Οι ψηφοφόροι μας είναι θυμωμένοι

Οι ψηφοφόροι μας είναι θυμωμένοι

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ δεν υποστήριξα ότι προγράμματα, όπως τα stage, συνιστούν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων ή αποτελούν σταθερή εργασία», απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Ακόμη, υπεραμύνεται της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ασκεί δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική του πολιτική, η οποία, όπως λέει, οδήγησε στην αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών. Η βουλευτής Β΄ Αθηνών παραδέχεται ότι οι πολίτες που πίστεψαν και στήριξαν τη Ν.Δ. είναι θυμωμένοι και πληγωμένοι από τις συμπεριφορές και πράξεις που επισκίασαν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, αλλά εκφράζει αισιοδοξία για ανατροπή του κλίματος.

– Πού αποδίδετε τη δυσμενή εικόνα της Ν.Δ. καθ’ οδόν προς τις εκλογές;

– Οι πολίτες που πίστεψαν και στήριξαν τη Ν.Δ. στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γνωρίζουν το έργο που έχουμε επιτελέσει και το βαθμολογούν θετικά. Ομως είναι θυμωμένοι, είναι πληγωμένοι, είναι στενοχωρημένοι γιατί διαπίστωσαν ότι τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια την επισκίασαν ενέργειες, συμπεριφορές και πράξεις που δεν ήταν συμβατές με τις διακηρύξεις μας. Στους πολίτες αυτούς έχουμε μιλήσει καθαρά, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε δείξει την απόφασή μας να αφήσουμε πίσω ό,τι μας θύμωσε, ό,τι μας ενόχλησε. Ο πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά χωρίς περιστροφές, χωρίς ωραιοποιήσεις για τις δυνατότητες της οικονομίας μας, τα προβλήματά της, για τις συνέπειες της κρίσης, αποφεύγοντας να δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων πολιτών, οι οποίοι είμαι βέβαιη πως θα προσέλθουν στις κάλπες και ώριμα θα επιλέξουν την ψήφο της εμπιστοσύνης και όχι της διαμαρτυρίας. Θα επιλέξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

– Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προχωρήσει με πιο γενναία βήματα. Περιλαμβάνει, άραγε, και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε αυτή την παραδοχή;

– Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που είχα την τιμή να εισηγηθώ και να υλοποιήσω, είναι μια σημαντική τομή. Η ψήφιση του νόμου και η με ταχείς ρυθμούς υλοποίησή του αποτελεί απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές ισχυρούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που θα εγγυώνται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες. Οι Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι καμία ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα υλοποιηθεί, διαψεύστηκαν.

– Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να χαρίσει μέσω ρυθμίσεων τις ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών προς τα ταμεία. Φαντάζομαι ότι ούτε εσείς είστε διατεθειμένη να χαρίσετε εισφορές των άλλων, μεγάλων οφειλετών…

– Τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2009 αποτυπώνουν μια γενική αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εποπτεύει το υπουργείο πάνω από 5%, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2008. Πώς είναι δυνατόν, επομένως, να λέγεται ότι η εισφοροδιαφυγή αυξάνεται αλματωδώς;

– Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εξάντλησε τις πιέσεις στην Ε.Ε. για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών…

– Ο κ. Παπανδρέου αποκρύπτει τις καίριες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες επωμίστηκε η σημερινή κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Η αλήθεια για τα όρια συνταξιοδότησης είναι μία και πρέπει να ακουστεί: οι κοινοτικές οδηγίες για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, που απαγορεύουν την ύπαρξη διαφορετικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, είχαν εκδοθεί από το 1996. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που τις ενσωμάτωσε αυτούσιες στην ελληνική έννομη τάξη τον Απρίλιο του 2002 με το Π.Δ. 87/2002. Η ίδια κυβέρνηση και μάλιστα ο ίδιος υπουργός, λίγους μήνες αργότερα εξέδωσε τον νόμο 3029/2002, ο οποίος προέβλεπε διαφορετικά όρια ηλικίας, παραβιάζοντας την Οδηγία που είχαν ενσωματώσει και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη, μέριμνα ή δικλίδα ασφαλείας για την προστασία των ασφαλισμένων γυναικών. Αφησε δηλαδή εκτεθειμένους τους Ελληνες ασφαλισμένους. Αυτή την κατάσταση κλήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει και αντέδρασε άμεσα: Με τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων εργάστηκε στην προώθηση κοινής υπερασπιστικής γραμμής στη βάση του παγίου επιχειρήματος της ελληνικής πλευράς ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου δεν αποτελεί «επαγγελματική ασφάλιση», όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μέρος του δημοσίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, και άρα δεν εφαρμόζεται η αρχή της ισότητας. Η επιτροπή λειτούργησε κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιδικίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι και τη συζήτηση στο ακροατήριο του ΔΕΚ χωρίς καμιά παρέκκλιση από την πάγια υπερασπιστική γραμμή της χώρας.

– Στην κατηγορία του κ. Παπανδρέου περί εργασιακού μεσαίωνα επί των κυβερνητικών ημερών της Ν.Δ., τι απαντάτε;

– Πεποίθησή μου είναι ότι η απασχόληση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο υπουργείο Απασχόλησης επέλεξα να αντιμετωπίσω τα προβλήματα χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ωραιοποιήσεις. Δεν προσπάθησα να εξωραΐσω τη δυσχερή κατάσταση των νέων που συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Ποτέ δεν υποστήριξα ότι προγράμματα, όπως τα stage, συνιστούν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων ή αποτελούν σταθερή εργασία. Εθεσα στο επίκεντρο των ενεργειών μου την εξάλειψη της ανασφάλιστης εργασίας. Ημασταν αυστηροί στις περιπτώσεις που υιοθετήθηκε η μειωμένη εργασία, ήμασταν αμείλικτοι απέναντι σε εκείνους που προχώρησαν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εξάλλου, η ανεργία δεν έχει κομματικό χρώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή