Η δικαστική αστυνομία παύει να υπάρχει μόνο στα χαρτιά

Η δικαστική αστυνομία παύει να υπάρχει μόνο στα χαρτιά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικαστική Αστυνομία, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα με τις προτεραιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, θα μπορούσε, χωρίς υπερβολή, να φιλοξενηθεί στο βιβλίο Γκίνες. Κι αυτό γιατί η θεσμοθέτηση του ειδικού σώματος των αστυνομικών που θα συνδράμουν το εισαγγελικό έργο έχει γίνει με νόμο από το 1993. Ο νόμος αυτός ισχύει δίχως ποτέ να έχει εφαρμοστεί ή υλοποιηθεί επί δεκαέξι συναπτά έτη! Η δικαστική Αστυνομία, δηλαδή, υπάρχει αλλά μόνον στα χαρτιά.

Η αναγκαιότητα της ίδρυσής της αποτελεί για χρόνια μόνιμη επωδό διεκδίκησης των εισαγγελικών λειτουργών, ενώ τα τελευταία χρόνια δεκάδες σημαντικές εισαγγελικές έρευνες έχουν καταστήσει αδήριτη ανάγκη τη συνδρομή εκπαιδευμένων αστυνομικών δίπλα στον εισαγγελέα. Με δεδομένο ότι η εγκληματικότητα έχει πλέον καταστεί σύνθετη και πολύπλοκη και δεν αρκεί πια το μοντέλο της προανάκρισης για να τα βγάλει πέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη λειτουργία και τη στελέχωση της δικαστικής Αστυνομίας τουλάχιστον για τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, ειδικοί αστυνομικοί που θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα θα διατεθούν αρχικά στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Εργο τους θα είναι η άμεση συνδρομή και εμπλοκή σε έρευνες που αφορούν υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και υποθέσεις περιβάλλοντος, όπως οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και άλλες. Ο κ. Παν. Παναγιωτόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνει στην «Κ» ότι «η δικαστική Αστυνομία είναι πλέον εκ των ουκ άνευ για να μπορεί να λειτουργήσει η Εισαγγελία και να φέρει σε πέρας το έργο της στην έρευνα σημαντικών και μεγάλων υποθέσεων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος όμως προσθέτει πως στο πλαίσιο της δικαστικής Αστυνομίας, που θα λειτουργεί δίπλα στον εισαγγελέα και υπό την άμεση καθοδήγησή του, θα πρέπει να προστεθούν «ειδικοί εμπειρογνώμονες, όπως μηχανικοί, γραφολόγοι και άλλοι για να μπορεί ο εισαγγελέας άμεσα και δραστικά να ερευνά υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις». Η σημασία άλλωστε των εισαγγελικών ερευνών -προκαταρκτικών εξετάσεων- αλλά και των προανακρίσεων είναι τεράστια. «Αν μια υπόθεση ερευνηθεί από την αρχή σωστά και με μεθοδικότητα», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η ποινική διαδικασία είναι βέβαιον πως έχει δρομολογηθεί στη σωστή κατεύθυνση και αυτό αποτελεί συνήθως το ήμισυ του παντός».

Η λειτουργία της δικαστικής Αστυνομίας και στη χώρα μας με τα προφανή οφέλη στη δίωξη της εγκληματικότητας και την αποτελεσματικότητα των ερευνών της Δικαιοσύνης, αποτελεί δεδομένο από χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική. Πρόχειρη περιήγηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δείχνει πως δικαστική Αστυνομία με τον ένα η τον άλλο τρόπο οργανωμένη, υπάρχει σε πολλές χώρες ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το πασίγνωστο FBI, κάτι που ίσως ξενίζει, είναι δικαστική Αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή