Θεαματική πρωτοβουλία στο Κυπριακό

Θεαματική πρωτοβουλία στο Κυπριακό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το Κυπριακό προαναγγέλλει για το επόμενο διάστημα δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Today’s Zaman». Στον απόηχο της διήμερης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα για το Κυπριακό, η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλάει για κρίσιμα βήματα, στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Στο σύνολό του σχεδόν, ο τουρκικός Τύπος προαναγγέλλει κάποια θεαματική πρωτοβουλία για την Κύπρο. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις κινήσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα για την αποκατάσταση των σχέσεων με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία, με την επισήμανση ότι μια Τουρκία που έχει τη θέληση να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και στο Κυπριακό. Ενδεχόμενο άνοιγμα τουρκικών λιμανιών, πάντως, συνδέεται με το πάγιο αίτημα της Αγκυρας για άρση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, η Αγκυρα θα προβεί σε διάφορες κινήσεις, χωρίς να είναι βέβαιο, πάντως, ότι θα πρόκειται για κινήσεις ουσίας και όχι για απλά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και το βέβαιο είναι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πως για οτιδήποτε προσφέρει, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει δυσανάλογα ή ανεδαφικά ανταλλάγματα. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συνταξίδευσε με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Μάρκο Κυπριανό, στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη μορφοποίηση των ομάδων εργασίας που θα συγκροτήσουν από κοινού Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε στην Κύπρο και όχι μόνο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο, το 2007, λίγο πριν ο Τάσσος Παπαδόπουλος χάσει την εξουσία, η Κύπρος επιχείρησε να παραδώσει στο Ισραήλ ένα σύστημα ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού TOR-M1. Η Ρωσία πληροφορήθηκε τις προθέσεις της κυπριακής πλευράς και απευθύνθηκε με αυστηρό τελεσίγραφο προς τη Λευκωσία, το οποίο σταμάτησε, τελικά, την εξαγωγή του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή