Διπλωματικός μαραθώνιος από Ελλάδα και Κύπρο

Διπλωματικός μαραθώνιος από Ελλάδα και Κύπρο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «οδικό χάρτη» για την τουρκική προοπτική στην Ε.Ε. σε σχέση με το Κυπριακό, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στη Λευκωσία. Από ορισμένες πλευρές εξελήφθη ως προϊδεασμός για αναβολή της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Επισήμως, η κυπριακή κυβέρνηση μιλάει για οδικό χάρτη μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν κατηγορηματικός ότι η αξιολόγηση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και δεν τίθεται θέμα αναβολής.

Σε πρακτικό επίπεδο, Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, να συντονίσουν τις κινήσεις τους και στη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας. Στο εναπομείναν μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου διάστημα αναμένεται διπλωματικός μαραθώνιος, προκειμένου να εξηγηθεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών το σχέδιο που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος και να αναζητηθούν συμμαχίες και υποστηρικτές. Εάν τα συμπεράσματα της συνόδου παραμείνουν σε διατυπώσεις ανάλογες με αυτές της έκθεσης της Κομισιόν, το σχέδιο θα έχει αποτύχει. Διπλωματικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι το κλίμα δεν είναι πολύ ευνοϊκό στην κατεύθυνση απόφασης για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων και ότι Αθήνα και Λευκωσία πιθανότατα δεν θα πετύχουν κάτι περισσότερο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της, από μία αυστηρή λεκτική διατύπωση.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποκλείουν κάποιο ελιγμό της τελευταίας στιγμής από πλευράς Αγκυρας, που ενδέχεται να επιχειρήσει να αιφνιδιάσει με μια κίνηση που θα εκπληρώνει εν μέρει τις υποχρεώσεις της, για παράδειγμα ανοίγοντας ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο για τα κυπριακά αεροσκάφη και πλοία, και να ζητήσει ανταλλάγματα. Από τη Λευκωσία, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά υποχώρηση σε αυτό το ενδεχόμενο και ότι η γραμμή παραμένει στην εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο τραπέζι, Αθήνα και Λευκωσία διαμηνύουν ότι, εφόσον τα πράγματα φτάσουν εκεί και επιχειρηθεί άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς η Τουρκία να έχει συμμορφωθεί, δεν θα διστάσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν και να το μπλοκάρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή