Προς την κάλπη εν μέσω φίλιων πυρών

Προς την κάλπη εν μέσω φίλιων πυρών

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στην αναμέτρηση της 6ης Δεκεμβρίου και τη σκέψη στις πιθανές ισορροπίες που θα δημιουργηθούν εν όψει πιθανού δεύτερου γύρου, στις 13 του μηνός, εισέρχονται στην τελική ευθεία οι διεκδικητές της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Πίσω τους συντάσσονται οι εσωκομματικοί στρατοί, που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, ενώ θέση μάχης έχουν πάρει και οι «ελεύθεροι σκοπευτές», που διαπραγματεύονται «πυροβολώντας».

Η αλλαγή των όρων του εσωκομματικού παιχνιδιού οδήγησε τα επιτελεία των τριών βασικών διεκδικητών σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής και των τακτικών τους κινήσεων, αφού η ανάδειξη του αρχηγού από τη βάση διευρύνει το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των συνυποψηφίων. Ηδη, στο ενδονεοδημοκρατικό παρασκήνιο καταγράφεται μια απίστευτη κινητικότητα, με μυστικές συναντήσεις, γεύματα και δείπνα, συλλογές υπογραφών αλλά και φίλια πυρά, τα οποία καθ’ οδόν προς τις κάλπες θα εντείνονται δραματικά. Στα μέσα της εβδομάδας το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την «έκρηξη» του κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη, με αφορμή την άρνηση του Αντ. Σαμαρά να συναντηθούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε η αλλαγή των όρων της εκλογής. Μία αντίδραση που από ορισμένους εξελήφθη ως επιβεβαίωση της πρόθεσης του πρώην υπουργού να διεκδικήσει ρόλο εγγυητή του κόμματος από τη θέση του γραμματέα, σε περίπτωση εκλογής της κυρίας Μπακογιάννη. Το περιεχόμενο της παρέμβασης του κ. Μεϊμαράκη, πάντως, ενόχλησε έντονα και τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος, για πρώτη φορά από τη βραδιά της ήττας, εκδήλωσε τη δυσφορία του. Στο κλίμα των ημερών προστέθηκε και η δρομολογηθείσα εκλογή νέου γραμματέα της Κ.Ο. τη Δευτέρα. Η πληροφορία ότι προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Ιω. Τραγάκης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών, πολλοί από τους οποίους τον κατηγορούν ότι κατά τη διαρκεια της θητείας του λειτουργούσε με «παρεΐστικη νοοτροπία», αρνούμενος να αξιοποιήσει όσους είχαν τα προσόντα και τη διάθεση να συνδράμουν το κοινοβουλευτικό έργο της Ν.Δ. Το «κοινό μυστικό» ότι ο κ. Τραγάκης θα είναι μεταβατικός έως ότου αναδειχθεί η νέα ηγεσία που θα επιλέξει και τον διάδοχό του, είναι αμφίβολο αν θα περιορίσει τις αντιδράσεις. Στα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο διασταυρούμενων πυρών περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνεδρίου, Δημ. Σιούφας. Πλην του κ. Μεϊμαράκη, που μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τον ρόλο του στην Επιτροπή, εναντίον του κ. Σιούφα έβαλε και η κ. Φωτεινή Πιπιλή, καταγγέλλοντας σκανδαλώδεις διακομματικούς διορισμούς τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στην προεδρία της Βουλής.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας παρακολουθούν με προσοχή κάθε αντίδραση που εκδηλώνεται – έτοιμοι να παρέμβουν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, για να αποσπάσουν υποσχέσεις στήριξης. Ταυτοχρόνως, εκπονούν τις στρατηγικές τους. 

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βασίζεται στο «καλό ζέσταμα» και τη συστηματική προπόνηση, αφού, όπως λένε οι συνεργάτες της, η υποψηφιότητά της είναι η πλέον «ώριμη», επέλεξε ήδη μία επιθετική στρατηγική, με χτυπήματα κατά των δύο βασικών της αντιπάλων για τη στάση τους έναντι της Ν.Δ. στο παρελθόν. Ο Δημ. Αβραμόπουλος δεν έχει σηκώσει μέχρι στιγμής το γάντι, διότι θεωρεί ότι το δικό του πολιτικό προφίλ ευνοείται από τις συναινετικές διαδικασίες και την αποτροπή δημιουργίας κλίματος πόλωσης. Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί σημαντικό του πλεονέκτημα ότι είχε την καλύτερη εκκίνηση, έχοντας βάλει πρώτος στο τραπέζι το ζήτημα της απευθείας εκλογής του αρχηγού από τη βάση. Στο πάτωμα έχει αφήσει μέχρι στιγμής και ο κ. Αντ. Σαμαράς το γάντι της κυρίας Μπακογιάννη. Ο Μεσσήνιος πολιτικός  βασίζεται στην ψυχολογική υποστήριξη που, όπως λέει, του παρέχει η «κερκίδα» της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι, πάντως, εκφράζουν ήδη προβληματισμό, εκτιμώντας ότι η υποψηφιότητα του κ. Παν. Ψωμιάδη, η οποία απευθύνεται σε ειδικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας, ενδέχεται να περιορίσει τη δυναμική του κ. Σαμαρά στην περιοχή.

Μία ακόμη αλλαγή στους όρους διεξαγωγής της κούρσας θα είναι η παράταση υποβολής υποψηφιοτήτων, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο  εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλα στελέχη, και κυρίως από τους κ. Βαγγ. Μεϊμαράκη και Αρη Σπηλιωτόπουλο, οι οποίοι, αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανό να συμμετάσχουν τελικά στην κούρσα της διαδοχής, όλο αυτό το διάστημα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία σε περίπτωση αλλαγής των όρων του παιχνιδιού.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξάλλου, καταγράφεται κινητικότητα κυρίως από βουλευτές νέους σε ηλικία και κοινοβουλευτική θητεία, οι οποίοι ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να παραμείνει εγγυητής της παράταξης. Ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι η απόφασή του να αποχωρήσει είναι οριστική. Προτίθεται, ωστόσο, να εκδηλώσει την ενόχλησή του για όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο., τονίζοντας ότι ο ίδιος  ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ήττας, αλλά θα πρέπει «όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Θα ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ.

Ανοικτή σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Ν.Δ. θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος. Οι κάλπες προγραμματίζεται να στηθούν στις 6 Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο και στις 13 Δεκεμβρίου, εφόσον απαιτηθεί επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Για την υποστήριξη της διαδικασίας και την αποφυγή φαινομένων διπλοψηφίας, θα εγκατασταθεί on line μηχανογραφικό σύστημα, στο οποίο θα καταγράφονται με πλήρη στοιχεία και αριθμό ταυτότητας – διαβατηρίου όσοι ψηφίζουν. Ετσι, σε περίπτωση που το ίδιο άτομο επιχειρήσει να ψηφίσει και σε άλλο εκλογικό τμήμα, αυτομάτως θα ειδοποιείται η εφορευτική για προσπάθεια διπλής ψήφου. Η συνδρομή που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ψηφίσουν, εκτιμάται σε δύο ευρώ.

Ντόρα Μπακογιάννη

1.000 υπογραφές μελών υπέρ της

Η υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη αναγνωρίζεται ακόμη και από τους «άσπονδους φίλους» της ως η πλέον ώριμη. Αλλωστε, η τέως υπουργός Εξωτερικών φιλοτεχνούσε τα τελευταία έτη μεθοδικά το προφίλ της και, μόλις, την προηγούμενη Πέμπτη, σε μια επίδειξη δύναμης, δημοσιοποίησε 1.000 υπογραφές υποστήριξής της από μέλη του συνεδρίου. Αναμένονται και οι 50 επίσημες υπογραφές, που απαιτεί το καταστατικό, στις οποίες και θα περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στα μείον των πρώτων ημερών καταγράφεται η μεταβολή στάσης της ως προς τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου, καθώς είχε σαφή προσανατολισμό να κερδίσει την ηγεσία μέσω του συνεδρίου. Η κ. Μπακογιάννη θα βρίσκεται μεταξύ 26 – 28 Οκτωβρίου σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακολουθούν Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Τρίπολη. Στην πλατφόρμα της περιλαμβάνονται τέσσερις βασικές προτεραιότητες: ανανέωση της εικόνας της Ν.Δ. με νέα στελέχη και φρέσκες αντιλήψεις, νέα προγραμματική πρόταση «συνεπής με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό», αξιόπιστη αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Συναινετικός και ανθεκτικός

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αντοχές», συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του ο τέως υπουργός Υγείας, εκτιμώντας ότι οι διαμορφούμενοι συσχετισμοί με τη διεύρυνση της βάσης που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό, όπως πρώτος ζήτησε, τον ευνοούν.

Ο ίδιος θα επενδύσει στο συναινετικό προφίλ που καλλιέργησε, ήδη, ως δήμαρχος Αθηναίων, δίχως όμως από το λόγο του να απουσιάζουν και οι πιο συντηρητικές θέσεις, μιας και το εκλογικό σώμα περιορίζεται μόνον στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, θα παρουσιάζει αναλυτική πλατφόρμα όχι μόνο για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος αλλά και για την οργανωτική του ανασυγκρότηση. Ηδη προγραμματίζει εκδηλώσεις αλλά και περιοδείες ανά την Ελλάδα. Από την αρχή της «μάχης» επιχείρησε να εξουδετερώσει χτυπήματα κάτω από τη μέση, όπως λέει, σχετικά με το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαιωθεί από τους ίδιους τους Νεοδημοκράτες, οι οποίοι τον ανέδειξαν πρώτο βουλευτή Αθήνας με την επιστροφή του στο κόμμα, το 2004.

Αντώνης Σαμαράς

Εθνοκεντρικό μήνυμα

Στο δρόμο που χάραξε ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί να πορευτεί ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος σφράγισε την υποψηφιότητά του με μια καθαρή ιδεολογική πλατφόρμα, με πολιορκητικό κριό τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τη μείξη σύγχρονων αντιλήψεων με παραδοσιακές αξίες και με επίμονο άρωμα «εθνοκεντρισμού». Ο Μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί ότι το εθνοκεντρικό μήνυμα που ήδη εξέπεμψε, η επιμονή του στη μεσαία τάξη την οποία εγκατέλειψε η Ν.Δ. και η πρότασή του για αλλαγή των κανόνων στη λειτουργία της Ν.Δ., διευρύνουν τα όρια της επιρροής του πέραν του σκληρού πυρήνα των Νεοδημοκρατών.

Από το επιτελείο του δηλώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν τους άλλους υποψηφίους στην «ονοματολογία», ιδιαίτερα για βουλευτές και πρώην βουλευτές, διότι αυτή η τακτική είναι διχαστική. Υποστηρίζουν, δε, ότι η διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και η ανάδειξη του αρχηγού από τη βάση διευκολύνει τους στόχους τους. Ο κ. Σαμαράς ξεκινά από την Τρίτη περιοδείες ανά την επικράτεια, προκειμένου να επικοινωνήσει το μήνυμά του στους πολίτες. Πιθανότατα, θα ξεκινήσει από τη Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή