ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναινετικός ο κ. Γ. Παπανδρέου

Εθνική συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου από την επόμενη ημέρα των εκλογών, δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Από αυτό το «προσκλητήριο ενότητας», όπως το χαρακτήρισε, δεν μπορεί να λείπει κανείς. Σε δήλωση που έκανε χθες το βράδυ ο κ. Παπανδρέου ζήτησε παράλληλα και ψήφο αυτοδυναμίας. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Μια σταθερή κυβέρνηση που θα σηκώσει τα μανίκια για να αλλάξει πορεία η χώρα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι όλος ο «δημόσιος διάλογος γίνεται με βάση δικές μας προτάσεις», και σε πρώτο ενικό πρόσωπο δεσμεύτηκε «να μπει μπροστά» με κεντρικούς στόχους την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, τη μάχη ενάντια στη διαφθορά των πελατειακών σχέσεων και τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα συγκρουσθεί «με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη», με διάθεση, όπως τόνισε, να το πράξει «με όποιο κόστος».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επικέντρωνε την κριτική του στην οικονομία. Περιέγραψε τα δημοσιονομικά στοιχεία της κυβέρνησης, λίγο – πολύ ως αναξιόπιστα. Μάλιστα, υπό μορφή ερωτημάτων για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπακωνσταντίνου επικέντρωσε την κριτική του σε τρία επιμέρους σημεία: στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης stage, στον κρυφό δανεισμό του Δημοσίου και στο έλλειμμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα προγράμματα stage χρηματοδοτήθηκαν με 500 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, και όχι από την Ε.Ε. Τόνισε, μάλιστα, ότι η υπουργός Απασχόλησης πρέπει να απαντήσει εάν τα χρήματα για τα stage εκταμιεύθηκαν από τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρέπεμψε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σε δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του κόμματος κ. Λούκας Κατσέλη σχετικά με την πρόσληψη 42 ατόμων στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων και 12 στις Υπηρεσίες Εκτύπωσης και Διαχείρισης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου. Αναφερόμενος στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ περί τα προγράμματα stage δήλωσε ότι εάν το Δημόσιο χρειάζεται «πέρα από τους μόνιμους υπαλλήλους είτε υπαλλήλους εποχικού χαρακτήρα είτε άλλου τύπου, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα, αλλά αυτή την πρακτική του stage, όπως γίνεται σήμερα, εμείς θα τη σταματήσουμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε το δεύτερο ερώτημά του περί του επονομαζόμενου «κρυφού δανεισμού» στον υπουργό Οικονομίας κ. Ιω. Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αγγίζει πλέον τα 20 δισ. ευρώ. Ζήτησε μάλιστα να μάθει από τον κ. Παπαθανασίου εάν τμήμα των χρημάτων αυτών μεταφέρονται στις δανειακές υποχρεώσεις του επόμενου προϋπολογισμού, δηλαδή του 2010. Τρίτο και σημαντικότερο για το ΠΑΣΟΚ ερώτημα είναι εκείνο του πραγματικού ύψους του ελλείμματος. Οπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν στο 1,6% του ΑΕΠ, εν συνεχεία αναθεωρήθηκε στο 2,5% και τον Ιανουάριο, στο αναθεωρημένο Σχέδιο Σταθερότητας, το οποίο εστάλη στην Κομισιόν, έφθασε το 3,7%. Το Πάσχα, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το έλλειμμα ανήλθε στο 5%. «Ο κ. Παπαθανασίου στο Bloomberg» το εκτίμησε στο 6% και «ο κ. Αλογοσκούφης χθες, επικαλούμενος τον Economist, 6,8%», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα σύγκρινε τις διαρκείς -προς τα πάνω- αναθεωρήσεις του ελλείμματος, με το «φιάσκο της απογραφής».