Θέλουμε αυτοδυναμία ευθύνης και έργου

Θέλουμε αυτοδυναμία ευθύνης και έργου

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ξεχάσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους χάριν της νέας πορείας που χρειάζεται ο τόπος, καλεί εμμέσως τους «συντρόφους» του στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Δημ. Ρέππας. Στη συνέντευξή του στην «Κ» εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, αλλά καλεί τη βάση του κόμματος να μην εφησυχάσει προκειμένου «να διευρύνουμε στο μέγιστο δυνατό την πολιτική νίκη μας»

– Απομένουν μόλις οκτώ ημέρες για τις εκλογές. Πιστεύετε ότι τα τελευταία γεγονότα -ντιμπέιτ, ομιλίες κ.λπ.- έχουν επιδράσει είτε θετικά είτε αρνητικά στην εικόνα της υπεροχής του ΠΑΣΟΚ;

– Γνωρίζω ότι έχουμε περάσει από την ιδεοληπτική στην εικονοληπτική αντίληψη για την ενημέρωση. Αυτό ιδίως στην πολιτική επηρεάζει σημαντικά τα πράγματα. Πιστεύω όμως ότι η ουσία της πολιτικής είναι καταλυτική γιατί απλούστατα αυτή καθορίζει τη ζωή των πολιτών. Η αγοραστική δύναμη, οι συνθήκες εργασίας, η ποιότητα προϊόντων δεν διαμορφώνονται από την εικόνα αλλά από την ασκούμενη πολιτική. Και η απερχόμενη κυβέρνηση κρίνεται όχι από το ψέμα των λόγων της αλλά από την αλήθεια των έργων της. Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά τη ΔΕΘ, αναπτύσσουμε το σχέδιό μας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η πρότασή μας είναι κοστολογημένη και τεκμηριωμένη. Θεωρώ πως οι πολίτες προσβλέπουν στη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Θα έλεγα μάλιστα πως αυτή η προεξόφληση της εκλογικής νίκης περιέχει και ένα στοιχείο πολιτικού κινδύνου. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή σταθεροί και αποτελεσματικοί ώστε να προλάβουμε και το παραμικρό αρνητικό σημείο.

– Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «κλειδωμένη» την αυτοδυναμία, υποστηρίζοντας ότι στόχος πλέον είναι όσο το δυνατόν περισσότερες από 151 έδρες. Εχετε και σεις την ίδια αίσθηση;

– Οπως προείπα, όχι μόνο δεν εφησυχάζουμε αλλά αντιθέτως επιβάλλεται να διευρύνουμε στο μέγιστο δυνατό την πολιτική νίκη μας. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο έχουμε συμμάχους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την αδιατάρακτη πορεία της χώρας. Πιστεύω ότι είναι συνειδητή επιλογή κρίσιμου τμήματος του εκλογικού σώματος να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία όχι εσωστρέφειας και αυτοεπιβεβαίωσης, αλλά ευθύνης και έργου.

– Αν δεν γίνει εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας είστε υπέρ της άμεσης προσφυγής σε δεύτερες κάλπες ή θα πρέπει να διερευνήσετε το ενδεχόμενο συνεργασία σας με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.;

– Οι πολίτες με την ψήφο τους θα μας δείξουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πιστεύω ότι εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να διασφαλίσουν μια κυβέρνηση με μακρόπνοο ορίζοντα. Εχουμε τονίσει πως και με δεδομένη την αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε ευρύτερες συγκλίσεις και συμπράξεις σε προοδευτική κατεύθυνση, και είμαι σαφής, ώστε να διευρυνθεί το πολιτικό υποκείμενο άσκησης της εξουσίας. Εχουμε μιλήσει για την ανάγκη εθνικής και κοινωνικής συμφωνίας, για να σφυρηλατήσουμε ισχυρές πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις χρήσιμες αλλαγές.

– Πολλοί υποστηρίζουν ότι πιθανώς υπάρχει μια κρυφή ψήφος προς τη Ν.Δ., από απογοητευμένους ψηφοφόρους της που δεν ομολογούν ότι θα της δώσουν μια ακόμη ευκαιρία. Πιστεύετε σε αυτήν τη «θεωρία»;

– Οι πολίτες που εγκαταλείπουν τη Νέα Δημοκρατία, το κάνουν όχι μόνο γιατί εθίγησαν τα οικονομικά συμφέροντά τους ή τα κοινωνικά δικαιώματά τους. Πάνω απ’ όλα έχουν τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τον μόχθο και την αξιοπρέπειά τους. Τους προκάλεσε και τους πρόσβαλε. Κι αυτό συνεχίζει να κάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καραμανλής όρισε το πεδίο της κρίσης, ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή, με τρία κυρίως σημεία: Την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία παρέλαβε στα 13 δισ. και την παραδίδει στα 31 δισ. ευρώ, τον περιορισμό της σπατάλης αφού όμως γιγάντωσε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ εν τω μεταξύ εκποιεί τον δημόσιο πλούτο, όπως έκανε στην περίπτωση του ΟΤΕ. Το σενάριο αυτό λοιπόν αφορά μάλλον μια κρυφή ελπίδα της Ν.Δ. που θα αποδειχθεί φρούδα παρά την εκτίμηση κρυφής ψήφου που κι αν υπάρχει έχει αμελητέο μέγεθος.

– Μία από τις βασικές ενστάσεις έναντι του κόμματός σας είναι οι ασαφείς υποσχέσεις σας στα φορολογικά θέματα. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε στο ντιμπέιτ των δύο να δώσει 2-3 παραδείγματα για να γίνουν ακόμη πιο κατανοητές οι δεσμεύσεις σας.

– Είναι περισσότερο από επαρκής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ο τρόπος που προβάλλεται. Γιατί θέτει αξίες και αρχές, θέτει τους στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους. Δεν πρόκειται για τεχνική κατάρτισης νομοσχεδίων αλλά για πολιτικό πρόγραμμα.

– Ο κ. Πάγκαλος την προηγούμενη εβδομάδα μέσω της «Κ» είπε ότι θα στήριζε ενθέρμως την ανανέωση της θητείας του κ. Σταύρου Δήμα στην Κομισιόν. Δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια κάθε χώρας πώς βλέπετε την πρότασή του;

– Εχουμε μπροστά μας μια εκλογική μάχη. Ολα τα άλλα έπονται. Η διαχείριση τέτοιων θεμάτων πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και συνέπειας στη διεθνή σκηνή. Πιστεύω ότι οι επιλογές του αυριανού πρωθυπουργού θα γίνονται με κριτήριο όχι τα κομματικά τείχη, αλλά τους ορίζοντες μιας ανοικτής κοινωνίας.

– Υποστηρίζουν πολλοί ότι σε περίπτωση νίκης του ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να στηριχθεί σε πρόσωπα που δεν έχουν προηγούμενη κυβερνητική θητεία, προκειμένου να απεμπλακεί πλήρως από την προηγούμενη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

– Μία κυβέρνηση συγκροτείται για να υπηρετηθεί η χώρα και όχι για να εξοικονομηθούν οι φιλοδοξίες των στελεχών του. Για τους πολίτες έχει μικρή σημασία το ποια πρόσωπα συμμετέχουν. Εχει μεγάλη αξία όμως το έργο που παράγεται ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους και να προοδεύει ο τόπος. Με αυτή την έννοια ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστος τις επιλογές του. Αυτή την ώρα είναι εκτός νομιμοποίησης κάθε αναφορά σε κοστούμια και υπουργικές καρέκλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή