«Εμφατική νίκη ενός μετριοπαθούς σοσιαλιστή» διαπιστώνει ο Economist

«Εμφατική νίκη ενός μετριοπαθούς σοσιαλιστή» διαπιστώνει ο Economist

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σαρωτική» χαρακτηρίζει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης του Economist, αποδίδοντάς την κυρίως στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας. Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται στην «πολιτική δυναστεία» των Παπανδρέου και χαρακτηρίζει τον νέο πρωθυπουργό «μετριοπαθή σοσιαλιστή, που εργάσθηκε για να στραφεί το κόμμα του προς το κέντρο, αντιμετωπίζοντας την εσωτερική αντιπολίτευση των σκληρών εθνικιστών». Σημειώνει ότι ο Γ. Παπανδρέου έζησε και σπούδασε σε Σουηδία, ΗΠΑ και Βρετανία, «γεγονός που του χάρισε περισσότερο διεθνές προφίλ από τους περισσότερους Ελληνες πολιτικούς». Ο Economist αναγνωρίζει ως μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία και εύχεται η ανάληψη της εξουσίας από αυτόν, «έναν θερμό υποστηρικτή της ομόσπονδης Κύπρου, τουλάχιστον να επιταχύνει τις συνομιλίες» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η ανάλυση υπογραμμίζει τα πιεστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι «αν ο κ. Παπανδρέου δεν τη βελτιώσει σύντομα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει κοινωνική αναταραχή, όπως εκείνη που σημάδεψε το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του προκατόχου του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική εφημερίδα New York Times, οι συντάκτες της οποίας παρατηρούν ότι οι παραδοσιακοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (ναυτιλία, τουρισμός) έχουν πληγεί από την κρίση, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της νέας κυβέρνησης. «Οι ψηφοφόροι προτίμησαν το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου, από την πολιτική λιτότητας που εισηγήθηκε ο Κώστας Καραμανλής», σχολίασε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC στην Αθήνα. «Η Ελλάδα μπροστά σε μια κυβερνητική αλλαγή», ήταν ο τίτλος του σχετικού άρθρου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Επειτα από έναν προεκλογικό αγώνα στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης, του υψηλού δημοσιονομικού χρέους και του διογκωμένου ελλείμματος, ήταν αναμενόμενη η νίκη των σοσιαλιστών», προσθέτει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι ο νικητής των εκλογών, Γιώργος Παπανδρέου, προέρχεται από μια πολιτική δυναστεία με τεράστια επιρροή. «Ο παππούς του ήταν πρωθυπουργός στη δεκαετία του ’60, ο πατέρας του στη δεκαετία του ’80 και του ’90, ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 1999 ώς το 2004». Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου είναι το τρίτο μέλος της ίδιας οικογένειας που αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα μας δεν διέφυγε της προσοχής ούτε και της εφημερίδας Guardian, σχολιαστής της οποίας κάνει λόγο για dj‡ vu στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το ίδιο έντυπο φιλοξενεί εκτιμήσεις αναλυτών που πιθανολογούν ανάκαμψη της Αριστεράς στην Ευρώπη, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Στις αναλύσεις του για τα αίτια της ήττας της Ν.Δ., ο ξένος Τύπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σκάνδαλα και την κατάσταση της οικονομίας. «Οι θυμωμένοι από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και την ύφεση Ελληνες ψηφοφόροι έδιωξαν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή από την εξουσία και επανέφεραν τους Σοσιαλιστές», γράφει το Associated Press και προσθέτει: «Ο Καραμανλής έγινε ένας από τους νεότερους πρωθυπουργούς στη σύγχρονη ελληνική ιστορία το 2004.

Παρότι επανεξελέγη το 2007, η δημοτικότητά του γρήγορα κατέρρευσε λόγω της ανταλλαγής γαιών με ένα ορθόδοξο μοναστήρι, η οποία κόστισε στο κράτος 100 εκατομμύρια ευρώ. Η ανικανότητα των αρχών να επιβάλουν την τάξη κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου Δεκεμβρίου εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και η οικονομική κρίση αποτέλειωσε την κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή