«Ναυμαχία» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

«Ναυμαχία» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές… ναυμαχίες στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος προοιωνίζονται οι επικείμενες εκλογές με στόχο τις 30 έδρες που δίδουν τα νησιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Λίγο περισσότερες από 1.700 ψήφοι έκριναν το 2007 τη μονοεδρική της Σάμου υπέρ της Ν.Δ., με το ΚΚΕ να καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του (18,13%). Πλην του νυν βουλευτή Θαλασσινού Θαλασσινού, στη μάχη ρίχνονται και οι Μ. Αγγελόπουλος και Εμμυ Καραμηνά. Στην ανατροπή ελπίζει το ΠΑΣΟΚ με τους Πυθαγόρα Βαρδίκο, Αριάδνη Δήμου και Κ. Μπουρμούλη.

Με το ΚΚΕ να επιδιώκει την επανεκλογή του κ. Στ. Σκοπελίτη στην τριεδρική της Λέσβου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν από μία έδρα. Επανεκλογή διεκδικεί ο «γαλάζιος» Γ. Γιαννέλης, ενώ το ψηφοδέλτιο απαρτίζουν ο Σπ. Γαληνός και οι κυρίες Δ. Μαχαίρα, Κατ. Παλατιανού και Α. Παπουτσάκη. Ξανά υποψήφιος θα είναι ο Ν. Σηφουνάκης και οι Αλ. Γιαζιτζόγλου, Π. Καπαράς, Ευρικώμη Σάββα, και Θεοδ. Τσαβδαρίδης.

Από μία έδρα αναμένεται να μοιραστούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στη Χίο. Μετά την απόσυρση του κ. Ιωάννη Κοσμίδη στη μάχη για τη Ν.Δ. ρίχνονται οι Κ. Μουσουρούλης, η πρώην ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, ο Γ. Πίττας και η Φωτεινή Ξυλά – Φαφαλιού. Από το ΠΑΣΟΚ, πλην της νυν βουλευτού Ελπίδας Τσουρή, οι Μ. Γιανναράς, Π. Στεφάνου, Κ. Τριαντάφυλλος.

Στο νότιο Αιγαίο, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. επηρεάστηκαν από αποχωρήσεις, την οικειοθελή της κας Αριάδνης Μανούσου Μπινοπούλου στις Κυκλάδες και την αποπομπή του γαλάζιου «δωδεκανησάρχη» Αρ. Παυλίδη.

Αν και το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε την πρωτιά στα Δωδεκάνησα, ο εκλογικός νόμος έδωσε δύο έδρες στο πρώτο κόμμα σε τοπικό επίπεδο και τρεις έδρες στη Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα σε εθνικό επίπεδο. Οι Γ. Βαληνάκης και Αν. Καραμάριος θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους, πλαισιωμένοι από τους Τσαμπίκα Ιατρίδη, Ν. Πούλιου, Ελεονώρα Σίλινγκερ, Β. Υψηλάντη και Β. Χρύσης. Εσωτερικό ντέρμπι αναμένεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι νυν βουλευτές Γ. Νικητιάδης και Ν. Ζωίδης αντιμετωπίζουν τον Ι. Παρασκευά αλλά και τον Δημ. Κρεμαστινό. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Δέσποινα Διακοσταυριανού, Γ. Κασσαράς, Ευστ. Κουσουρνάς.

Στις Κυκλάδες, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει από το 1996. Εφόσον αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, η Ν.Δ. θα επανεκλέξει δύο βουλευτές. Την επανεκλογή διεκδικεί ο κ. Γ. Βρούτσης και τη θέση της κας Μπινοπούλου, οι Κ. Απέργης, Χρ. Καφτηράνης, Στ. Μαύρος και Αργυρώ Φίλη. Από το ΠΑΣΟΚ, πλην του «νυν» Παν. Ρήγα, στη μάχη ρίχνονται οι Σοφία Θεολογίτου, Γ. Καπίρης, Γ. Παπαμανώλης και Δέσποινα Τούντα.

Το «πράσινο νησί» απέκτησε και «γαλάζιο» νομό το 2007, το νομό Ρεθύμνου.

Απών από το ψηφοδέλτιο θα είναι, μετά την έντονη διαμάχη με τη βουλευτή Ολγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Κ. Σχοινάς. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Αγάπη Γερογιαννάκη, Αννα Ζαχαριουδάκη – Ραπτάκη, Γ. Κατικάς. Με το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνουν ο νυν βουλευτής Η. Λαμπίρης, ο πρώην Μ. Οθωνας, και οι Γ. Δραμουντάνης, Μαρία Αρχοντάκη.

Στο νομό Ηρακλείου, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί δύο επιπλέον έδρες, μία από τη Ν.Δ. και μία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007 εξέλεξε 4 βουλευτές, άπαντες εκ νέου υποψήφιοι: Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Γ. Σκουλάς και Μαρία Σκραφνάκη. Νέα είσοδο αποτελεί ο Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ δοκιμάζουν εκ νέου οι Αντ. Βγόντζας, Ε. Κουκιαδάκης, Φ. Παρασύρης, Ν. Μπελιβάνης, Γ. Μιχελογιαννάκης και Μαρία Πετρακογιώργη. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι τρεις βουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης, Λ. Αυγενάκης και Κ. Μπαντουβάς μαζί με τους παλιούς Αντιγόνη Ανδρεάκη, Γ. Μανουρά, Μ. Μαράκη και τους «νέους» Γ. Αναστασάκη, Μ. Δεληγιαννάκη, Ελένη Κουντουράκη, Κ. Παπαγεωργίου.

Στο Λασίθι, από μία έδρα αναμένεται να μοιραστούν τα δύο κόμματα. Υποψήφιοι με τη Ν.Δ. είναι οι Γ. Πλακιωτάκης (νυν) και οι Μιχ. Κουρινός, Μ. Ρασούλης και Σάρρα Ράπτη. Στο ΠΑΣΟΚ πλην του νυν βουλευτή Μιχ. Καρχιμάκη συμμετέχουν οι Γ. Κουνενός, Δέσποινα Καρνιαδάκη και Μ. Κρασανάκης.

Στα Χανιά, δεν αποκλείεται λόγω εκλογικού νόμου η Ν.Δ. να μείνει με έναν βουλευτή αντί των τριών σήμερα. Υποψήφιοι είναι οι νυν Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μ. Βολουδάκης και Στ. Νικηφοράκης καθώς και οι Κ. Γύπαρης, Μ. Κελαϊδής και Αρχόντισσα Ναναδάκη. Χωρίς τον Νικ. Χριστοδουλάκη αλλά με τον Σήφη Βαληράκη κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιος φυσικά είναι και ο νυν βουλευτής Μαν. Σκουλάκης καθώς και οι Ευτ. Δαμιανάκης, Γ. Κάκανος, Λ. Κουλιεράκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή