Ορκίζονται σήμερα οι τριακόσιοι του νέου Κοινοβουλίου

Ορκίζονται σήμερα οι τριακόσιοι του νέου Κοινοβουλίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πρώτο, στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, επίσημο έγγραφο εσωτερικής συνεννόησης στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας, διεκδικούν μερίδιο δημοσιότητας κατά τη σημερινή τελετή έναρξης των διαδικασιών, όπως αυτή σηματοδοτείται από την ορκωμοσία των βουλευτών: Με επιστολή του προς το Προεδρείο, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι οι (13) βουλευτές του σχηματισμού δεν προτίθενται να δώσουν τον παραδοσιακό όρκο (στο Ευαγγέλιο).

«Θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Ελληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι οι βουλευτές του δίνουν όρκο «στην τιμή και τη συνείδησή τους να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους». Περίπου παραδοσιακά, οι βουλευτές που καταλαμβάνουν τις θέσεις στ’ αριστερά του Κοινοβουλίου, αρνούνται να δώσουν θρησκευτικό όρκο, πλην εξαιρέσεων όπως είναι η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη, ενώ ξεχωριστή τελετουργία ακολουθούν, ως γνωστόν, οι μουσουλμάνοι βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας σήμερα, αναμένεται να επικεντρωθούν στα 99 νέα, συγκριτικά με την προηγούμενη σύνθεση, μέλη του Κοινοβουλίου, όπως επίσης και -κυρίως, ίσως!- στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Πολλοί, με πρώτα τα ΜΜΕ, αναμένουν να δουν τον απερχόμενο Κ. Καραμανλή, αλλά και τους τρεις κοινοβουλευτικούς υποψήφιους για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ειδικότερο αυτό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται, ασφαλώς, μόνο στη σημερινή διαδικασία. Πολύ περισσότερο στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, από το απόγευμα της Παρασκευής: Ποια θα είναι η τοποθέτηση, ως προς το ύφος και το περιεχόμενό της, των «τριών»; Με ποιο τρόπο θα επιλέξουν οι βουλευτές της μικρής πια -μόλις 91 μέλη- Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να εκδηλώσουν την προτίμησή τους σε έναν εξ εκείνων που άμεσα ή έμμεσα έχουν ήδη εκδηλώσει τη βούλησή τους ν’ αναλάβουν ηγετικά καθήκοντα;

Παράλληλα, ενδιαφέρον θα έχει η ψηφοφορία για την εκλογή του προτεινόμενου από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του προέδρου της Βουλή κ. Φιλ. Πετσάλνικου: Η μυστικότητα της ψήφου λέγεται ότι λειτουργεί και ως «καταλύτης» προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχουν δυσαρέσκειες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος είτε από βουλευτές που ανέμεναν μάταια υπουργοποίησή τους ή αξίωμα ή ρόλο στην Κ.Ο. είτε από… υπουργούς που θα επιθυμούσαν άλλο τομέα κυβερνητικής ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή