Συνέχεια προκλήσεων από την Αγκυρα

Συνέχεια προκλήσεων από την Αγκυρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα πάγιας τακτικής αρχίζει να λαμβάνει η παρενόχληση από τουρκικής πλευράς, μέσω ασυρμάτου, εναέριων μέσων, που πετούν στην περιοχή του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου, εντός των ορίων του FIR Αθηνών. Χθες, τρία πολεμικά αεροσκάφη F-16 δέχθηκαν παρενόχληση από τους χειριστές του ασυρμάτου της περιοχής Ντάτσα. Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη Σούδα και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση. Στη 1.32 μ.μ. και ενώ πετούσαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 3.000 ποδών, δέχθηκαν μέσω ασυρμάτου κλήση, στην οποία αναφερόταν ότι βρίσκονται σε τουρκικό εναέριο χώρο. Οι Τούρκοι χειριστές του ασυρμάτου ζήτησαν από τα πληρώματα των αεροσκαφών να εγκαταλείψουν την περιοχή άμεσα, διότι, σε αντίθετη περίπτωση θα αναχαιτισθούν από τουρκικά μαχητικά. Τα ελληνικά μαχητικά συνέχισαν την πτήση τους κανονικά, όπως προβλεπόταν από το σχεδιασμό και λίγο μετά τις 2 μ.μ. επέστρεψαν στη Σούδα.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι με τα επαναλαμβανόμενα, από τα μέσα του 2008 και μετά, κρούσματα παρενόχλησης μέσω ασυρμάτου, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να προσθέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των αμφισβητήσεών της στην περιοχή, συμπληρωματικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, αναφορικά με την προειδοποίηση που διατυπώθηκε μέσω ασυρμάτου για αναχαίτιση, αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, να σηκωθούν, δηλαδή, τουρκικά μαχητικά και να εμπλακούν σε αερομαχία με τα ελληνικά αεροσκάφη. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρωταρχική μέριμνα είναι η δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης, με διαρκώς επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι τουρκικές, που θα διαμορφώσουν, κατά την αντίληψη της Αγκυρας, προηγούμενο και θα βάλουν στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών και αυτές τις διεκδικήσεις.

Είναι η πρώτη φορά, πάντως, μέσα στο τρέχον έτος, που γίνεται παρενόχληση σε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα προηγούμενα κρούσματα αφορούσαν ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και εναέρια μέσα της ευρωπαϊκής δύναμης αποτροπής λαθρομετανάστευσης, που περιπολούν στην περιοχή, στο πλαίσιο της FRONTEX. Μάλιστα, ήταν η παρενόχληση μέσω ασυρμάτου σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα που προκάλεσε, στις αρχές του χρόνου, τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό των Θεοφανίων, κίνηση – απάντηση, ουσιαστικά στις τουρκικές αιτιάσεις.

Για το χθεσινό κρούσμα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο δόθηκαν οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να προχωρήσει σε διάβημα προς το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή