Μέχρι 40% ανανεώνεται η Βουλή σε κάθε αναμέτρηση

Μέχρι 40% ανανεώνεται η Βουλή σε κάθε αναμέτρηση

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε εκλογική αναμέτρηση ανανεώνει τη Βουλή τουλάχιστον κατά 30 και κατ’ ανώτερο κατά 40%. Οι περισσότερες μεταβολές καταγράφονται, βεβαίως, όταν σημειώνονται κυβερνητικές αλλαγές, που με τη σειρά τους αλλάζουν άρδην την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής. Κόσμος έρχεται και φεύγει, με τους πρεσβύτερους ως επί το πλείστον να παραδίδουν στους νεότερους. Αυτό ισχύει ακόμη και με τα λεγόμενα πολιτικά «τζάκια», που δεν λείπουν από καμία εκλογική αναμέτρηση. Από αυτά, εάν εκλεγεί ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, θα είναι πλέον ο μόνος προδικτατορικός βουλευτής. Στη Βουλή, που πρόσφατα τέλειωσε ο βίος της, μετείχαν 46 γόνοι πολιτικών τζακιών. Ομως, ο αριθμός των υποψηφίων τους στις κάλπες της επόμενης Κυριακής είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς καταγράφονται τουλάχιστον εβδομήντα υποψηφιότητες του… είδους. Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Μητσοτάκηδες, Βαρβιτσιώτηδες, Ταλιαδούροι, Μπούτοι, Τρικούπηδες, Κεφαλογιάννηδες, Χατζηγάκοι και Καλλαντζάκοι ξεκινούν ακόμη και από τα 1830, πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή και τη μονοπωλούν τόσο πριν, όσο και μετά τη μεταπολίτευση, επαληθεύοντας ότι σόι πάει το βασίλειο: Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης στα βήματα γονέων και θείου. Από εκεί και πέρα, νέα πρόσωπα με γνωστά από παλιά ονόματα προκύπτουν από τους συνδυασμούς.

Στην Α΄ Αθηνών κατεβαίνουν ο Νάσος Αλευράς και η κόρη του Χρήστου Ροκόφυλλου, Αννα (ΠΑΣΟΚ). Ακόμη, ο Διονύσης Παπαδόγγονας, γιος του Αλέξανδρου (Ν.Δ.), η Αννα Φιλίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Λίλα Καφαντάρη από το ΚΚΕ, εγγονή του πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, μετακομίζει στα Δωδεκάνησα.

Στη Β΄ Αθηνών οι ήδη υπηρετούντες Κυριάκος Μητσοτάκης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης (γιος του βουλευτή Ηρακλείου Ιωάννη Μεϊμαράκη της ΕΡΕ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και από νέα ονόματα ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του βουλευτή της Ε.Κ. και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη, και η Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού που μετακομίζει από το Επικρατείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία υποψήφιοι και πάλι ο γιος του Διονύση Λιβανού, Σπύρος, και ο γιος του πρώην υπουργού Γεωργίου Σταμάτη, Δημήτρης, και από τους νεότερους ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του γιατρού Ανδρέα Καραγκούνη, και ο γιος του παλαιού βουλευτή της Ε.Κ. και του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μπασιαγιάννη, Αθανάσιος.

Στην Αργολίδα, σταθερή αξία η Ελσα Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή της Ε.Κ., Δημητρίου. Στην Αρκαδία ο ανιψιός του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Αποσκίτη, Χαράλαμπος (Ν.Δ.), και ο γιος του Σπύρου Γιαννόπουλου, Γιάννης (ΠΑΣΟΚ).

Στην περιφέρεια Αττικής πάντα, ο εγγονός του παλαιού πρωθυπουργού Θεόδωρος Πάγκαλος, αλλά και ο Κώστας Κατσίκης, γιος του Θεόδωρου. Στην Αχαΐα οι ήδη βουλευτές Μιχάλης Μπεκίρης (Ν.Δ.) και Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο γιος του παλαιού βουλευτή του Κέντρου Παναγιώτης Παπαγιαβής, ενώ στη Βοιωτία ο γιος βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και της ΕΡΕ, Ευάγγελος Μπασιάκος.

Στη Δράμα η Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του Δημήτρη Κεφαλίδη (ΠΑΣΟΚ). Στην Εύβοια κατεβαίνουν δύο ξαδέλφια σε δύο διαφορετικά κόμματα: ο Σίμος, γιος του Βασίλη Κεδίκογλου, με τη Ν.Δ. και ο Σίμος, ξάδελφος του πρώτου, με το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια περιφέρεια η Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και η κόρη παλαιού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καλαμακίδη. Η Μαρία Κλαυδιανού στη Ζάκυνθο παραπέμπει στον παλαιό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Κλαυδιανό. Στην ίδια περιφέρεια η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα, σύζυγος του παλαίμαχου Απόστολου Κράτσα. Στην Ηλεία κατεβαίνει και πάλι η κόρη του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, Κρινιώ, ενώ οι Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κώστας Μπαντουβάς, γόνοι των γνωστών οικογενειών, στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκτός Βουλής,, πάντως, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και γόνος κεντρώων βουλευτών Αλέκος Αλαβάνος.

Στην Ημαθία κατεβαίνει και πάλι με το ΠΑΣΟΚ ο γιος του Μόσχου Γικόνογλου, Αθανάσιος.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο γιος του παλαιού υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Τζιτζικώστα, Απόστολος, καθώς και ο γιος βουλευτή της Ε.Κ., Χαράλαμπος Καστανίδης. Στα Ιωάννινα ο Σταύρος Καλογιάννης, γιος του «θρυλικού» Ελευθέριου Καλ(π)ογιάννη, ενώ στην Καβάλα, ο γιος του παλαιού υπουργού της Ν.Δ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Στην Καρδίτσα θυμίζουν τους άλλοτε υπουργούς της ΕΡΕ και της Ν.Δ. τα ονόματα των Σπύρου Ταλιαδούρου και Γιώργου Αναγνωστόπουλου (Ν.Δ.), όπως στην Κορινθία του Αναστάση Παπαληγούρα και στη Λακωνία του Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ενώ κατέρχεται και ο γόνος της παλαιάς δυναστείας των Δαβάκηδων Αθανάσιος. Στη Λάρισα κατέρχεται και πάλι ο γιος του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της ΕΔΑ Ηλία Σκυλλάκου, Αντώνης (ΚΚΕ). Στη Μαγνησία δοκιμάζει και πάλι την τύχη της η Ζέτα Μακρή, κόρη παλαιού βουλευτή της Ν.Δ.

Δύο γόνοι πολιτικών οικογενειών στη Μεσσηνία: ο Αντώνης Σαμαράς και η Σοφία Καλλαντζάκου, ενώ στην ίδια περιφέρεια δοκιμάζει εκ νέου την τύχη της η πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ το ’07 Ντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του μαχητικού Γιάννη Γιαννακόπουλου, καθώς και ο γιος του άλλοτε υπουργού Θανάση Φιλιπόπουλου, Λεωνίδας. Ο Κώστας Κατσαφάδος, ανιψιός του παλαιού βουλευτή και ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη, κατεβαίνει στην Α΄ Πειραιώς, όπως ο γιος του παλαιού βουλευτή της Ε.Κ., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Διαμαντίδης και η κόρη του υπουργού Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Ντεντιδάκη, Ελλη. Στη Β΄ Πειραιώς, η δικηγόρος Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ανιψιά του Βασίλη Μπαρμπαγιάννη της Ν.Δ. Το ίδιο σόι στη Φωκίδα είναι μοιρασμένο: η Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του παλαιού υπουργού, με τη Ν.Δ. και η Ιωάννα Γκελεστάθη, ανιψιά του υπουργού, με τον ΛΑΟΣ στη Β΄ Αθηνών.

Δύο πολιτικές οικογένειες του ΠΑΣΟΚ κατέρχονται στη Φθιώτιδα: ο γιος του Αντώνη Δροσογιάννη, Δημήτρης, και του Ευάγγελου Στάικου, Θωμάς. Ο γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Δημόπουλου, Κώστας, δοκιμάζεται στην Πιερία, ενώ κατέρχονται ακόμη οι γόνοι πολιτικών οικογενειών: Ολγα Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, Μανούσος Βολουδάκης (Ν.Δ.) και Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ) στα Χανιά, ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης στα Τρίκαλα, οι Ευάγγελος Παπαχρήστος (ΠΑΣΟΚ) στην Πρέβεζα, Στέφανος Γκίκας (Ν.Δ.) στην Κέρκυρα, Βηθλεέμ Καραμηνά στη Σάμο και Αχιλλέας Καραμανλής στις Σέρρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή