Προς άρση του αδιεξόδου στη Ν.Δ.

Προς άρση του αδιεξόδου στη Ν.Δ.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στην πρόταση για παραμονή του στην ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, αναμένεται να πει ο Κ. Καραμανλής, υπό την προϋπόθεση ότι, όπως διαφαίνεται, θα προηγηθεί συμφωνία όλων των συνυποψηφίων για την αλλαγή του διακυβεύματος του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου.

Η χθεσινή εμμονή του κ. Δημ. Σιούφα στην αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας και η δημόσια πρόσκληση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία προκειμένου να διασφαλίσει τις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν προοιωνίζεται τη λύση του «δράματος» – τουλάχιστον έως το έκτακτο συνέδριο, οπότε οι όποιες αποφάσεις θα τεθούν υπόψη του εκλεκτορικού σώματος. «Οι απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. τελούν υπό διαβούλευση», δήλωσε χθες ο κ. Σιούφας μετά τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου, προσθέτοντας ότι εξετάζονται οι δυνατότητες μέσω του καταστατικού για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή νέου προέδρου και ότι οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας για υποβολή υποψηφιοτήτων, που λήγει αύριο.

Συνεργάτες αλλά και συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι στην περίπτωση που οι υποψήφιοι καταλήξουν σε συμφωνία για την αλλαγή του καταστατικού – κάτι που φαίνεται εξαιρετικά ορατό μετά την αλλαγή στάσης εκ μέρους της κυρίας Μπακογιάννη και με δεδομένο ότι οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς και Παν. Ψωμιάδης υπερθεματίζουν εξαρχής -ο κ. Καραμανλής θα αποδεχθεί να παρατείνει την παραμονή του για δύο, τρεις εβδομάδες, όπως εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να στηθούν κάλπες ανά την περιφέρεια. «Νομίζω ότι το σκέπτεται» απάντησε χθες το βράδυ η κυρία Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Καραμανλής αντιμετωπίζει θετικά την παράταση της παραμονής του στην ηγεσία. Μία πρόσθετη ένδειξη, εξάλλου, αποτελεί η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, να συνεδριάσει τη Δευτέρα -και όχι άμεσα- η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει νέο γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, η οποία ερμηνεύεται ως προσπάθεια του κ. Καραμανλή να αποφύγει τυχόν εκδήλωση εντάσεων σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού.

Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Συνεδρίου και στην περίπτωση που όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή της ατζέντας του συνεδρίου, ο κ. Σιούφας θα λάβει εξουσιοδότηση προκειμένου να μεταφέρει στον κ. Καραμανλή -πιθανότατα την Παρασκευή- το αίτημα για παραμονή του στην ηγεσία. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να δρομολογήσει τη μετατροπή του έκτακτου συνεδρίου σε διαδικασία αλλαγής του Καταστατικού, στην κατεύθυνση της εκλογής αρχηγού από όλα τα οργανωμένα μέλη, ενώ η Επιτροπή Συνεδρίου θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα για τα διαδικαστικά. Αν όλα εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε το μπαλάκι της επιλογής θα… πεταχτεί στην πλευρά των περίπου 4.500 συνέδρων, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δύο με τρεις εβδομάδες προκειμένου να ετοιμαστούν οι κατάλογοι και να στηθούν οι κάλπες σε όλη την επικράτεια. Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, θα αναρτηθεί ο κατάλογος των συνέδρων της 7ης Νοεμβρίου, την ορθότητα του οποίου αμφισβητούν ήδη όλα τα επιτελεία.

Χθες, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ τάχθηκε υπέρ της εκλογής του νέου αρχηγού από το έκτακτο συνέδριο, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή