Οι εντάσεις στη Ν.Δ. προβληματίζουν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Οι εντάσεις στη Ν.Δ. προβληματίζουν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο απομακρυνόμαστε από τις εκλογές, καταλαγιάζει στο ΠΑΣΟΚ το πανηγυρικό κλίμα που τροφοδότησε το αποτέλεσμά τους. Στους κόλπους δε της 160μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν ήδη να καταγράφονται κάποιες τουλάχιστον ενδιαφέρουσες και πάντως όχι ανέφελες συζητήσεις για την «επόμενη μέρα».

Στο περιστύλιο τα πρώτα 24ωρα, στα δημόσια σημεία συναντήσεων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε πολιτικά γραφεία «κατ’ ιδίαν», οι «πράσινοι» δεν κρύβουν ότι ενδιαφέρονται και μάλιστα πολύ για τις εξελίξεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι παλαιότεροι εξ αυτών στέκονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς αναλύουν το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Ν.Δ. και πιθανολογούν για τις επιπτώσεις στον δικό τους κομματικό χώρο. «Υπάρχει διχασμός στους νεοδημοκράτες που καθημερινά τροφοδοτείται από φανατισμό που φτάνει μέχρι τη βάση», αναφέρει στην «Κ» ένας εξ αυτών των παλαιών. «Εκτιμάτε ότι είναι πιθανή ακόμη και μια διάσπαση της Ν.Δ.», τον ρωτάμε.

«Πιστεύετε ότι η Ντόρα, που ήδη έχει ισχυρό μηχανισμό – μηχανισμό κόμματος μαζί της, θα μπορεί ή θα θέλει να σταθεί κάτω από την ίδια στέγη, αν κερδίσει ο Σαμαράς;», απαντά χωρίς περιστροφές ο συνομιλητής μας. «Πολύ αμφιβάλλω», σπεύδει να απαντήσει στο ερώτημα που είχε μόλις θέσει. «Κι αν ο ένας πυλώνας σπάσει, τότε φοβάστε μεταφορά και στον έτερο, τον δικό σας;», επιμένουμε.

«Το πολιτικό μας σύστημα στηρίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες. Εμάς και τη Ν.Δ. Οι ρωγμές στην από κει πλευρά (ενν. στον γαλάζιο πυλώνα) έχουν όλες τις προδιαγραφές να αποδειχθούν καταστροφικές», σημειώνει. Για να συμπληρώσει ότι «στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμα κουλτούρα συνεργασιών».

Πιάσαμε το νήμα της συζήτησης λίγο πιο μακριά, σε μικρή παρέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απολάμβαναν τον καφέ τους σε στέκι πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Καπνιστές όλοι τους, αλλά και… καχύποπτοι, επέλεξαν να τα πουν έξω από το, διά νόμου πλέον, «άκαπνο» κτίριο του Κοινοβουλίου και μακριά από ενοχλητικά βλέμματα συναδέλφων τους.

«Να κοιτάξουμε εμείς τι θα κάνουμε κι ας τους αφήσουμε αυτούς. Θα βρουν τον δρόμο τους», λέει ο Βενιαμίν της παρέας και οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί του. Τι είναι, όμως, αυτό που τους προβληματίζει; Φοβούνται απλώς τον κανόνα των «συγκοινωνούντων δοχείων», ή αλλιώς τον… νόμο της στατικότητας, που επικαλέστηκε ο αναφερθείς σε πυλώνες παλαιός συνάδελφός τους, που θεωρητικά μπορεί να προκαλέσουν μεταφορά προβλημάτων συνοχής στην κυβερνώσα παράταξη;

Από τις εν εξελίξει συζητήσεις προβάλλουν, μάλλον εύκολα, άλλες πιθανές πηγές τροφοδότησης αρνητικών αντανακλαστικών σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ατομικά ή και ομαδικά. Ενδεικτικά αναφέρονται:

α) Οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά το ζήτημα της Cosco.

β) Η καθυστέρηση στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν -κάποιοι, μάλιστα, «στοιχηματίζουν» κιόλας!- ότι σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους σοβαρές τριβές ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, με τα βλέμματα αρκετών ήδη να επικεντρώνονται στο υπουργείο Αμυνας και στο «δίδυμο» Βενιζέλου – Μπεγλίτη.

γ) Οι αυστηρά «προσωπικές» επιλογές του κ. Παπανδρέου για την πλήρωση ευαίσθητων τομέων κυβερνητικής δράσης, με ορισμένους να δείχνουν ήδη προς το υπουργείο Εξωτερικών. «Να τους δούμε σε στιγμές κρίσης πώς θα δράσουν», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής που δεν είχε υποστηρίξει τον κ. Παπανδρέου κατά την εκλογή του ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

δ) Μη θετικά σχόλια προκάλεσε η συχνή εμφάνιση, από την πρώτη κιόλας ημέρα, ορισμένων υπουργών στα «πρωινάδικα της τηλεόρασης, αντί να κοιτάξουν να φτιάξουν τις υπηρεσίες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή