Ο νέος πρωθυπουργός έλαβε την εντολή από τον κ. Παπούλια

Ο νέος πρωθυπουργός έλαβε την εντολή από τον κ. Παπούλια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ο νέος πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ νωρίτερα θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια. Σκοπός της επίσπευσης αυτής είναι να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατόν τα Προεδρικά Διατάγματα για την κατάργηση και εν συνεχεία τη συγχώνευση μιας σειράς υπουργείων, με το νέο κυβερνητικό σχήμα να ορκίζεται και να αναλαμβάνει καθήκοντα αύριο. Γενικώς, η μείωση των υπουργείων και αναγκαστική μεταφορά υπηρεσιών είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού, καθώς, προκειμένου να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα εκείνο των 100 ημερών που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι υπηρεσίες θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργικότητα.

Χθες, ο κ. Παπανδρέου μετέβη, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο αναδειχθείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, τονίζοντας ότι το μέγεθος της νίκης δείχνει ελπίδα του λαού και διάθεση για σημαντικές τομές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι το εκλογικό ξενύχτι ήταν σύντομο, καθώς από νωρίς το αποτέλεσμα ήταν σαφές, και εκείνος απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή θα τον βοηθήσει να εξοικονομήσει δύναμη, καθώς «είναι πολλές οι ευθύνες».

Ο κ. Παπούλιας αστειεύτηκε λέγοντάς του «ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος». «Είμαστε και οι δύο προπονημένοι» απάντησε σε χαλαρό ύφος ο κ. Παπανδρέου. Αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τους στενούς συνεργάτες του. Την Πέμπτη, ενδεχομένως και την Παρασκευή θα γίνουν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων από τους σημερινούς υπουργούς στους νέους. Είναι δεδομένο ότι σε κάποια υπουργεία τέτοια τελετή δεν θα γίνει, διότι είτε θα πάψουν να υφίστανται είτε θα απορροφηθούν από άλλα, τα οποία θα αυξήσουν τις αρμοδιότητές τους. Την επόμενη Παρασκευή (16/10) θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων και δεσμεύσεων του κυβερνώντος, πλέον, κόμματος. Μετά διήμερη συζήτηση, η οποία θα ακολουθήσει, και συγκεκριμένα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα ζητήσει (και θα λάβει) ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή