Η «επόμενη ημέρα» του Προέδρου

Η «επόμενη ημέρα» του Προέδρου

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μυαλό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πλην της νίκης στις επικείμενες εκλογές είναι και η διαχείριση της «επόμενης ημέρας» στο ενδεχόμενο ενός αρνητικού αποτελέσματος. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, καθώς όταν ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να «παίξει» το χαρτί των εκλογών είχε απολύτως σαφή εικόνα ότι το κόμμα του ξεκινάει την εκλογική κούρσα ως «αουτσάιντερ». Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή ακριβώς η επιλογή, να πάει δηλαδή τώρα σε μια διεκδικούμενη εκλογή και να μην επιτρέψει την πιθανολογούμενη κατάρρευση της Ν.Δ. μέχρι τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνει την πρόθεση του Κ. Καραμανλή να είναι παρών και την επόμενη ημέρα.

Αλλωστε, παρά τις αντιδράσεις της κομματικής βάσης για τις πρόωρες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει απρόθυμη να αμφισβητήσει τον ηγέτη της και επί σχεδόν 6 χρόνια πρωθυπουργό, ακόμη και έναντι του χειρότερου των σεναρίων. Ως αποτέλεσμα, οι εξελίξεις από το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις επιλογές του ίδιου του κ. Κώστα Καραμανλή. Στο καραμανλικό στρατόπεδο διατυπώνεται η βεβαιότητα (σ.σ. η οποία ωστόσο συχνά μοιάζει μάλλον με επίκληση) ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος, ακόμη και στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι νεώτερα αλλά και ιστορικά στελέχη του «καραμανλισμού» θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου ο νυν πρωθυπουργός να παραμείνει. Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός εκτός από το να τον «θέλουν», όπως είναι η μία προϋπόθεση που έχει θέσει δημοσίως, θα νιώθει και ο ίδιος «χρήσιμος», όπως είναι η δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε για την παραμονή του.

Εκτακτο συνέδριο…

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο κ. Καραμανλής, ακόμη και στην εκδοχή της αποχώρησης, δεν πρόκειται να αφήσει το σκάφος… ακυβέρνητο. Τουναντίον, υποστηρίζουν κορυφαίοι της κυβέρνησης, θα οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα στην επόμενη ημέρα, προσωπικά εγγυώμενος την ενότητά του. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, σε αυτήν την περίπτωση, την εκδοχή ενός έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας μέσα στους προσεχείς λίγους μήνες. Το καταστατικό της Ν.Δ. προβλέπει ότι συνέδριο του κόμματος μπορεί να συγκληθεί, εκτάκτως, εντός μηνός. Σε αυτό το συνέδριο, με σύνθεση σε συντριπτικό ποσοστό ανάλογη του τακτικού συνεδρίου του Ιουλίου 2007 και άρα με το «καραμανλικό μπλοκ» πανίσχυρο, ο πρωθυπουργός είτε θα επαναβεβαιώσει την ηγεσία του, είτε – αν επιλέξει διαφορετικά- θα ανοίξει τον δρόμο για τον διάδοχο.

Η εκδοχή να αναμείνει η Ν.Δ. το τακτικό συνέδριο του Ιουλίου μοιάζει ασθενής, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα παραταθεί σημαντικά η εσωστρέφεια του κόμματος και η αρνητική γι’ αυτό δημοσιότητα, ενώ θα δημιουργηθεί εύφορο έδαφος για να ανθήσουν οι κάθε λογής προσωπικοί μηχανισμοί.

Οι κορυφαίοι

Τούτων δοθέντων, καθίσταται απολύτως κατανοητή η στάση των, φερόμενων ως, δελφίνων. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Αντώνης Σαμαράς γνωρίζουν ότι οι ελπίδες τους περιορίζονται σημαντικά αν κινηθούν «κόντρα» στον Καραμανλή ή δείξουν ότι σπεύδουν να λάβουν θέσεις πριν η κούρσα διαδοχής ξεκινήσει. Και τούτο, διότι η αποδοχή του καραμανλικού στρατοπέδου αποτελεί προαπαιτούμενο για τον επόμενο…

«Δεν θα αμφισβητήσω τον Καραμανλή» σημείωσε προ ημερών η κ. Μπακογιάννη, «εμένα βγάλτε με από το κάδρο της δελφινολογίας», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «η κομματική βάση έχει διαμηνύσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θέλει τον Καραμανλή στην ηγεσία ανεξαρτήτως αποτελέσματος» δηλώνει στην «Κ» ο Αντώνης Σαμαράς. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, αυξάνεται ο αριθμός των κομματικών στελεχών που συζητούν ανοικτά τα διάφορα σενάρια, αλλά και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν εφεξής.

Η εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε με αντικείμενο την ορθότητα της απόφασης του Κ. Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι «καίει» και το σενάριο που συνεζητείτο στο εσωτερικό της Ν.Δ., για μεταβατική ηγεσία. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, που εφέρετο ως επικρατέστερος να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος μπροστά σε μία ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση των στρατοπέδων, συγκεντρώνει την οργή πολλών στο εσωτερικό του κόμματος, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με σκληρές αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής ήττας. Ελλείψει άλλου στελέχους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κ. Σουφλιάς αναμένεται θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολεμικής ως ο βασικός υποστηρικτής των πρόωρων εκλογών, τις οποίες, μόνος του πάντως, αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Η μεταβατική εκδοχή έχει ως παράπλευρη συνέπεια και την επιμήκυνση της όποιας διαπάλης στο εσωτερικό. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει το κόμμα του σε μία καθαρή λύση…

«Πάντα στην πρώτη γραμμή»

Τα σενάρια για τις προθέσεις του κ. Κ. Καραμανλή ως προς την παραμονή του στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ήλθαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απάντησε για πρώτη φορά σε αυτήν τη σεναριολογία, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Ζάκυνθο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει. Στην πορεία, ωστόσο, και κυρίως έπειτα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για την 4η Οκτωβρίου, έθεσε δύο προϋποθέσεις για την παραμονή του στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις, όπως ο ίδιος τις διατύπωσε, είναι αφενός να τον «θέλουν και οι άλλοι», δηλαδή η κομματική βάση, και αφετέρου να νιώθει ο ίδιος χρήσιμος για την παράταξη και τον τόπο.

Ενα σύντομο ιστορικό των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

– 27 Μαρτίου 2009, από τη Ζάκυνθο: «Εγνοια μου δεν είναι η καρέκλα και τα αξιώματα. Και αυτό το εκφράζω σε κάθε περίπτωση. Παλεύω και θα παλεύω ασταμάτητα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πολίτη, η πρόκληση με βρίσκει και θα με βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης».

– 1 Ιουνίου 2009: «Πρόθεσή μου δεν είναι να φύγω, είναι να συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Αλλά βεβαίως αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι» (Αλτερ).

– 6 Σεπτεμβρίου: «Οχι δεν παραιτούμαι. Οσο αισθάνομαι χρήσιμος θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να κρίνουν ποιος έχει τη θέληση, τη γνώση και την εμπειρία να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται για τον τόπο» (συνέντευξη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης).

– 11 Σεπτεμβρίου 2009: «Γι’ αυτά που πιστεύω και για τις πολιτικές που πρεσβεύω πάντα θα δίνω τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αμα είμαι χρήσιμος για τον τόπο εξυπακούεται, αυτό είναι βασική προϋπόθεση. Πιστεύω ότι είμαι ακόμα πάντως, στα 53 μου, χρήσιμος για τον τόπο. Κατά συνέπεια, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να φύγω» (Mega).

– 13 Σεπτεμβρίου 2009: «Δεν υπάρχει δίλημμα, είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στον βαθμό βέβαια που θα με θέλουν και αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω πίσω» («Η Καθημερινή»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή