H μάχη του σταυρού προτίμησης

H μάχη του σταυρού προτίμησης

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικείμενες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 είναι οι κρισιμότερες για τη Νέα Δημοκρατία, από το 1997, οπότε τα ηνία του κόμματος ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής. Οι γαλάζιοι υποψήφιοι δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να εξασφαλίσουν καταρχήν την επανεκλογή τους αλλά και μια σειρά κατάταξης ανάλογη με το πολιτικό τους προφίλ. Το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία, είτε ηττηθεί η Ν.Δ., όπως προοιωνίζονταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν, είτε κατορθώσει στο νήμα να ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Στη δεύτερη περίπτωση, η σειρά κατάταξης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα υπουργικά χαρτοφυλάκια και τη νομή της ενδοκυβερνητικής εξουσίας. Στο δυσμενές για τη Ν.Δ. σενάριο, στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής θα «μετρηθούν» τα πρόσωπα που συνδέουν το όνομά τους με τα σενάρια της επόμενης ημέρας, όπως και οι νέες εσωτερικές ισορροπίες που θα προκύψουν από το ποσοστό ανάδειξης των «φίλα προσκείμενων» σε αυτούς.

Η περιφέρεια που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των γαλάζιων είναι η πολυπληθής Β΄ Αθηνών, η οποία θεωρείται βαρόμετρο. Το σενάριο της ήττας έχει ανεβάσει στα ύψη την αγωνία των στελεχών της Ν.Δ., αφού σε περίπτωση ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. θα απολέσει έξι με επτά έδρες, ενώ από τις δεκαεπτά που μέχρι σήμερα κατείχε το κυβερνών κόμμα, η μόνη που έχει «χηρέψει» είναι αυτή που κατείχε ο πρώην υπουργός Μιχ. Λιάπης.

Στον εκλογικό συνδυασμό της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών μετέχουν πέντε προβεβλημένοι υπουργοί, οι κ.κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης, Γ. Παπαθανασίου, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι, όπως παρατηρούν έμπειροι πολιτικοί, φαίνεται να εξασφαλίζουν άνετη επανεκλογή, με τους υπουργούς Αμυνας και Παιδείας να διαγκωνίζονται για την πρωτιά, τον υπουργό Ανάπτυξης να κινείται στην «ασφάλεια» της πεντάδας και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τη συνάδελφό του της Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά να δίνουν τη μάχη για μία από τις πέμπτη, έκτη ή έβδομη θέση. Μετέχουν ακόμη τρεις υφυπουργοί, οι κ.κ. Παν. Καμμένος, Θ. Κασσίμης και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο γεν. γραμματέας της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτης, οι οποίοι, πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, παλεύουν με αξιώσεις για μία θέση στη δεκάδα, καθώς και οι βουλευτές Κυρ. Μητσοτάκης, Γερ. Γιακουμάτος και Παν. Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι επίσης εμφανίζονται να διατηρούν τη σχέση με τους ψηφοφόρους τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη του σταυρού στην Α΄ Αθηνών, η οποία αν και παραδοσιακά αποτελεί προνομιακό πεδίο της Ν.Δ., σε περίπτωση ήττας θα απολέσει δύο έδρες -τις οποίες πάντως κατείχαν ο Γ. Βουλγαράκης και η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη. Γενική αίσθηση στη Ν.Δ. είναι ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις την πρωτιά από τον συνάδελφό της υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος, πάντως, ακολουθεί κατά πόδας. Στην πρώτη τριάδα φαίνεται ότι θα κατορθώσει να διατηρηθεί και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ενώ όσοι παρακολουθούν χρόνια τις διαδρομές των ψήφων στη συγκεκριμένη περιφέρεια θεωρούν εξαιρετικά πιθανή τη συμπερίληψη στη σίγουρη πεντάδα του πρώην υπουργού Γ. Αλογοσκούφη και της κυρίας Φωτεινής Πιπιλή. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχει ενδιαφέρον η στάση του δημάρχου Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνη.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία κατέρχεται υποψήφιος μαζί με τη Λάρισα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η Ν.Δ. θα εκλέξει πέντε έδρες σε περίπτωση ήττας. Οπως λένε έμπειρα κομματικά στελέχη, οι δύο υφυπουργοί Κ. Γκιουλέκας και Γιαν. Ιωαννίδης φαίνεται να επανεκλέγονται με άνεση και στις δύο πρώτες θέσεις, αντίστοιχα, ενω μάχη για τις υπόλοιπες δυο ή τρεις έδρες δείχνουν να δίνουν σκληρή μάχη ο υφυπουργός Στ. Καλαφάτης και ο Απ. Τζιτζικώστας από καλύτερη θέση, αλλά και οι Γ. Ορφανός και Ελ. Ράπτη.

Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία σε περίπτωση ήττας θα εκλεγούν ένας ή δύο βουλευτές από τη Ν.Δ., τοπικοί παράγοντες θεωρούν ότι την πρωτιά διεκδικεί ο κ. Θ. Καράογλου και ότι ακολουθούν οι κ.κ. Αδάμ Ρεγκούζας και Γ. Σαλαγκούδης.

Στην Α΄ Πειραιώς, στην οποία η Ν.Δ. θα διατηρήσει τις δύο έδρες που κατέχει, εκτίμηση κομματικών στελεχών είναι ότι έχει μπει δυναμικά στη μάχη ο ΟΝΝΕΔίτης Κ. Κατσαφάδος, ο οποίος διεκδικεί μία από τις θέσεις που μέχρι σήμερα κατέχουν οι κ.κ. Παν. Μελάς και Βασ. Μιχαλολιάκος. Στη Β΄ Πειραιώς, τη μάχη για τη μία και μοναδική έδρα που πιθανότατα θα έχει η Ν.Δ. σε περίπτωση ήττας θα δώσουν οι νυν βουλευτές Αν. Νεράτζης και Γιαν. Τραγάκης, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη ισχυρή υποψηφιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή