Εύθραυστες ισορροπίες στο συνέδριο της Ν.Δ.

Εύθραυστες ισορροπίες στο συνέδριο της Ν.Δ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ελπίδα το Στάδιο να αποδειχθεί, όντως, «Ειρήνης και Φιλίας» αρχίζει σήμερα το διήμερο έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. που χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο όχι μόνον διότι καλείται να εγκρίνει την ανάδειξη του νέου προέδρου από την κομματική βάση αλλά και γιατί αποτελεί την πρώτη ευκαιρία δημόσιας (αυτο)κριτικής για τους περίπου 4.500 συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι παρασκηνιακές και μη διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι τρεις υποψήφιοι, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης, επιχειρούν να προσεταιριστούν τμήματα του κομματικού μηχανισμού, κυρίως, διότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά προς τα απλά μέλη του κόμματος που θα αναδείξουν, στις 29 Νοεμβρίου, τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς είχε προγραμματίσει να υποδεχθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο, χθες βράδυ, αρκετά μέλη του συνεδρίου, ενώ αντίστοιχη ανοικτή πρόσκληση έχει απευθύνει για απόψε, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας, και η κ. Μπακογιάννη. Τον δικό του κύκλο συναντήσεων πραγματοποιεί και ο κ. Ψωμιάδης.

Χθες το μεσημέρι, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, στο γραφείου του δευτέρου. Η συνάντηση, που διήρκησε μιάμιση ώρα, διεξήχθη σε «φιλικό κλίμα» κατά πληροφορίες και από τις δύο πλευρές. Συνεργάτες του πρώην υποψηφίου προέδρου, σημείωναν ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις και με τους Α. Σαμαρά και Π. Ψωμιάδη, οι οποίοι επίσης ζήτησαν να τον συναντήσουν. Η στάση που θα τηρήσει ο κ. Αβραμόπουλος θεωρείται σημαντική για την εξέλιξη της κούρσας διαδοχής, αν και ο ίδιος κατά τη σημερινή του ομιλία θα επιμείνει στην ανάγκη ενότητας του κόμματος. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, δεν αποκλείεται στην τελευταία στροφή πριν από την τελική ευθεία να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ ενός υποψηφίου.

«Στήριξη του νέου αρχηγού»

Στην ανάγκη ενότητας και αποφυγής της οξύτητας θα επιμείνει ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του προς τους συνέδρους. Ο τέως πρωθυπουργός θα χαρακτηρίσει ως θετικό βήμα το άνοιγμα της εκλογής στα μέλη, ζητώντας από όλους να στηρίξουν τη νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί.

Θεωρείται, πάντως, εξαιρετικά αμφίβολο αν οι νουθεσίες του κ. Καραμανλή θα γίνουν σεβαστές. Και τούτο διότι, ναι μεν οι δύο βασικοί διεκδικητές αποφεύγουν τη μετωπική σύγκρουση, προτιμώντας τις αιχμές, ωστόσο το κλίμα μεταξύ των υποστηρικτών τους είναι πολωμένο. Η ανησυχία αφορά όχι τόσο τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών που θα επικεντρωθεί στη διαδικασία ανάδειξης του προέδρου, όσο στην αυριανή δεύτερη συνεδρίαση όταν και θα κληθούν οι σύνεδροι να τοποθετηθούν επί παντός και, κυρίως, για τα αίτια της συντριπτικής για τη Ν.Δ. ήττας στις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμo χαρακτηρίζεται το ύφος της παρέμβασης που θα επιλέξει ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, που όπως φάνηκε και στην Κεντρική Επιτροπή έχει απευθείας επικοινωνία με την κομματική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή