ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράθυρο συνεργασίας από Καραμανλή

Δύο κατηγορηματικά όχι είπε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής: στο σενάριο για ενδεχόμενη πολιτική μετεγκατάστασή του, τώρα ή στο μέλλον, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην προοπτική εκλογικής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Αντιθέτως, αντιμετώπισε πολύ πιο «ελαστικά» το σενάριο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Θεωρητικά θα μπορούσε να πει κανένας «γιατί όχι, αν αυτή είναι η λαϊκή βούληση;» Το ζήτημα όμως που τίθεται εδώ δεν είναι προσωπικοί εγωισμοί. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά προσέγγισης. Τεράστια», είπε.

Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να φύγει από την ηγεσία της Ν.Δ. ακόμη κι αν ηττηθεί στις εκλογές. Οταν ωστόσο ρωτήθηκε υπό ποίες προϋποθέσεις θα μείνει, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από το περίγραμμα που μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχει και ο ίδιος την αντίληψη, την πεποίθηση ότι τον θέλουν να παραμείνει. «Αυτό μην ψάχνετε τώρα να το βρείτε με ποσοστά. Δεν είναι μόνο ποσοστά. Είναι η συνολική αίσθηση και αυτό νομίζω είναι μια παλικαρίσια απάντηση», τόνισε.

Ενα βήμα παρακάτω, ωστόσο, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της πλήρους κατάργησής του. «Να σκεφτούμε ακόμη και την πλήρη κατάργησή του από την ώρα που είμαστε μια ελεύθερη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος κατά προτεραιότητα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που φλερτάρουν με τον ΛΑΟΣ, ενώ με εμφανή στόχο την αύξηση της κομματικής συσπείρωσης, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν δυσαρέσκειες και πικρίες, σε κάποιες περιπτώσεις πιθανότατα και δικαιολογημένα». Ζήτησε, ωστόσο, από τους νεοδημοκράτες, να σταθούν αυτή την ώρα δίπλα στην παράταξη, όχι από κομματικό πατριωτισμό ή κομματικό καθήκον, αλλά γιατί είναι εθνικά συμφέρον.

Νωρίτερα, χθες, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε διαδοχικά τη Μυτιλήνη και τη Ρόδο από όπου σήκωσε τους τόνους για τα εθνικά θέματα, ενώ επανέφερε τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης. Από το ακροατήριο απουσίαζε ο πρώην υπουργός Αρ. Παυλίδης.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την επόμενη περίοδο για τα εθνικά μας ζητήματα και συγκεκριμένα για την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και «εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη της οικονομίας μας»: «Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις. Κρίνεται η ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν αναζητεί πραγματικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου, αλλά νοιάζεται μόνο για την εξουσία.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να πάψει, επιτέλους, να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους και να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες. Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στον Αη Στράτη, που γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί της χώρας, πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύντομα, όπως είπε, θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές και εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στον σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.