ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων

Εισαγγελική παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση από συγκεκριμένα ιστολόγια, παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει διαταχθεί και διενεργείται με την εντολή «κατεπείγουσα», δικαστική έρευνα για τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων και έχουν κληθεί υπεύθυνοι συγκεκριμένου ιστολογίου να προσέλθουν και να εξεταστούν. Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε από διαμαρτυρίες υποψηφίων βουλευτών και έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει μετά τον νόμο που ψηφίστηκε ύστερα από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, απαγορεύεται ρητά η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από τη διενέργεια εκλογών και οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι αυστηρότατες.

Συγκεκριμένα ο νόμος που ισχύει επισύρει ποινές φυλάκισης έως και 6 μηνών, αλλά δίχως αναστολή και εξαγορά, καθώς και πρόστιμα που φθάνουν έως και τα 200.000 ευρώ.

Η έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα που έχει, μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Πάντως εισαγγελικές πηγές δήλωναν στην «Κ» ότι «η νομική ερμηνεία που δίδεται από ορισμένους, ότι τα ιστολόγια δεν περιλαμβάνονται στην απαγόρευση, δεν έχει έρεισμα στον νόμο». Βέβαια, αντίθετη άποψη διατυπώνεται ήδη με συγκεκριμένες αναρτήσεις σε ιστολόγια, που στηρίζονται σε διαφορετική ερμηνεία και προσέγγιση της απαγόρευσης του νόμου.

Η απόφαση για εκ νέου απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων για 15 ημέρες πριν από τις εκλογές προωθήθηκε από την κυβέρνηση με τροπολογία στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, παρά τις αντιδράσεις που εκφράσθηκαν από τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπης και Ερευνας Αγορών και άλλων φορέων. Αλλωστε ήταν η ίδια κυβέρνηση που ήρε την απαγόρευση, μόλις πέρυσι το καλοκαίρι. Η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων είχε οδηγήσει σε ιδιόρρυθμες καταστάσεις και ευτράπελα και πριν από τις εκλογές του 2007. Τότε, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορούσε να δημοσιευθεί πρόγνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάποιοι σκαρφίστηκαν την έμμεση δημοσιοποίηση, επιλέγοντας να αναρτούν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων μέσω κυπριακών ιστοσελίδων.

Ηταν εν πολλοίς η κατάσταση αυτή που ώθησε την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο, ανακοινώθηκε η πρόθεση επαναφοράς του περιοριστικού μέτρου. Στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση απάντησε ότι η εμπειρία δημοσιοποίησης των δημοσκοπικών ευρημάτων αποδείχθηκε αρνητική και ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην ανάκληση ενός μέτρου, εφόσον αποδειχθεί ότι από την εφαρμογή του στην πράξη προκλήθηκαν προβλήματα.