ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΧΘΕΣ Ο ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ

Εντατικοποίηση συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Εντατικοποίηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά τις εκλογές στην Ελλάδα προανήγγειλε χθες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Σκοπιανό πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη χρονική στιγμή για να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές ιδέες στο τραπέζι για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, για να αρχίσουν αυτές να σκέφτονται δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης. Ο ειδικός μεσολαβητής εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά αισιόδοξος, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες τις οποίες πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν εποικοδομητικές και οι δύο πλευρές έδειξαν σοβαρή προσέγγιση σε κάποιες από τις ιδέες μου». Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ότι η χώρα του παραμένει ενεργή στη διαπραγματευτική διαδικασία και αναμένει να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία «δεν θα θίξει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των Μακεδόνων πολιτών».

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Επικριτικός Ιερώνυμος προς κληρικούς

Εναν αυστηρό Αρχιεπίσκοπο αντίκρισαν προχθές το απόγευμα οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής στην τακτική ιερατική σύναξη. Ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να επέκρινε εκείνους τους κληρικούς που αγνόησαν την εντολή του και δεν κατέθεσαν μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου έκθεση απολογισμού των οικονομικών των ενοριών τους. Ταυτόχρονα καυτηρίασε την πρακτική κάποιων κληρικών που επιμένουν να λαμβάνουν «τυχερά». «Τώρα θα σας μάθω ποιος είναι ο άφωνος! Τελείωσαν όλα, δεν πρόκειται στο εξής να επιτρέψω οποιαδήποτε υποψία κακοδιαχείρισης» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε την παραίτηση περίπου 50 κληρικών από τη θέση του προϊσταμένου των ενοριών τους, επειδή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τους εν λόγω οικονομικούς απολογισμούς.

ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ 13 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Εξαρθρώθηκε σπείρα δουλεμπόρων

Σκληρή σπείρα δουλεμπόρων εντόπισαν και συνέλαβαν άντρες της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής το βράδυ της Τετάρτης στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τρεις Ιρακινούς και έναν Πακιστανό, οι οποίοι κρατούσαν φυλακισμένους 13 αλλοδαπούς σε ένα σπίτι της περιοχής απαιτώντας 4.000 ευρώ από τις οικογένειες των άτυχων μεταναστών ως αντίτιμο για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Οι 13 αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν έρθει μέσω Τουρκίας, επίσης συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Καταδίκη καταληψιών Εσφιγμένου

Δεκατέσσερις μοναχοί της παλιάς αδελφότητας που χαρακτηρίζονται και καταληψίες της μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους καταδικάστηκαν χθες σε φυλάκιση ενός έτους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Η ποινή, που αποτελεί μια ακόμα πτυχή στη χρόνια σύγκρουση της νέας αδελφότητας αλλά και της Ιεράς Κοινότητας με τους καταληψίες, είναι με τριετή αναστολή κι αφορά και τον ηγούμενο Μεθόδιο. Τη μήνυση είχαν καταθέσει μέλη της νέας αδελφότητας που συγκρότησε η Ιερά Κοινότητα μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν εκδοθεί σε βάρος των ζηλωτών μοναχών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

«Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια»

Διπλωματικές παρενέργειες προκαλεί στα Σκόπια η έκδοση της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια, αναφέρεται ότι στο σύγγραμμα χρησιμοποιείται λεξιλόγιο και ορολογία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Το θέμα έθεσε στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΑΓΩΓΗΣ

«Σύνδρομο της βιτρίνας»

Διαρκής επιθετική φαρμακευτική αγωγή είναι η θεραπεία για το «σύνδρομο της βιτρίνας» -την περιφερική αρτηριακή νόσο που πλήττει άτομα ηλικίας άνω των 60-65 ετών. Πρόκειται για μια ύπουλη και επώδυνη πάθηση -ασυμπτωματική στο 90% των περιπτώσεων- που εμφανίζεται με πόνους στα πόδια των ασθενών, οι οποίοι όταν περπατούν, αναγκάζονται συχνά να σταματούν για ξεκούραση κάνοντας συνήθως πως παρατηρούν τις… βιτρίνες. Οι πόνοι οφείλονται στη στένωση των αρτηριών και την ισχαιμία, αλλά οι ασθενείς το αποδίδουν στο προχωρημένο της ηλικίας τους και το αγνοούν, ανέφερε χθες ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του University College του Λονδίνου Δημήτρης Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι «η πιθανότητα 5ετούς επιβίωσης χωρίς θεραπευτική αγωγή είναι μόνο 20%-30%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή