Ν.Δ.: συζητήσεις περί αναζήτησης «τέταρτης λύσης»

Ν.Δ.: συζητήσεις περί αναζήτησης «τέταρτης λύσης»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επώδυνη προοιωνίζεται η κυοφορία για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία μετά τη συντριπτική ήττα της Κυριακής και την απόφαση του Κ. Καραμανλή να δρομολογήσει έκτακτο συνέδριο, πιθανότατα στις 7-8 Νοεμβρίου.

Ενα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την επώδυνη ήττα και την προαναγγελία παραίτησης του Κ. Καραμανλή από την αρχηγία του κόμματος, το κλίμα στην παράταξη είναι εκρηκτικό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι τα φίλια πυρά θα πέφτουν κατά ριπάς.

Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς φέρονται ως οι διεκδικητές της ηγεσίας. Ωστόσο, ενδεικτικό της δυσκολίας που παρουσιάζει το παζλ της επόμενης ημέρας είναι ότι καταγράφεται ήδη ένας αριθμός βουλευτών, και κυρίως πρώην βουλευτών, οι οποίοι συμφωνούν μεταξύ τους ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί πέρα και έξω από τις προεξοφλημένες υποψηφιότητες. Χωρίς να είναι ακόμη σε θέση να προσωποποιήσουν τη λύση που προτείνουν, συνομολογούν ότι ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ. δεν θα πρέπει να κουβαλάει κανένα από τα βάρη που οδήγησαν το κόμμα στον εκλογικό όλεθρο και δηλώνουν αποφασισμένοι να εκδηλώσουν τη θέση τους αυτή και δημόσια.

Την ίδια ώρα, τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ενώ οι στενοί συνεργάτες της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Δημ. Αβραμόπουλου επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και όλους τους υπόλοιπους εκλέκτορες που θα ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό. Και οι τρεις αναμένουν να δώσει ο Κ. Καραμανλής το πράσινο φως, προκειμένου να ξεκινήσουν και επισήμως οι διαδικασίες διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου.

Αυτό θα συμβεί πιθανότατα σήμερα, με την επιστολή που θα αποστείλει ο απερχόμενος πρόεδρος προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τούτο δεν σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ήδη ξεκινήσει. Και οι τρεις, εν δυνάμει, υποψήφιοι έχουν ήδη διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές και κομματικά στελέχη. Χθες η κ. Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τους Ν. Κακλαμάνη και Κ. Χατζηδάκη, ενώ οι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς είχαν διαδοχικές συσκέψεις με συνεργάτες και πολιτικούς τους φίλους.

Η κυρία Μπακογιάννη, όπως και ο κ. Σαμαράς, προτίθενται να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους. Αντιθέτως, ο κ. Αβραμόπουλος θα προτιμούσε να επαναληφθεί ό,τι είχε συμβεί το 1997, όταν μία ομάδα βουλευτών πρότεινε την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή. Οι πάλαι ποτέ «λοχαγοί» του Κ. Καραμανλή, ωστόσο, έχουν σκορπίσει στους πέντε ανέμους. Αλλωστε, οι περισσότεροι είναι πλέον εκτός Βουλής. Ολοι αυτοί, όπως και άλλοι που θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες του «καραμανλισμού», με πρώτο τον Μιχ. Λιάπη, αναμένουν να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο και οραματίζονται μία άλλη λύση, πλην αυτών που φαντάζουν πιθανές.

Σε αυτό το ακροατήριο λέγεται ότι επιθυμεί να απευθυνθεί ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης. Το πολιτικό του προφίλ, ωστόσο, είναι τραυματισμένο, με αποτέλεσμα να φαντάζει εξαιρετικά αδύναμη μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Από απόσταση ασφαλείας αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πρώην υπουργός Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρωτιά στη Β΄ Αθηνών. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναμένει τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι η διαδικασία δεν θα εξελιχθεί σε «πολιτικά καλλιστεία» και ότι μέσα από τις διεργασίες θα αναμετρηθούν πολιτικά οράματα και ιδεολογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή