Κόντρες και καθυστερήσεις στην επιλογή γραμματέων

Κόντρες και καθυστερήσεις στην επιλογή γραμματέων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ζήτημα ενδοκομματικής ισορροπίας τείνει να μετατραπεί η πλήρωση των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών. Παρά την πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι με τη δημόσια προκήρυξη των 88 θέσεων διασφαλίζεται η διαφάνεια και η εύρεση του πλέον κατάλληλου, δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να συνεργάζονται με πρόσωπα που γνωρίζουν και όχι με άγνωστους τεχνοκράτες.

Η αντίληψη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησε τη διαδικασία σε καθυστερήσεις, καθώς δεν έλειψαν οι υπουργοί οι οποίοι παρέλαβαν τις τελικές λίστες των 5 ή 10 ατόμων (αγγλιστί αναφερόμενες τις τελευταίες ημέρες και ως short lists) από το πρωθυπουργικό γραφείο, όπου και είχαν καταρτισθεί, αλλά τις αγνόησαν. Αντί λοιπόν των προκριθέντων 5 ή 10 ατόμων, υπουργοί πρότειναν πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους, επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν καθημερινή συνεργασία με άτομα που δεν γνωρίζουν.

Εως την προηγούμενη Παρασκευή, ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων γ. γ., υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης και οι συνεργάτες του αντιμετώπιζαν το θέμα ψύχραιμα και μάλλον τεχνοκρατικά. Ανησύχησαν όμως από την αρνητική δημοσιότητα που είχε το γεγονός ότι ο πρώτος ανακοινωθείς γ. γ. της κυβέρνησης, ο κ. Γιώργος Δημήτραινας, του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε κάποια στιγμή επιμεληθεί τα πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου με τη σύζυγο του υπουργού κ. Χάρη Καστανίδη. Κατόπιν όλων αυτών, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όπως ανακοίνωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, όλοι οι υπουργοί έλαβαν ανά χείρας φακέλους με τις προτεινόμενες υποψηφιότητες. Αυτές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι οι τελικές και δεν επιδέχονται ούτε αμφισβήτηση ούτε τροποποίηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ήδη επιλεγεί οι περισσότεροι από τους νέους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Στα πόστα όπου δεν έχει γίνει ακόμη η τελική επιλογή, υπουργοί συναντούσαν τους υποψηφίους της τελικής λίστας μέχρι και χθες. Εκτός απροόπτου, τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, πιθανώς κατά ομάδες.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η προκήρυξη καθεαυτή έχει ανεβάσει τις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος λίγα γνώριζαν για τους γενικούς γραμματείς. Πέραν τούτου, σε πολλά υπουργεία έχει δημιουργηθεί θέμα και με τους υφισταμένους, τους οποίους ορισμένοι υπουργοί θεωρούν επαρκείς. Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν μαζί τους. Βέβαια, είτε λόγω της διαδικασίας είτε επειδή οι απερχόμενοι γραμματείς θεώρησαν ότι είναι ανεπιθύμητοι, έμειναν αναγκαστικά έξω από κάθε συζήτηση για αξιοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή