Ο Νίκος Παπανδρέου για τον αδελφό του

Ο Νίκος Παπανδρέου για τον αδελφό του

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι προσπάθειες μείωσαν την επιρροή του παραδοσιακού κόμματος και αύξησαν την επιρροή του πολίτη», που σημαίνει, όταν κανείς μεταφράσει σε «παραδοσιακή» πολιτική γλώσσα τη «διάλεκτο Παπανδρέου», ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να είναι περισσότερο ανεξάρτητος από πρακτικές του παρελθόντος που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες θητείες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Το παραπάνω απόσπασμα βρίσκεται σε άρθρο του Νίκου Παπανδρέου στο τεύχος της Βιομηχανικής και Οικονομικής Επιθεώρησης που κυκλοφορεί σήμερα, με τίτλο «Ναι, είμαι περήφανος για τον Γιώργο». Ο οικονομολόγος και συγγραφέας, τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις πλευρές που είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό. Ισως μάλιστα και σε στελέχη του κινήματος που προτιμούν να διακρίνουν στον κ. Παπανδρέου τη φήμη της πολιτικής οικογένειας και να μην προσέχουν επαρκώς την προσωπικότητα του αρχηγού. Οταν όμως το κόμμα αυτό, εφόσον εκλεγεί, «θα είναι το πρώτο προοδευτικό ευρωπαϊκό κόμμα που θα αναλάβει την εξουσία μετά την κρίση του 2008, που κλόνισε την πίστη στη θρησκεία της «αγοράς»».

Με τον ίδιο χαρακτηριστικό τρόπο, ο Νίκος Παπανδρέου ερμηνεύει άγνωστα στοιχεία της ομιλίας της Θεσσαλονίκης προς τις «παραγωγικές τάξεις», για τον τρόπο με τον οποίο ο «Γιώργος» βλέπει το κράτος. «Δεν συμφωνεί με παλιές πρακτικές όπου το κράτος παρεμβαίνει αυθαίρετα», διευκρινίζει, «αλλά βλέπει ένα κράτος που θα κάνει «παρεμβάσεις» μόνο μετά από διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα, ένα κράτος και φυσικά μια κυβέρνηση που θέλει συναινετικές λύσεις».

Ο αρθρογράφος της «Επιθεώρησης», σημειώνει πάντως ότι δεν είναι ουδέτερος, ότι μιλά για ό,τι αισθάνεται, αφού μιλά για τον αδερφό του και αναφέρεται ξεχωριστά στη φιλοσοφία της «Σχολής της Σύμης», στις συναντήσεις δηλαδή που διοργανώνει ο Γιώργος Παπανδρέου με τη συμμετοχή ηγετών και διανοουμένων διεθνούς φήμης. Η ουσία αυτού του school of thought βρίσκεται σε «νέες, προοδευτικές προσεγγίσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης», γράφει ο Νίκος Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή