«Ο K. Καραμανλής ήταν και θα είναι πάντα παρών»

«Ο K. Καραμανλής ήταν και θα είναι πάντα παρών»

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα παρών», εκτιμά μέσω της «Κ» ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, παρά τα όποια πισωγυρίσματα, «έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο» και εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκλογική νίκη. «Αν σήμερα είχαμε τα ίδια επεισόδια, θα είχα συμπεριφερθεί αναλόγως», απαντά ο κ. Παυλόπουλος για τη διαχείριση των «δεκεμβριανών επεισοδίων» στην Αθήνα, ενώ εμμένει και στην ορθότητα της επιλογής για απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες. Ο ίδιος αναγνωρίζει ως αρνητική την, επί των ημερών του, μη προώθηση του νέου «Καποδίστρια» εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

– Ο κ. Καραμανλής μίλησε για αυτοκριτική. Πού, αλήθεια, δεν τα πήγε καλά η κυβέρνηση και, κυρίως, γιατί από τις 5 Οκτωβρίου θα πάει καλύτερα;

– O κ. Καραμανλής δεν μίλησε απλώς για αυτοκριτική. Εκανε αυτοκριτική, και μάλιστα ουσιαστική. Πέραν τούτου, η αυτοκριτική αυτή δεν ανάγεται στην προεκλογική περίοδο. Οπως όλοι γνωρίζουν, έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα πάνω σε καίριας σημασίας ζητήματα. Το πού δεν τα πήγε τόσο καλά η κυβέρνηση το εξήγησε ο πρωθυπουργός. Οπως επίσης εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν οι όποιες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Ομως αυτό είναι εξαίρεση. Ο κανόνας είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ και σημαντικό έργο. Και προχωρά το έργο αυτό χωρίς να επηρεάζεται από καμία συγκυρία. Αυτή ακριβώς είναι και η εγγύηση ότι από τις 5 Οκτωβρίου, εφόσον ο ελληνικός λαός εμπιστευθεί ξανά την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση θα τα πάει ακόμη καλύτερα. Διότι έχει δώσει δείγματα γραφής σε πολλούς τομείς, ιδίως δε στην οικονομία. Εχει αποδείξει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της και διορθώνει σφάλματα του παρελθόντος.

Διοικητική μεταρρύθμιση

– Στον τομέα ευθύνης σας πού νομίζετε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά;

– Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένους τομείς θα μπορούσαμε να τρέξουμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Αλλά η μη επίτευξη των ρυθμών αυτών οφείλεται και σε αντικειμενικές συνθήκες. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση: Είχαμε ξεκινήσει να οργανώνουμε τη διοικητική μεταρρύθμιση και στον Α΄ και στον Β΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν επέτρεψε αυτή την εξέλιξη. Διότι στόχος μας ήταν, προκειμένου η μεταρρύθμιση αυτή να είναι βιώσιμη, να μεταρρυθμίσουμε πρώτα τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ύστερα τα υπόλοιπα θεσμικά ζητήματα. Κατά τα λοιπά πρέπει να πω ότι στο υπουργείο Εσωτερικών έγιναν σημαντικά πράγματα, τα οποία δεν έχουν φανεί σε όλο τους το μέγεθος. Θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά τους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως μέσω του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και της επιμόρφωσης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ιδίως σε ό,τι αφορά το θεσμικό καθεστώς και τα οικονομικά της, τη μεταναστευτική πολιτική, την πλήρη θεσμική αναμόρφωση της ΕΥΠ, καθώς και τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ενοποίηση του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών της. Αυτά είναι ορισμένα, μόνο, απ’ όσα έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι μεγάλο, αν αναλογιστούμε τις αγκυλώσεις που υπήρχαν είκοσι ολόκληρα χρόνια, από την τακτική και τη νοοτροπία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Τα «δεκεμβριανά»

– H εκτίμησή σας για τον τρόπο διαχείρισης των «δεκεμβριανών επεισοδίων» έχει μεταβληθεί;

– Κύριε Τερζή, ειλικρινά πιστεύω ότι όλοι έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των «δεκεμβριανών επεισοδίων». Και αν σήμερα είχαμε τα ίδια επεισόδια, θα είχα συμπεριφερθεί αναλόγως. Κάτω από τόσο έκτακτες καταστάσεις το πρώτο το οποίο επιδιώκει κανείς είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ακριβώς το γεγονός ότι δεν υπήρξε άλλο θύμα σε όλη αυτή την κοινωνική ένταση και η Αστυνομία συμπεριφέρθηκε με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, μπορεί να δημιούργησε, για όσους κρίνουν τα πράγματα ευκαιριακά ή με παρωπίδες, κάποιες αρνητικές εντυπώσεις στην αρχή. Πλην όμως ήταν αυτή η διαχείριση που διασφάλισε την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.

Δημοσκοπήσεις

– Με αφορμή την αστοχία των exit polls στις ευρωεκλογές, επαναφέρατε την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων. Καθώς οι τελευταίες μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν έφεραν τη Ν.Δ. να υπολείπεται σημαντικά του ΠΑΣΟΚ, εμμένετε στην ορθότητα της επιλογής;

– Νομίζω πως η ρύθμιση την οποία φέραμε, σ’ ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλει στην άνοδο της ποιότητας της δημοκρατίας μας αλλά και στην αξιοπιστία των ίδιων των φορέων, οι οποίοι κάνουν δημοσκοπήσεις. Στις δημοσκοπήσεις δίνω πάντα τη σημασία την οποία πραγματικά έχουν. Δεν υποκαθιστούν όμως τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει στις 4 Οκτωβρίου ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο και αυτή είναι η μόνη «δημοσκόπηση», η οποία έχει σημασία. Και όχι η σπερμολογία που, ενδεχομένως, θα ακουσθεί τις επόμενες ημέρες.

– Αλήθεια ελπίζετε στην ανατροπή;

– Οχι απλώς ελπίζω, πιστεύω στην ανατροπή. Και αυτό μπορώ να το τεκμηριώσω. Είναι γνωστό ότι ακόμα και με τις καλύτερες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν όταν επιτρεπόταν ακόμα η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο επίπεδο της εκλογικής δύναμης με την οποία έχασε τις εκλογές του 2007. Επομένως, σε δύο ολόκληρα χρόνια, δεν κέρδισε απολύτως τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι το όλο ζήτημα είναι εσωτερικό της Ν.Δ. Δηλαδή αν η Ν.Δ. αυξήσει τη συσπείρωσή της στα επίπεδα εκείνα τα οποία είναι συνήθη γι’ αυτήν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο. Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή τη στιγμή. Δηλαδή ενισχύουμε τη συσπείρωση της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν «αέρα» νίκης. Αντίθετα η Ν.Δ. έχει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης, πράγμα το οποίο ήδη είναι ορατό και θα φανεί ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών.

– Εντάξει, στοχεύετε στη νίκη. Αν όμως υπάρξει ήττα, πολλοί προεξοφλούν ότι θα ανοίξουν διαδικασίες «επόμενης ημέρας» στο κόμμα. Ο κ. Κώστας Καραμανλής, δηλαδή, πρέπει να παραμείνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος;

– Πρώτα πρώτα, δεν θα υπάρξει ήττα. Δεύτερον, ας μην προεξοφλεί κανείς τίποτα. Θέμα «επόμενης ημέρας» στη Ν.Δ. δεν τίθεται. Είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής είναι ο πολιτικός αρχηγός ο οποίος πήρε μια παράταξη βαθύτατα διχασμένη, την ένωσε και την οδήγησε σε συνεχή νικηφόρα εκλογικά αποτελέσματα. Εκτός τούτου είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή, κατά κοινή ομολογία, είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον του τόπου. Κατά τούτο ο κ. Καραμανλής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. για λόγους που αφορούν όχι μόνο την παράταξη αλλά τον ίδιο τον τόπο. Αυτό που είπα το έχει, άλλωστε, διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ο κ. Καραμανλής: Θα κερδίσει και αυτή την εκλογική μάχη και ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα παρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή