ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρά η Αθήνα στην παραχάραξη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αλλά και της γειτονικής με αυτήν χώρες για το περιεχόμενο της «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας» που συνέγραψε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Μετά τη Σόφια, τα Τίρανα και την Πρίστινα, χθες καταδίκασε και η Αθήνα ως μισαλλόδοξο και εθνικιστικό το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας. «Αυτή η νέα απόπειρα, το νέο εργαλείο παραχάραξης της ιστορίας εκ μέρους της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν μας εξέπληξε. Είναι άλλωστε γνωστό το έργο της Ακαδημίας των Σκοπίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προωθεί συστηματικά τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Επιχειρεί να ενισχύσει το προφίλ του στην εσωτερική πολιτική σκηνή επινοώντας εχθρούς και επιδεινώνοντας τις σχέσεις της χώρας του με τους γείτονές της. Ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι δεν αγνοεί, απλώς αδιαφορεί για το βασικό κριτήριο προόδου της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας».

Εξάλλου πεποίθηση της Αθήνας είναι πως με δεδομένη την απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει την ΠΓΔΜ από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς δεν θα πρέπει να αναμένεται κάμψη της αδιάλλακτης στάσης της, αλλά αντίθετα επιμονή στην τακτική των προκλήσεων.

Εν τω μεταξύ στην Πρίστινα νεαροί Αλβανοί στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα έκαψαν στις κερκίδες σημαίες της ΠΓΔΜ και φώναξαν συνθήματα εναντίον των Σλαβομακεδόνων.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι αντιδράσεις των νεαρών, τις οποίες καταδίκασε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αξιώνοντας τη σύλληψη και τιμωρία των πρωταγωνιστών, οφείλονται στην «έντονη δυσαρέσκεια για τις αναλήθειες της μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας σχετικά με τους Αλβανούς».

Η εγκυκλοπαίδεια και ειδικά οι προσβλητικές, όπως θεωρήθηκαν από τους ίδιους, αναφορές στους Αλβανούς του Τετόβου, απειλούν τη χώρα και με εσωτερική πολιτική κρίση. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο της χώρας κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποστασιοποιηθούν από το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας. Οπως τόνισε, «εάν δεν αποστασιοποιηθούν σημαίνει ότι είναι συνένοχοι για τις αμφιλεγόμενες και ιδιαίτερα επιζήμιες για τη χώρα αναφορές».

Ταυτοχρόνως τα εκτός κοινοβουλίου πολιτικά κόμματα των Αλβανών ανακοίνωσαν ότι οργανώνουν αύριο στην πόλη των Σκοπίων συγκέντρωση διαμαρτυρίας αξιώνοντας την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας.