Διορισμοί – εξπρές στη Βουλή προ των εκλογών

Διορισμοί – εξπρές στη Βουλή προ των εκλογών

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματικό σκάνδαλο ρουσφετολογικών διορισμών στη Βουλή, υπό τις ευλογίες του τότε προέδρου του Σώματος κ. Δημ. Σιούφα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη δύο ημέρες… μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και ενώ η μεν Ν.Δ. είχε ήδη κάνει σημαία της την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, το δε ΠΑΣΟΚ την «αξιοκρατία» και τη «διαφάνεια».

Οπως προκύπτει από φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (387 με ημερομηνία 4-9-09), το οποίο φέρει την υπογραφή του κ. Σιούφα, οι τρεις νεοδημοκράτες αντιπρόεδροι της Βουλής κ. κ. Γ. Σούρλας, Ελσα Παπαδημητρίου και Αν. Νεράντζης «βόλεψαν» ως νέους μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία τους στη Βουλή, τα οποία επί της ουσίας είχαν πάψει να λειτουργούν, ισάριθμους ανθρώπους τους.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ίδιο ΦΕΚ, παρόμοιες προσλήψεις έγιναν και για την υπηρεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με βάση πρόταση την οποία τύποις είχε καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ημέρα σε διορισμούς στα γραφεία τους προχώρησαν ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κων. Μητσοτάκης και η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη.

Το εξοργιστικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως και μιας σειράς άλλων προσλήψεων, που, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κ», προηγήθηκαν με τη σιωπηρή συναίνεση όλων των κομμάτων, είναι ότι οι προσληφθέντες χωρίς να έχουν εργαστεί ούτε ένα εικοσιτετράωρο, αφού αμέσως μετά η Βουλή διαλύθηκε για τις εκλογές, θα απολαμβάνουν προνόμια που ούτε να… ονειρευτεί μπορεί ο απλός εργαζόμενος: Μέσα σε τρεις μήνες από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής και την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής θα μπορούν να μονιμοποιηθούν, εξασφαλίζοντας 16 μισθούς κατ’ έτος, αλλά και ευνοϊκότατο συνταξιοδοτικό καθεστώς που εξασφαλίζει διευθυντικές συντάξεις ακόμη και στις καθαρίστριες του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 4ης Σεπτεμβρίου, οι «τυχεροί» υπάλληλοι -μια εκ των οποίων, όπως προκύπτει από το όνομα, φαίνεται πως έχει κυριολεκτικά… μπάρμπα στην Κορώνη- είναι οι εξής: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας προσλαμβάνει την κ. Μαρία Τζ., η κ. Ελσα Παπαδημητρίου την ανιψιά της Μικαέλα Π. και τον Νικόλαο Μ., ο γενικός γραμματέας της Βουλής τον Λέοντα Στ., η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, που, παρότι δεν είναι υποψήφια στις εκλογές, θα συνεχίσει να διατηρεί γραφείο στη Βουλή, τον Ιωάν. Κασ. και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. τη Δήμητρα Λ.

Οπως προαναφέρθηκε, όμως, οι σκανδαλώδεις διορισμοί της συγκεκριμένης ημέρας είχαν και «άρωμα ΠΑΣΟΚ»: Ταυτοχρόνως με τις ανωτέρω προσλήψεις, έπειτα από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσλήφθηκαν ως μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Αγλαΐα Μπ., Κωνσταντίνα Καπ., Παρασκευή Χαρ. και Ευστάθιος Μπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου προηγήθηκαν μια σειρά άλλες προσλήψεις στο κοινοβούλιο. Και αυτό, ενώ στα υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία οι πληροφορίες βοούσαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προέκρινε τη λύση του ανασχηματισμού, αλλά εκείνη της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως και τελικά έπραξε.

Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου προσλαμβάνεται στο γραφείο του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αν. Νεράντζη (Ν.Δ.), ο Γαβριήλ Δ. Την επομένη, θέση στο γραφείο του κ. Κων. Μητσοτάκη καταλαμβάνει ο Εμμανουήλ Χ., στο γραφείο του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ο Κωνσταντίνος Κακ. και στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Βουλής κ. Δ. Στεφάνου η Ελένη Ζαμ. Τέλος, στις 3 του μήνα στο γραφείο του τέταρτου αντιπροέδρου της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικου (ΠΑΣΟΚ) προσλαμβάνεται ο Φώτιος Σμπ. Ολα αυτά, βεβαίως, με διακομματική συναίνεση και τη συνήθη μέθοδο της «συντεχνιακής σιωπής» που χαρακτηρίζει τα κόμματα, όταν πρόκειται να προωθήσουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που ευνοούν τα του οίκου τους, ακόμη και σε μια περίοδο που όλοι σπεύδουν να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών υποσχόμενοι αξιοκρατία, «λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος» και όλα αυτά τα μεγαλόστομα με τα οποία μας βομβαρδίζουν τις τελευταίες εβδομάδες…

– Περισσότερα στο www. kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή