Η Νέα Δημοκρατία ξορκίζει τη διαδοχολογία

Η Νέα Δημοκρατία ξορκίζει τη διαδοχολογία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος προεξοφλούν δημοσίως το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι θα παραμείνει στο τιμόνι, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι η βούληση της γαλάζιας κομματικής βάσης. Μάλιστα, έμπειρα κομματικά στελέχη, τα οποία έχουν βαθιά γνώση των εσωτερικών υπόγειων ρευμάτων, συνδέουν τη στάση των κορυφαίων με την επιθυμία τους να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη νεοδημοκρατική κοινή γνώμη, η οποία, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, δεν επιθυμεί αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real, επανέλαβε ότι είναι μαχητής και ότι στοχεύει σε μία νέα εκλογική νίκη, ενώ όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να αποχωρήσει σε περίπτωση ήττας, είπε ότι θα συνεχίσει να κρατάει το τιμόνι της Ν.Δ., «εάν αισθάνεται χρήσιμος και τον θέλει η βάση». Συνέδεσε, πάντως, εμμέσως τις εξελίξεις με το αποτέλεσμα της κάλπης, σημειώνοντας ότι «το αν με θέλουν θα είναι, νομίζω, πασιφανές». Στη συνέντευξή του αυτή, ο κ. Καραμανλής προχώρησε ένα ακόμη βήμα, χαρακτηρίζοντας ως «καραγκιοζιλίκια» όσα ακούγονται εσχάτως περί «δακτυλιδιού» στον ή στη διάδοχό του μετά από ενδεχόμενη εκλογική ήττα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι παίρνει δακτυλίδια μόνο από τον σύζυγό της και ότι η Ν.Δ. έχει αρχηγό, ο οποίος δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από κανέναν. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιη ότι την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

Ενεση αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους της ΝΔ θέλησε να κάνει χθες και ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει διαφοροποιηθεί το κλίμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και προέβλεπε ότι μέχρι την Κυριακή, η συσπείρωση μπορεί να αγγίξει το 90%, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά την τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. «Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο» σημείωσε ο υπουργός, ενώ προέβλεψε και μάλιστα με κατηγορηματικότητα ότι ο Κ. Καραμανλής θα παραμείνει αρχηγός της Ν.Δ. Οταν ρωτήθηκε τι θα πράξει ο ίδιος την επομένη των εκλογών, ο κ. Αβραμόπουλος ήταν σαφής: «Εμένα βγάλτε με από το κάδρο της διαδοχολογίας», είπε, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «δελφίνους». Σε επίμονες ερωτήσεις τι θα συμβεί εάν διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ. και ο Αντ. Σαμαράς σε περίπτωση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέξει να αποχωρήσει, ο υπουργός περιορίστηκε να μνημονεύσει τη γνωστή φράση του Μάο Τσε Τουνγκ «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Εναν πλάγιο, αλλά αρκούντως καυστικό τρόπο επέλεξε ο κ. Αβραμόπουλος για να επαναβεβαιώσει τη διαρκή πολιτική του σύγκρουση με την συνυποψήφιά του στην Α΄ Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη. Οταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν γιατί δεν έχει μία φωτογραφία μαζί της στο προεκλογικό του φυλλάδιο, ο υπουργός είπε ότι οι μόνες κοινές φωτογραφίες ήταν από τότε που «ο ίδιος ήταν διπλωμάτης και η κυρία Μπακογιάννη γραμματέας του πατέρα της -πρωθυπουργού».

Εν τω μεταξύ, συζητήσεις προκάλεσε η παραίνεση που απηύθυνε προς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο γραμματέας της Κ.Ε. Λευτ. Ζαγορίτης, να μαυρίσουν αυτούς που τους πλήγωσαν και όχι την παράταξη. «Εγώ ζητώ από τους πολίτες να ψηφίζουν θετικά» σχολίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο Βυρ. Πολύδωρας έκρινε ότι υπήρξε αυτοκάθαρση μετά την απομάκρυνση αλλά και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή