ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Σημαντική απόφαση για περιουσίες Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Ιδιαίτερα σημαντική για τα δικαιώματα των Ελλήνων στις περιουσίες τους στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται η ομόφωνη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδικάζει την Τουρκία στην υπόθεση Φωκά. Η υπόθεση αφορά την κληροδότηση από τουρκικής υπηκοότητας Ελληνίδα της Πόλης της περιουσίας της στα αδέλφια της στην Ελλάδα, την οποία η Τουρκία αρνήθηκε να αναγνωρίσει. Μετά τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση αναμένεται σε δεύτερο στάδιο της διαδικασίας να προσδιοριστεί η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλει η Αγκυρα. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαιρέτισε την απόφαση και επισήμανε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη θετική έκβαση και άλλων υποθέσεων. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την απόφαση, επισημαίνοντας ότι με αυτή ενδυναμώνεται το νομικο-πολιτικό υπόβαθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τις μετατρέπει καθολικά σε ευρωτουρκικές.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ενημέρωση του κ. Καρ. Παπούλια

Για την προετοιμασία του μηχανισμού διεξαγωγής των εκλογών της προσεχούς Κυριακής ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. Σπύρος Φλογαΐτης. Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε «ανέφελες» τις προετοιμασίες, ενώ ο κ. Φλογαΐτης του παρέδωσε συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν την εκλογική διαδικασία, μία διαδικασία, η οποία, όπως είπε, θα τιμά τον νομικό και τον πολιτικό μας πολιτισμό. Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτό που διαρκώς επαναλαμβάνει στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι ότι εκτός από το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, εξίσου σημαντικό στοιχείο των εκλογών είναι η προσωπική μάχη του κάθε υποψηφίου και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιμελείς στην καταμέτρηση των ψήφων.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στοιχεία μόνο με την άσκηση δίωξης

Η εισαγγελική παραγγελία για τη χορήγηση δημοσίων εγγράφων που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα (π.χ. υγείας κ.ά.) είναι δεσμευτική για τη διοίκηση μόνο όταν γίνεται στο πλαίσιο άσκησης ποινικής δίωξης (προκαταρκτική εξέταση, ανάκριση), επισημαίνει σε γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή επισημαίνει ακόμη, επιλύοντας ένα θέμα που έχει εγείρει αντιφατικές γνωμοδοτήσεις των εισαγγελικών αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ανεξάρτητων αρχών, ότι η διοίκηση οφείλει μέσα σε 20 ημέρες να αποστείλει τα στοιχεία που ζητούνται από τη Δικαιοσύνη.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ

Αγωγές κατά έκτακτης εισφοράς

Αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές η εκδίκαση των αγωγών κατά της έκτακτης εισφοράς από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Ειδικότερα, η συζήτηση της πρώτης αγωγής κατά της έκτακτης εισφοράς προσδιορίστηκε για τις 27 Οκτωβρίου 2009, κατόπιν αιτήματος του ελληνικού Δημοσίου. Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Κ. Πετρόπουλος, είχε προσδιορίσει για χθες την εκδίκαση της προσφυγής, ενώ η απόφαση που θα εκδοθεί επί της πρώτης αυτής προσφυγής αναμένεται να αποτελέσει τον πιλότο για τις υπόλοιπες αγωγές που έχουν κατατεθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της έκτακτης εισφοράς.

Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΗΝ OLYMPIC ΑΙR

Τίτλοι τέλους για την Ολυμπιακή

Αυλαία λίγο πριν από τις 11 π.μ. χθες για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Το Airbus Α340 που εκτελούσε το δρομολόγιο Τορόντο – Αθήνα προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γράφοντας τους τίτλους τέλους για την κρατική εταιρεία που δίνει πια τη σκυτάλη στην Olympic Air. Η νέα εταιρεία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της -επίσημη- πτήση αύριο Πέμπτη στις 6.20 π.μ. Το πρώτο δρομολόγιο θα είναι το Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Αύξηση των πτυχιούχων

Εντατικοποιούν τις σπουδές τους οι Ελληνες φοιτητές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κάθε χρόνο όσοι παίρνουν πτυχίο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, το ακαδημαϊκό έτος 2007 – 2008 αποφοίτησαν 33.719 άτομα, ενώ το 2006 – 2007 πήραν πτυχίο 29.483 άτομα (ποσοστιαία αύξηση 14,4%). Συνολικά, το 2007 – 2008 στα ελληνικά πανεπιστήμια οι φοιτητές ήταν 165.463, αριθμός μειωμένος κατά 0,9% σε σχέση με το 2006 – 2007, όταν ενεγράφησαν 166.960 φοιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή