Ρητορικές προκλήσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γνωστή τακτική της προκλητικής ρητορείας εμμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος από τη μακρινή Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ζήτησε διάλογο από την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, απευθυνόμενος, όμως, σε «Μακεδόνες του Αιγαίου», όπως αποκάλεσε τους ομογενείς της ΠΓΔΜ. «Δεν θα μπούμε σε διάλογο για ανύπαρκτα ζητήματα», απάντησε από το Λουξεμβούργο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να επιλέξει ανάμεσα στον αλυτρωτισμό και την εποικοδομητική συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για μια λύση με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Οι αναφορές του κ. Γκρούεφσκι αποτυπώνουν έκδηλα τον αλυτρωτισμό που καλλιεργεί συστηματικά η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. «Εδώ στην Αυστραλία», είπε χαρακτηριστικά, «οι Μακεδόνες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ζουν όλοι μαζί. Μακεδόνες του Αιγαίου και Μακεδόνες του Πιρίν, συμπατριώτες. Αυτό δεν συμβαίνει στη μητρική σας χώρα. Και θέλω να υπογραμμίσω πως δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε Μακεδόνες του Αιγαίου, της Βαρδαρίας και του Πιρίν. Είμαστε όλοι Μακεδόνες. Η ενότητα των Μακεδόνων της Διασποράς είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στρατηγικών εθνικών μας στόχων, παρά τις όποιες διαφορές».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα επιλυθεί κατά τρόπο που δεν θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν θα μειώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά μας. Ούτε θα υποβαθμίσει τη γλώσσα μας και την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση».

Τις επόμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών σχετικά με τη θετική για τη χώρα του έκθεση της Κομισιόν. Η κυβέρνηση των Σκοπίων επιδιώκει να της δοθεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει ότι αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή