Πρώτη αναμέτρηση Μπακογιάννη – Σαμαρά

Πρώτη αναμέτρηση Μπακογιάννη – Σαμαρά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους μετωπική αντιπαράθεση επί ιδεολογικών ζητημάτων και προτάσεων για το κόμμα και την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντ. Σαμαράς από το βήμα του έκτακτου Συνεδρίου. Ηγετική αλλά και ενωτική θα εμφανιστεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στην αιχμή της ομιλίας της θα προκρίνει τη δέσμευσή της για την αναγέννηση της παράταξης και τη σταδιακή ανάκτηση των εκλογικών εδαφών που απώλεσε τα τελευταία χρόνια. «Είμαι έτοιμη να μπω μπροστά για την αναγέννηση αυτής της παράταξης. Δεν ζητώ λευκή επιταγή, αναλαμβάνω δεσμεύσεις για την πορεία του κόμματος. Να το κάνουμε ξανά κόμμα του 43%, 45% ή και 48% και να κάνουμε υπερήφανους τους οπαδούς μας», θα σημειώσει η κυρία Μπακογιάννη.

Στην ομιλία της, η υποψήφια για την ηγεσία θα παρουσιάσει τις γενικές κατευθύνσεις του τολμηρού, όπως το χαρακτηρίζει, κυβερνητικού προγράμματος, με δεσμεύσεις για ριζικές αλλαγές, ρήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σύστημα, στο Δημόσιο και στη σχέση κράτους – πολίτη που θα αναπτύξει καθ’ οδόν προς την εκλογή του νέου αρχηγού. Η κ. Μπακογιάννη δεν προτίθεται να βάλλει κατά μέτωπον εναντίον του βασικού της αντιπάλου. Η ομιλία της, ωστόσο, θα περιέχει αιχμές εναντίον του κ. Σαμαρά και της πολιτικής που προτείνει. Για παράδειγμα, θα σημειώσει ότι «ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τη λαϊκίστικη ρητορική και τη δημαγωγική πατριδοκαπηλία, και ότι η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας δεν επιτυγχάνεται με ανεύθυνες κορόνες στο εσωτερικό, αλλά με δυνατή οικονομία, ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, υψηλό διεθνές κύρος και ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή στους διεθνείς συνασπισμούς».

Αιχμηρός, αλλά επίσης χωρίς ευθείες βολές θα εμφανιστεί και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, σε αντίθεση με την Κεντρική Επιτροπή όπου επέλεξε να κινηθεί αυστηρά εντός της ατζέντας – θα επιχειρήσει μία σύγκριση των ηγετικών προφίλ των δύο υποψηφιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου, όπως λένε οι συνεργάτες του, να καταδειχθεί ποιος είναι ικανότερος να κερδίσει ιδεολογικά τον δεξιό και κεντρώο ψηφοφόρο, ποιος μπορεί να «σπάσει τα φέουδα και τους μηχανισμούς» στο κόμμα, ποιος μπορεί να αντισταθεί στο επόμενο σχέδιο Ανάν κ.ά.

Εντονες αναφορές

Ο υποψήφιος για την ηγεσία θα αναδείξει στην αιχμή της ομιλίας του την ανάγκη σύζευξης των παραδοσιακών αξιών της γαλάζιας παράταξης με τις μοντέρνες και σύγχρονες ιδέες, αλλά και την εντιμότητα στην άσκηση της αντιπολίτευσης και αύριο της εξουσίας, ενώ σύμφωνα με το επιτελείο του, θα κάνει «επίθεση ευρωπαϊσμού και κοσμοπολιτισμού», θέλοντας να καταδείξει ότι οι νέες φιλελεύθερες αντιλήψεις είναι απολύτως συμβατές με τις διαχρονικές αξίες της Ν.Δ.

Με έντονες αναφορές στο παράδειγμα του Μπαράκ Ομπάμα και της ήττας που υπέστη η Χίλαρι Κλίντον από την επιλογή του τότε αντίπαλού της να απευθυνθεί στην κοινωνία και να εμπνεύσει πίστη στους Δημοκρατικούς, ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει για «κίνημα λαού», και θα επιμείνει αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει ξανά τις εκατοντάδες χιλιάδες των παραδοσιακών της οπαδών, δεν πρόκειται να ξαναδεί ποτέ εξουσία.

«Χρειαζόμαστε μία Νέα Δημοκρατία που εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση προς το ΠΑΣΟΚ, που δεν προσπαθεί να γίνει ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ», θα σημειώσει ο υποψήφιος για την ηγεσία.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του θα αφιερώσει και στην πρότασή του για τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό κόμμα, με λογοδοσία της ηγεσίας, και λόγο και ρόλο της βάσης και των στελεχών στη λήψη των αποφάσεων, ενώ θα ολοκληρώσει με ένα έντονο κάλεσμα για ενότητα και αλληλεγγύη την επομένη της εκλογής του νέου αρχηγού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή