ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η σύγκρουση των αιθέρων

Συνεχίστηκε και χθες ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις αερομεταφορές. Χθες, μετά την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και η MIG γνωστοποίησε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Η τελευταία, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτες» και «συκοφαντικές» δηλώσεις της υπουργού, η οποία προχθές είχε χαρακτηρίσει «λάσπη» το αίτημα της MIG για το άνοιγμα του φακέλου Aegean Airlines και «εκβιασμό» την τοποθέτηση της εταιρείας περί ενδεχόμενης εμπλοκής της υπουργού Εξωτερικών στην άρση του μονοπωλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη γραμμή Αθήνα – Κων/πολη.

Η MIG στη χθεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της υπουργού «κλασική» και «παρωχημένη» πολιτική αντίδραση, ενώ επικαλείται εκ νέου τη στενή φιλική σχέση της υπουργού με την οικογένεια του βασικού μετόχου της Aegean (οικογένεια Βασιλάκη). «Σε μία ορθώς λειτουργούσα Δημοκρατία, η αίτηση για διερεύνηση μιας υπόθεσης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θετικά και όχι με απειλές και εκφοβισμό», αναφέρει η ΜΙG.

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αρκούνταν χθες να σημειώσουν ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, εμμένοντας στη θέση που διατύπωσε η κ. Μπακογιάννη για προσπάθεια του επιχειρηματικού ομίλου να εκμεταλλευθεί την προεκλογική περίοδο για την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά.

Ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος παρείχε χθες εκ νέου κάλυψη στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών. Σημείωσε ότι ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών είναι να συμβάλλει στο άνοιγμα δρόμων για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλα κράτη, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπλοκή του υπουργείου για το «άνοιγμα» δρομολογίων προς την Τουρκία. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την αντίδραση της κ. Μπακογιάννη «απολύτως ξεκάθαρη». Σημείωσε δε ότι πρόκειται για αντιπαράθεση επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία ενδεχομένως μπορεί να γίνει ακόμη και κατανοητή, καταλήγοντας ότι δεν δύναται να μπει στην ουσία αυτής της αντιπαράθεσης.

Στο μεταξύ, στον πόλεμο κατά της κυβέρνησης και των χειρισμών της έχει εισέλθει και η Goldair Handling. Η διοίκηση της εταιρείας έκανε χθες λόγο για εκχώρηση της άδειας επίγειας εξυπηρέτησης στην Olympic Ηandling (θυγατρική της MIG), κατά παράβαση του κανονισμού που έχει εκδώσει η Κομισιόν για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα έπρεπε πρώτα να εκκαθαριστεί η παλιά Ολυμπιακή και μετά να λάβει άδεια επίγειας εξυπηρέτησης η νέα επιχείρηση. Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Στ. Γκολέμης, επίσης έκανε λόγο για μεθόδευση «τορπιλισμού» του διαγωνισμού επιλογής αναδόχων επίγειας εξυπηρέτησης στα 34 αεροδρόμια της χώρας, αφού το μονοπώλιο της παλιάς Ολυμπιακής έληγε στις 6 Οκτωβρίου και οι σχετικοί διαγωνισμοί -που τελικά ακύρωσε ο υπουργός ΥΜΕ στις 17/9/2009- είχαν προγραμματιστεί να διενεργηθούν 29 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα στην ΥΠΑ, προκειμένου να αναλάβει την επίγεια εξυπηρέτηση 13 περιφερειακών αεροδρομίων.