Οι σκόπελοι του υφιστάμενου καταστατικού

Οι σκόπελοι του υφιστάμενου καταστατικού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδό διαφυγής μέσω της… παραβίασης του καταστατικού της φαίνεται ότι βρίσκει η Νέα Δημοκρατία ως προς τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού. «Η αναγκαιότητα θα παρακάμψει το τυπικό», αναγνώριζε χθες μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, που υποτίθεται ότι συγκροτήθηκε για την τήρηση των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγούσαν στο έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου που θα εξέλεγε τη νέα ηγεσία του κόμματος. Και τούτο διότι, όπως προκύπτει από το καταστατικό του κόμματος, το έκτακτο συνέδριο δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές του καταστατικού, ενώ και οι όποιες προτάσεις για αλλαγή των διατάξεων προϋποθέτουν απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει.

Επ’ αυτού του καταστατικού καμβά, αναπτύσσονται και οι στρατηγικές των επίσημων υποψηφίων (Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Π. Ψωμιάδης) αλλά και του Αντ. Σαμαρά, που αναμένεται σήμερα να επισημοποιήσει τη δική του συμμετοχή.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, οι υποψήφιοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συγκρότησης των στρατευμάτων τους. Ηδη στο εσωτερικό της Ν. Δ., βουλευτές και κομματικά στελέχη «χρεώνονται» κατά περίπτωση στον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, ωστόσο είναι προφανές ότι η προσφυγή στη βάση περιορίζει την ισχύ των «μηχανισμών», χωρίς όμως να τους καθιστά αμελητέους. Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει δώσει εντολή στους πιο στενούς του συνεργάτες να κρατήσουν απόλυτη ουδετερότητα.

Η εικόνα, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, θέλει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να συγκεντρώνει πλάι της τον μεγαλύτερο αριθμό νυν και πρώην βουλευτών. Χθες δημοσίως τη στήριξή τους εξέφρασαν οι Γ. Γιακουμάτος, Θ. Γιαννόπουλος και ο Β. Μαγγίνας, ενώ στην ίδια τροχιά κινούνται ήδη οι Κ. Χατζηδάκης, Φάνη Πετραλιά.

Το δικό του μερίδιο από στελέχη που βρέθηκαν κοντά στον τέως πρωθυπουργό διεκδικεί και ο κ. Αντ. Σαμαράς, έχοντας εντάξει στο επιτελείο του τον πρώην γραμματέα Ενημέρωσης Π. Λιβαδά ενώ πλην των φίλα προσκείμενων βουλευτών, όπως ο κ. Κ. Μαρκόπουλος, K. Τζαβάρας και Π. Παναγιωτόπουλος, επιχειρεί να προσελκύσει στελέχη που κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης με την υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η μεγάλη του δυναμική δεν βρίσκεται στους μηχανισμούς αλλά στη βάση του κόμματος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι αυτός που θα βρεθεί να διεκδικεί την ηγεσία στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Ο ίδιος επιδιώκει να λειτουργήσει συσπειρωτικά και για τα στελέχη της «καραμανλικής πτέρυγας» εντός κόμματος.

Οι συσχετισμοί

Κεντρικό στοιχείο αποτελεί η «ανάγνωση» των στοιχείων σχετικά με τη δυνατότητα ενός εκ των υποψηφίων να επικρατήσει από την πρώτη Κυριακή (+50%) και, σε διαφορετική περίπτωση, ποιο θα είναι το δίδυμο που θα κονταροχτυπηθεί στην επαναληπτική εκλογή, μία εβδομάδα αργότερα.

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας είναι ότι τα «ντουέτα της δεύτερης Κυριακής» είναι διαφορετικά, ανάλογα με το εκλογικό σώμα, και, συνεπώς, τα σενάρια περί των συμμαχιών της «επομένης ημέρας», με όση βαρύτητα μπορεί να έχουν αυτές σε ένα διευρυμένο εκλογικό σώμα, έχουν ήδη αρχίσει και εξυφαίνονται.

Με αυτά τα δεδομένα, εξακολουθούν να ασκούνται πιέσεις για να κατέλθει στην κούρσα διαδοχής προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρά τη σαφή δήλωση αποστασιοποίησης που εξέδωσε το Σαββατοκύριακο. Συνομιλητές του, δεν απέκλειαν, χθες βράδυ, ο κ. Μεϊμαράκης να είναι υποψήφιος για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας, που θα είναι και η πρώτη αιρετή θέση μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή