ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το 2010 οι αλλαγές στη φορολογία

Μέτρα με τα οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει στις ισχυρές πιέσεις των Βρυξελλών για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία ο επίτροπος Χ. Αλμούνια εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα με 2,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην υλοποίηση των μέτρων. Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση απασχολουμένου στο Δημόσιο μέσω προγραμμάτων stage, ενώ από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν και οι συμβασιούχοι με σύμβαση έργου.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν κανονικά η έκτακτη εισφορά των φυσικών προσώπων, το ΕΤΑΚ για το 2009, ενώ για το 2010 προανήγγειλε επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι θα καταβληθεί όπως προβλέπεται η έκτακτη εισφορά και το αυξημένο τέλος για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, αλλά όχι για τα επαγγελματικά. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τα «πράσινα» τέλη που επιβάλλονται στα ρυπογόνα Ι.Χ., θα ισχύσουν, αλλά θα είναι χαμηλότερα για τα παλαιά αυτοκίνητα και υψηλότερα για τα μεγάλου κυβισμού.