Ελάχιστα «πράσινη» η αναμέτρηση

Ελάχιστα «πράσινη» η αναμέτρηση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία εκπροσώπου των Οικολόγων Πρασίνων στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών δεν είναι από μόνη της αρκετή για μια πιο «καθαρή» προεκλογική εκστρατεία. Αν και οι αφίσες στους δρόμους είναι σαφώς λιγότερες, η φετινή προεκλογική καμπάνια δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί «πράσινη». Ενδεικτικά για την εξάρτηση των κομμάτων από το χαρτί είναι τα στοιχεία που γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης. Σύμφωνα με αυτά, το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» των ευρωεκλογών ήταν βαρύ για την πρωτεύουσα. Τότε, δέκα οχήματα ανακύκλωσης του Δήμου με πενήντα εργαζομένους περισυνέλεξαν 110 τόνους χαρτιού, 75 εκ των οποίων ήταν οι προεκλογικές αφίσες. Αυτή η ποσότητα χαρτιού αντιστοιχεί σε 1.275 δέντρα. Το πρώτο κόμμα που προανήγγειλε την πρόθεσή του να μη χρησιμοποιήσει γιγαντοαφίσες ήταν το ΠΑΣΟΚ. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου ανακοινώθηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα γίνει αφισοκόλληση. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε και τα άλλα κόμματα να υιοθετήσουν την πρόταση. Ματαίως, όπως φαίνεται και από την τελευταία συνεδρίαση της διευρυμένης διακομματικής επιτροπής, όπου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου κατηγόρησε τη Ν. Δ. ότι δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία για τις γιγαντοαφίσες. Ο γραμματέας της Ν. Δ. κ. Λευτ. Ζαγορίτης απάντησε στον κ. Παπαϊωάννου ότι οι εκλογές διεξάγονται με βάση τα συμφωνηθέντα, δηλαδή ότι η προβολή των κομμάτων θα γίνει όπως το 2004 και το 2007. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που απέχει από την τύπωση αφισών. Αν ισχύσουν τα συμφωνηθέντα, τα κόμματα μετά τις εκλογές θα πρέπει να δώσουν για ανακύκλωση όλο το υλικό τους.

Οπως φαίνεται από μια σύντομη βόλτα στους κεντρικούς δρόμους Αθηνών και προαστίων, η Ν. Δ. και ο ΛΑΟΣ έχουν αναρτήσει γιγαντοαφίσες, παραβιάζοντας ακόμη και τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, για λόγους οδικής ασφάλειας δεν θα τοποθετούνταν αφίσες στις διαφημιστικές πινακίδες των εθνικών οδών. Ωστόσο και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, όπως και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες (Κηφισίας, Μεσογείων), υπάρχουν αναρτημένες αφίσες με τα πρόσωπα του κ. Κ. Καραμανλή και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη. Γιγαντοαφίσες στους κεντρικούς δρόμους δεν αναρτούν επίσης το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και διαφωνούν στο ζήτημα των αφισών, οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως και του ΛΑΟΣ, συμφωνούν ως προς την τακτική τύπωσης διαφημιστικών φυλλαδίων. Αντιθέτως, τα δύο κόμματα της Αριστεράς δεν προχωρούν καν στο σχεδιασμό φυλλαδίων για την προώθηση υποψηφίων. Την πλέον φιλική προς το περιβάλλον εκστρατεία πραγματοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι προτιμούν τις οργανωμένες ανά περιοχές παρεμβάσεις και δεν έχουν τυπώσει παρά ελάχιστα φυλλάδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή