Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για επανασυσπείρωση της Ν.Δ.

Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για επανασυσπείρωση της Ν.Δ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό επιθυμεί να εκπέμψει από χθες στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ η Ιπποκράτους, διακρίνοντας προφανώς τον κίνδυνο ανάτασης του ηθικού των ψηφοφόρων της Ν. Δ. στην τελική ευθεία των εκλογών. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καίτοι δημοσίως το τελευταίο διήμερο υποστηρίζουν ότι «ο κ. Παπανδρέου ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής και των δύο debates», σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως οι εμφανίσεις του κ. K. Καραμανλή επηρέασαν ένα τμήμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, προερχόμενων από τη Ν. Δ., που πιθανώς «επιστρέψουν» στο κόμμα τους και δεν κατευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ.

Η ανησυχία αυτή είναι προφανές ότι δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο μιας εκλογικής ανατροπής. Εδράζεται όμως στα περιθώρια δημοσκοπικής ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος, καθώς σε όλες τις τελευταίες έρευνες που επιτρεπόταν να δημοσιευθούν, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν. Δ. ήταν σαφώς μικρότερη από αυτήν του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκ των πραγμάτων στοχεύει να διατηρήσει τις επιδόσεις του μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Το νόημα αυτό άλλωστε είχαν και οι ταυτόσημες καταληκτικές τοποθετήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στις δύο τηλεαναμετρήσεις. Δεν ζήτησε μόνον την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά τόνισε με έμφαση τη φράση «ζητώ την αυτοδυναμία» θέλοντας έτσι να αναδείξει ότι ζητούμενο για το κόμμα του δεν είναι πλέον η νίκη, αλλά ένα υψηλό ποσοστό που θα του διασφαλίσει περισσότερες από 151 έδρες.

Ο κίνδυνος εφυσυχασμού ή έστω χαλάρωσης τμήματος του «πράσινου» κομματικού μηχανισμού λόγω της προεξοφλημένης νίκης εξηγεί και σχετικές δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η κ. Αννα Διαμαντοπούλου έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει (στον ρ/σ Σίτι) ότι «η αυτοδυναμία χρειάζεται πολλή δουλειά, καθώς δεν έχει ακόμη κλειδώσει», ενώ το ίδιο νόημα είχε μια πιο διπλωματική φράση του εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι «ο προεκλογικός αγώνας τελειώνει όταν ανοίξει και η τελευταία κάλπη». Σημειωτέον δε ότι η κ. Διαμαντοπούλου ήταν και η μόνη ίσως που δημοσίως παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αλάθητος στις τηλεοπτικές του αναμετρήσεις. Αν και τόνισε «την ασφάλεια και αυτοπεποίθηση που αναδείκνυε ο κ. Παπανδρέου για την επόμενη μέρα» παραδέχθηκε πως «σε 2 – 3 σημεία θα ήταν σωστό να δοθεί και ένα παράδειγμα για να αντιμετωπιστεί η στρατηγική του κ. Καραμανλή ότι «μιλάτε αόριστα και γενικά»», συμφωνώντας έτσι -έστω και εμμέσως- με όσους ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι σαφέστερος, ιδιαιτέρως στο οικονομικό του πρόγραμμα.

Ο κ. Παπανδρέου, εν τω μεταξύ, θα επιστρέψει αύριο από τη Νέα Υόρκη όπου προεδρεύει της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην οποία παρουσιάζονται τα συμπεράσματα των Επιτροπών Στίγκλιτζ, Λάγκος και Πέρσον για την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη. «Οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν και εμείς είμαστε παρόντες, συμμετέχουμε, τις συνδιαμορφώνουμε» σχολίασε σχετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή