Πάγωμα των προσλήψεων, αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος

Πάγωμα των προσλήψεων, αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πάνω – κάτω φέρνει η κυβέρνηση στο καθεστώς των προσλήψεων, με αιχμή το πάγωμα όσων εγκρίθηκαν μετά τις 4 Οκτωβρίου, αλλά και όσων βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης, έως ότου επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις με το νέο καθεστώς, το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Στη λογική αυτή, καταργείται η προφορική συνέντευξη, η βαθμολόγηση της οποίας συνέβαλε στη γενική αξιολόγηση του υποψηφίου. Από μηδενική βάση θα επανακαθοριστούν οι μοριοδοτήσεις, ενώ ο υπουργός προανήγγειλε την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τη βαθμολογία για τους τίτλους σπουδών και μεταπτυχιακών. Η προσαύξηση της μοριοδότησης 50%, που ελάμβαναν οι συμβασιούχοι ως πριμοδότηση κατά τη διεκδίκηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και ισχύει έως το τέλος του 2010, καταργείται. Η προϋπηρεσία του υποψηφίου θα μοριοδοτείται στο καινούργιο σύστημα και θα είναι ισότιμη είτε αποκτήθηκε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου. Θα αντικατασταθούν σταδιακά από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν θα υπερβαίνουν τους οκτώ μήνες και θα υπόκεινται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Από την άλλη, όλες οι θέσεις θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος για τις προσλήψεις να στηρίζεται στις διατάξεις του 21/90 και να κωδικοποιεί τις εκατοντάδες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν «παραθυράκια» στις διαδικασίες. Στην κατεύθυνση αυτή θα τεθούν όλοι οι διορισμοί στο Δημόσιο (υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) κάτω από την ομπρέλα του ΑΣΕΠ ανεξάρτητα από τη μορφή της σύμβασης και τον χρόνο εργασίας (μόνιμο προσωπικό, εποχικό, μερικώς απασχολούμενο).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό στον εξαιρετικά υποβαθμισμένο ρόλο των πτυχίων, λέγοντας ότι τα κοινωνικά κριτήρια θα ιδωθούν εξ υπαρχής και θα τεθούν σε εξαντλητικό διάλογο. Στους σχεδιασμούς είναι η κατάργηση της ποσόστωσης για ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως οι πολύτεκνοι και οι παλιννοστούντες. Οι πολύτεκνοι εκπροσωπούσαν το 20% σε κάθε διαγωνισμό, οι τρίτεκνοι 10% και οι παλιννοστούντες 5%. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα πριμοδοτούνται στους διαγωνισμούς με μόρια, αλλά δεν θα συγκροτούν ειδική κατηγορία με ποσόστωση στους πίνακες επιτυχόντων. Αντιθέτως, αυξημένη μοριοδότηση θα έχουν οι κάτοχοι τίτλων σπουδών (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ. λπ.). Στόχος της νέας μοριοδότησης, να «φέρει» στο Δημόσιο επιστήμονες κύρους και αυξημένων προσόντων ώστε να αλλάξει έτσι και το πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, ολοκληρώνεται άμεσα η τοποθέτηση των 13 γενικών γραμματέων Περιφέρειας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή