Οι εκπρόσωποι των προέδρων

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιώργος Κουμουτσάκος
ευρωβουλευτης, εκπροσωπος Τυπου της Ν.Δ.

«Ο Καραμανλής έχει εξαιρετικό χιούμορ»

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τι είναι αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο σε πολιτικό και τι σε προσωπικό επίπεδο από αυτή την προεκλογική περίοδο;

Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός απευθύνεται με απόλυτη ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, περιγράφει με πάσα λεπτομέρεια τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, επενδύοντας στην ωριμότητα των πολιτών. Το αίσθημα χρέους και καθήκοντος που εμπνέει ο Κώστας Καραμανλής είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου. Αυτό είναι που θα θυμάμαι και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Με πόσους και πόση ώρα μιλάτε στο τηλέφωνο κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες; Και πόσες ώρες κοιμάστε;

Ο,τι και να σας πω θα ακουστεί υπερβολικό. Το τηλέφωνο έχει γίνει στην κυριολεξία «προέκταση» του χεριού μου και ο ύπνος πολυτέλεια. Πριν κοιμηθώ, όμως, πάντα ξαπλώνω δίπλα στους δύο μικρούς γιους μου. Ετσι… για να τους βλέπω λίγο, έστω και να κοιμούνται.

Συναναστρέφεστε καθημερινά έναν από τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς. Υπάρχει κάποια πλευρά του χαρακτήρα του που δεν έχει αναδειχθεί ή παρεξηγηθεί από τα ΜΜΕ;

  Για τον κ. Καραμανλή θα έλεγα την εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ του και τη βαθιά του ευγένεια. Το πόσο πιστεύει και κάνει πράξη τον πολιτικό πολιτισμό. Σε όλες του τις σκέψεις, τις συζητήσεις, τις πράξεις. Και το πόσο αυθόρμητα, αβίαστα και ειλικρινά τού «βγαίνει» στις καθημερινές συζητήσεις με τους συνεργάτες του.

Μπορείτε να ομολογήσετε μια απρόβλεπτη ενέργεια του «αντιπάλου» σας που σας έφερε σε δύσκολη θέση;

Σε δύσκολη θέση με φέρνει μόνον η έλλειψη ευγένειας και η παραποίηση πραγματικών γεγονότων, πραγματικών δηλώσεων, πραγματικών στοιχείων, δημόσια καταγεγραμμένων! Αυτό με ξεπερνάει…

Θυμάστε ποια ήταν η πιο έξυπνη δημοσιογραφική ερώτηση που δεχτήκατε και ποια η πλέον βλακώδης;

Δεν υπάρχουν έξυπνες ή «βλακώδεις» ερωτήσεις. Παρά μόνο καλές και επαρκείς, ή όχι, απαντήσεις. Οσο πιο επιδέξια η ερώτηση, τόσο πιο χρήσιμη η απάντηση. Βέβαια, μια όχι και τόσο «έξυπνη» ερώτηση αυτό τον καιρό θα ήταν:«Κύριε εκπρόσωπε, έχετε λίγο χρόνο;».

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε δεχτεί και δεν ξεχνάτε ποτέ όταν βρίσκεστε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα;

Τρεις λέξεις που μου είπε ο Πέτρος Μολυβιάτης μόλις έμαθε ότι θα αναλάβω εκπρόσωπος: αξιοπρέπεια -ψυχραιμία – αυτοπεποίθηση.

Ποιο ήταν το θέμα που σας εκνεύρισε προσωπικά περισσότερο τον τελευταίο μήνα;

Η ανευθυνότητα με την οποία χειρίζονται κάποιοι, με προφανείς μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, όπως ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Προφανώς μεταφέρετε την ένταση της ημέρας και στο σπίτι σας. Πόσο ανεκτική είναι η σύζυγός σας;

Με ρώτησε προχθές αν η μόνη περίπτωση να βρεθούμε είναι να αναλάβει αναπληρώτρια εκπρόσωπος. Θέλω να την ευχαριστήσω έστω δι’ αυτού του τρόπου και για την κατανόηση, και για την υπομονή της…  

Συνήθως και τα παιδιά των πολιτικών επηρεάζονται σε στιγμές πολιτικής έντασης. Υπήρξε κάποια αντίδραση των γιων σας που δεν θα ξεχάσετε;

Μου είναι δύσκολο να σας περιγράψω πόσο μου λείπουν. Και πόσο αυστηροί κριτές είναι όταν δεν είμαι στο σπίτι. Χθες είπαν στη μητέρα τους: «Μπορείς ν’ ακούς τον μπαμπά στην τηλεόραση και να μας διαβάζεις το παραμύθι μας;».

Θα αναλαμβάνατε ξανά με ευχαρίστηση αυτόν το ρόλο;

Δεν είναι μια άγνωστη «ευχαρίστηση» αυτή για μένα. Θυμίζω τα πέντε χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι ονειρεύομαι κάποια στιγμή την καθημερινότητά μου χωρίς πόντιουμ και μικρόφωνα.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

ευρωβουλευτης, εκπροσωπος Τυπου του ΠΑΣΟΚ

«Ο Παπανδρέου είναι τέρας ψυχραιμίας»

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης, τι είναι αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο σε πολιτικό και τι σε προσωπικό επίπεδο από αυτή την προεκλογική περίοδο;

Σε πολιτικό επίπεδο, το Σαββατοκύριακο του Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης – από τις σπάνιες στιγμές στην πολιτική που το μήνυμα περνάει τόσο καθαρά και πείθει. Σε προσωπικό επίπεδο, το δύσκολο συναίσθημα της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου στο νομό Κοζάνης χωρίς το δικό μου όνομα. Ελπίζω οι πολίτες του νομού μου να πιστέψουν ότι ήμουν ειλικρινής όταν δεσμευόμουν απέναντί τους – απλώς, η πολιτική έχει αναπάντεχες στροφές.

Με πόσους και πόση ώρα μιλάτε στο τηλέφωνο κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες; Και πόσες ώρες κοιμάστε;

Αν ρωτήσετε τη γυναίκα μου, θα σας πει ότι μιλάω στο τηλέφωνο συνέχεια – και όταν δεν είμαι στο τηλέφωνο, απαντώ σε mail! Είναι έτοιμη να πετάξει το Blackberry από το παράθυρο. Οσο για τον ύπνο, δεν είμαι από τους τυχερούς που μπορούν να ζήσουν με 4 – 5 ώρες – χρειάζομαι περισσότερο, και άρα μου λείπει ύπνος αυτή την περίοδο.

Συναναστρέφεστε καθημερινά τον ένα από τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς. Υπάρχει κάποια πλευρά του χαρακτήρα του που δεν έχει αναδειχθεί ή παρεξηγηθεί από τα ΜΜΕ;

Για τον κ. Παπανδρέου, αυτό που δεν έχει γίνει αρκετά κατανοητό ευρύτερα είναι ότι είναι τέρας ψυχραιμίας. Ο άνθρωπος είναι ζεν… Και όσοι τον έχουν ζήσει σε σκληρές διεθνείς διαπραγματεύσεις, έχουν να λένε για το πόσο αυτό το χαρακτηριστικό τον κάνει αποτελεσματικό.

Μπορείτε να ομολογήσετε μια απρόβλεπτη ενέργεια του «αντιπάλου» σας, που σας έφερε σε δύσκολη θέση;

Κατ’ αρχάς, δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών και όχι η Ν.Δ. Πάντως, πρέπει να σας πω πως η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. μέχρι σήμερα ήταν αρκετά προβλέψιμη… Αλλά προφανώς δεν εφησυχάζουμε – η προεκλογική περίοδος λήγει όταν κλείσει η τελευταία κάλπη.

Μπορείτε να θυμηθείτε ποια ήταν η πιο έξυπνη δημοσιογραφική ερώτηση που δεχτήκατε και ποια η πλέον βλακώδης;

Από τα πιο έξυπνα πειράγματα που άκουσα από δημοσιογράφους -σε ανεπίσημο προφανώς διάλογο- ήταν το αν θα απαιτήσουμε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάνουν τζόγκινγκ ή ποδήλατο την ώρα της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Βλακώδεις ερωτήσεις δεν υπάρχουν, βλακώδεις απαντήσεις, ναι.

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε δεχτεί και δεν ξεχνάτε ποτέ όταν βρίσκεστε μπροστά στην κάμερα;

Σε γενικό επίπεδο, να είμαι ο εαυτός μου και να μην παριστάνω κάτι που δεν είμαι. Πρακτικά, το να κάθομαι πάνω στο σακάκι μου για να μην «πετάει» στους ώμους! Θυμάστε την ταινία «Το δίκτυο» με τον Γουίλιαμ Χαρτ; Ηταν μια συμβουλή που του δόθηκε όταν ανέλαβε παρουσιαστής και για κάποιο μυστήριο λόγο, από τότε που είδα την ταινία, μου κόλλησε στο μυαλό!

Ποιο ήταν το θέμα που σας εκνεύρισε προσωπικά περισσότερο τον τελευταίο μήνα;

Δεν εκνευρίζομαι εύκολα… αν και εξοργίζομαι με πολλά. Με την ανικανότητα κυρίως, και με την εμπάθεια δευτερευόντως… Είχαμε πολλά κρούσματα και στα δύο αυτά μέτωπα τον τελευταίο μήνα από τη Ν.Δ.

Προφανώς, μεταφέρετε την ένταση της ημέρας και στο σπίτι σας. Πόσο ανεκτική είναι η σύζυγός σας;

Καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να μην το κάνω. Είναι ζήτημα στοιχειώδους ισορροπίας. Και όταν δεν τα καταφέρνω, τόσο η σύζυγός μου όσο και τα παιδιά μού το θυμίζουν!

Συνήθως και τα παιδιά των πολιτικών επηρεάζονται σε στιγμές πολιτικής έντασης. Υπήρξε κάποια αντίδραση των γιων σας που δεν θα ξεχάσετε;

Ενα βράδυ, όταν μπαίνοντας στο σπίτι μετά μια συνδυασμένη απουσία στις Βρυξέλλες και στην Κοζάνη, με ρώτησαν «πόσο θα μείνεις;». Πόνεσε αρκετά!..

Θα αναλαμβάνατε ξανά με ευχαρίστηση αυτόν το ρόλο;

Δεν είναι εποχή για προσωπικές προτιμήσεις. Δούλεψα και θα δουλέψω όπου μου πουν πως χρειάζομαι. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έζησα μια τόσο συναρπαστική εμπειρία. Ασφαλώς και θα το έκανα πάλι. Δύσκολα, όμως, θα το συμβούλευα σε έναν τρίτο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή