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης δεν διαφαίνεται σύντομα, καθώς η σκοπιανή πλευρά εμμένει σε ρητορική αδιαλλαξίας.

Η εικόνα που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι στα Σκόπια δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία ως προς την προοπτική τον προσεχή Δεκέμβριο να πληρούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ετσι, δεν αισθάνονται την πίεση για συμφωνία με την Ελλάδα, που θα ήρε τον κίνδυνο ενός ελληνικού βέτο σε αυτή τη διαδικασία.

Το θέμα της ονομασίας επρόκειτο να συζητήσει ο κ. Ιβανόφ και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο είχε συνάντηση αργά χθες. Σήμερα ο κ. Ιβανόφ πρόκειται να συναντηθεί με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. Πάντως, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αναβάλει τα όποια σχέδια του κ. Νίμιτς, ο οποίος αναμενόταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης να επιχειρήσει να προωθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, πιθανότατα παρουσιάζοντας στις δύο πλευρές μια νέα δέσμη ιδεών για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή