Με στρατηγική χαμένης ψήφου Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

Με στρατηγική χαμένης ψήφου Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόνον κοινό στόχο την αύξηση της συσπείρωσής του, διά της «συμπίεσης» των όμορων πολιτικών τους χώρων, δηλαδή του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως, μπαίνουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα εξουσίας θα αναζητήσουν με κάθε μέσο την πόλωση, ως βασικό εργαλείο για τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να εξετάζουν άλλες κομματικές επιλογές.

Ειδικά για τη Ρηγίλλης η αύξηση της συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων αποτελεί κομβική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκλογική επίδοση την 4η Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Γ. Παπανδρέου, αναδεικνύοντας καθημερινά τις ασάφειες στις εξαγγελίες του, εμμένοντας παράλληλα σε αναφορές στα εθνικά ζητήματα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τις διαρροές των απογοητευμένων ψηφοφόρων του προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.

Τη στρατηγική αυτή άλλωστε υπηρετούν εμφανώς και τα νέα σποτ της Ρηγίλλης που προβάλλονται από χθες, και επιχειρούν να καταδείξουν «την υπευθυνότητα» των προτάσεων της Ν.Δ. σε σχέση με την «αμφισημία και αοριστία» των αντίστοιχων του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, δε, ο κ. Καραμανλής εντατικοποιεί τις εμφανίσεις του ξεκινώντας τη Δευτέρα από την κρίσιμη περιφέρεια της Λέσβου (την οποία το 2007 η Ν.Δ. είχε κερδίσει για μόλις 1.314 ψήφους) και συνεχίζοντας στη Ρόδο, όπου η «τοπική» Νέα Δημοκρατία δοκιμάζεται από τις συνέπειες της υπόθεσης Παυλίδη. Ολοένα και συχνότερα, και μέσω των κορυφαίων που θα μονοπωλήσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα την τελευταία εβδομάδα, θα ακούγεται και η φράση «ψήφος στον ΛΑΟΣ ίσον ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ» αλλά και οι έμμεσες εκκλήσεις στους ψηφοφόρους να «τιμωρήσουν» υποψηφίους όχι όμως και το κόμμα.

Εντελώς διαφορετική στόχευση έχει βέβαια ο κ. Γ. Παπανδρέου. Το επιτελείο του στην Ιπποκράτους, γνωρίζοντας ότι η συσπείρωση των οπαδών της έχει φτάσει σε υψηλότατα ποσοστά, από προχθές εκπέμπει εναγώνια μηνύματα προκειμένου να μην εφησυχάσει η βάση του κόμματος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προεξοφλεί τη νίκη. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο κ. Γ. Παπανδρέου κλείνει όλες τους τις τελευταίες τοποθετήσεις με τη φράση «ζητώ την αυτοδυναμία», θέλοντας να καταδείξει ότι αυτή δεν είναι δεδομένη. Με το σκεπτικό αυτό δεν αποκλείεται την τελευταία εβδομάδα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει έμμεση επίθεση και προς τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, προβάλλοντας το γνωστό σύνθημα της «χαμένης ψήφου», ενώ προκειμένου να αντικρούσει τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί «ασαφούς κυβερνητικού προγράμματος και κρυφής ατζέντας» ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει καθημερινές συνεντεύξεις σε κανάλια και ραδιόφωνα ώστε να «υπενθυμίζει» τα έργα και τις επιλογές της Ν.Δ. που κατά την άποψή του ζημίωσαν τη μέση ελληνική οικογένεια.

Το πρόγραμμα των δύο «μονομάχων» κορυφώνεται βέβαια με τις ομιλίες τους σε μεγάλες πόλεις. Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε στην Κοζάνη, σήμερα στην Πάτρα και αύριο στο Ηράκλειο, στο οποίο ξεκίνησε χθες ο κ. Παπανδρέου, για να μεταβεί αύριο στη Λάρισα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή