Καμία διαπραγμάτευση για τα Εξάρχεια

Καμία διαπραγμάτευση για τα Εξάρχεια

9' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόσκληση σε γεύμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έγινε αρχικά για το «Φλοράλ» στα Εξάρχεια. Δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται, ούτε πως ήθελε να το αποφύγει. Επικαλέσθηκε πρακτικά προβλήματα. Θα βρισκόταν μισή ώρα μετά τη συνέντευξη στο ΚΥΣΕΑ (Πέμπτη πρωί) και ήθελε κάπου πιο κοντά. Καταλήξαμε σε πρωινό στο «Βυζαντινό» του Χίλτον.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Απέναντι κάθεται ένας πολιτικός 54 χρόνων που ξέρει καλά την ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Οχι μόνο δεν την αποφεύγει, αλλά τη διαχειρίζεται με μαεστρία.

Τροτσκιστής στα πρώτα του νιάτα – ίσως έτσι εξηγείται η ικανότητά του στον «εισοδισμό». Δηλαδή, σ’ αυτή την πολιτική του αντίληψη ότι μπορεί να αλλάξει το σύστημα από τα μέσα αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση στην κορυφή και πολιτικές συμμαχίες στη βάση. Δικαιώθηκε στην υπόθεση (κυρίως) της 17N. Και του πιστώθηκε. O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπεισε -του αναγνωρίζεται ευρέως- ότι είναι άνθρωπος της οργάνωσης, του σχεδίου. Δηλαδή αποτελεσματικός. Οχι μόνο λόγω της επιχειρησιακής εξάρθρωσης της οργάνωσης, αλλά επειδή πέτυχε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στην επιχείρηση εναντίον της 17N. Κι αυτό αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό από όλα. O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρώτα χτίζει συμμαχίες και μετά (θα) επιχειρεί η αστυνομία. Γι’ αυτό και θα καταλογίσει ως δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης την προσπάθεια να εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα φαινόμενα της βίας.

Ηδη είναι εμφανής η αλλαγή γραμμής στο θέμα των Εξαρχείων και στη ζεστασιά που βρήκαν πρόσφατα οι συλληφθέντες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας. O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει την «επιχείρηση Εξάρχεια» με την ΕΛ.ΑΣ. αλλά τώρα (ελπίζει) νομιμοποιημένη με νέες συμμαχίες.

Ως μεγαλύτερο ακόμη λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης θεωρεί την «αδράνειά της. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οποιοι θέλουν μπαίνουν στη χώρα ή φεύγουν όποτε θέλουν. H εγκληματικότητα έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις. Προχτές πιάσαμε έναν Αλβανό προαγωγό που είχε 5.000.000 ευρώ στην Τράπεζα και πέντε πολυτελή σκάφη αξίας 45.000.000 ευρώ. Κάθε μέρα στο Ιντερνετ περνάνε μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος. Εχουμε μια πρωτοφανή έκρηξη βίας».

Ναι, αλλά η κυβέρνηση άλλαξε και ο Δεκέμβριος είναι μπροστά: «Μου λένε ότι ανεβάζω τους τόνους ενόψει της επετείου από το φόνο ενός παιδιού. Τι θα πει αυτό; Είμαι υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης για να φυλάξω πρώτα απ’ όλα το Σύνταγμά μας. Προφανώς και δεν θα ανεχθώ την ανομία. Επέτειος δεν σημαίνει καταστρέφω την πόλη. Οπως επίσης ουδείς νομιμοποιείται να αποφασίζει πού θα αστυνομεύει η αστυνομία».

Ούτε το «πώς»; Με ποιο τρόπο θα καταγγέλλεται ο παραβάτης – αστυνομικός αν δεν αναγνωρίζεται; «Εδώ υπάρχει ζήτημα. Θα λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. O αστυνομικός θα δείχνει πρώτα αυτός την ταυτότητά του στον πολίτη. Αλλά, από την άλλη δεν μπορώ να ακούω και θεωρίες συνωμοσίας δήθεν μέσα στην αστυνομία. Οτι υπάρχουν προβλήματα ναι. Αποδείχθηκε πρόσφατα πως για μία περίοδο καταγράφηκε συνεργασία αστυνομικών με τη «Χρυσή Αυγή». Οχι σε κάποια έκταση ή βάσει οργανωμένου σχεδίου, αλλά πάντως υπήρξε. Τα σταματήσαμε αυτά».

– Τι συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο;

– Δύο πράγματα. Μια έκρηξη οργής που σε επόμενο στάδιο εξελίχθηκε σε βία και η ενοχική λειτουργία ενός κράτους που ουσιαστικά παρέδωσε τα κλειδιά σε ομάδες που λεηλάτησαν την πόλη. Γνωρίζετε πως πολλά από τα κλεμμένα βρέθηκαν σε αγορές της Αλβανίας;

– Δηλαδή κακοποιοί ήταν;

– Προφανώς όχι. Αλλά έδρασαν και κακοποιοί. Οι οποίοι, σας είπα, διευκολύνθηκαν από την ατολμία του κράτους. E, αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.

– Ωστόσο, λένε πολλοί, η έκρηξη ανισοτήτων θα φέρει κι άλλα φαινόμενα βίας. Τι σημαίνει επομένως «τολμηρό» κράτος;

– Κοιτάξτε, η μείωση των ανισοτήτων είναι μια συλλογική προσπάθεια. H αστυνομία έχει καθήκον να προστατεύει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή και την περιουσία του πολίτη. Δεν μ’ ενδιαφέρει ο αστυνομικός που έρχεται μόνο για το 8ωρο και περιμένει με το ρολόι πότε θα φύγει. Ούτε βέβαια θέλω τον αστυνομικό της ζαρντινιέρας. Μας εμποδίζουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τη σωματική ακεραιότητα και ελευθερία μιας αξιόλογης συγγραφέα, της Σώτης Τριανταφύλλου, που δέχθηκε επίθεση στα Εξάρχεια.

Οπως και στην πρώτη του θητεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έτσι και τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πόνταρε και ποντάρει πολύ στην απαξίωση του αντιπάλου. Στην αποϊδεολογικοποίηση της δράσης του. Αποδείχτηκε το πιο σταθερό έδαφος για να χτιστούν οι ευρύτερες συμμαχίες ώστε να ηττηθεί πολιτικά η 17N. O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι καθαρόαιμος πολιτικός.

Και σε ετοιμότητα, αν κρίνω από τον τρόπο που αντιμετώπισε μια αδέξια κίνησή μου με μία γεμάτη κανάτα ζεστού καφέ…

Οι 40 καθαρίστριες

Για την Παγανή στη Λέσβο και γενικότερα για το μεταναστευτικό δεν επιδίωξε να μιλήσει πολύ – υπάρχει και συνευθύνη με άλλα υπουργεία. «Απαράδεκτες συνθήκες, απαράδεκτο καθεστώς. Θα το αντιμετωπίσουμε. Με βάση τα ατομικά δικαιώματα. Εχουμε πάρει κάποια μέτρα, θα συνεχίσουμε. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και η κρίση έντονη».

Θα ξαναφέρει -μέσω κρίσης- τη συζήτηση στην Αθήνα. Ρωτάει αν γνωρίζω πως κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο απέλυσε 40 καθαρίστριες. Συνεχίζει: «Λόγω του περασμένου Δεκεμβρίου. H ζημιά στον τουρισμό και στο εμπόριο ήταν μεγάλη εξαιτίας των επεισοδίων. Σας θυμίζω την προβολή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δεν θα πρέπει κάποιος να προστατεύσει αυτές τις 40 καθαρίστριες;»

«Θα συμφωνήσω πως τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιδέχονται αστυνομική λύση. Γι’ αυτό και βάζω στοίχημα πως τα Εξάρχεια σε μερικά χρόνια θα είναι άλλα. Θα είναι αυτό που θέλουμε όλοι, χώρος κουλτούρας και ελευθερίας, όχι ιδιότυπης αυτονομίας. Αυτοί οι δήθεν αντιεξουσιαστές δεν έχουν καταλάβει ότι στη Δημοκρατία μερικά πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Το καθεστώς ομηρίας των Εξαρχείων δεν θα συνεχιστεί. Επίσης δεν έχουν καταλάβει και κάτι άλλο: Οι καταστροφές και η ανεργία που έφερε η δράση τους έχει σήμερα δραστηριοποιήσει ένα πολύ ευρύ μέτωπο εναντίον τους. Οταν αυτοί οι δήθεν αντιεξουσιαστές πράττουν όσα βλέπουμε, τότε δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση».

Επιμένει πολύ σ’ αυτό ως «αυτονόητο». Αλλωστε, δεν ξεχνά ότι τη «δεύτερη μέρα της υπουργίας μου βγήκαν και έσπασαν τη μισή Σόλωνος. Τι είναι αυτά; Πού ζούμε; H προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε ένα καθεστώς με κλέφτες και αστυνόμους. Αυτό θα αλλάξει».

– Μέχρι τα επόμενα επεισόδια;

– Δεν είναι μόνο αστυνομικό το θέμα. Συμφωνώ. Εχουμε ήδη μιλήσει με τον δήμαρχο, μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι και κάτοικος Εξαρχείων, για σχέδια για την αναβάθμιση της περιοχής. Επίσης γνωρίζω κάτι ακόμη: Στα Εξάρχεια δεν λειτουργεί η ανακύκλωση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τις ελάχιστες κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

– Γιατί;

Δεν απάντησε πολύ καθαρά, πιθανόν να μην ήθελε να ξεπεράσει τα όρια του υπαινιγμού.

(Ολα παίζουν στην πολιτική, αλλά οι αποχρώσεις κάνουν τη διαφορά)…

Ηπιε το δεύτερο εσπρέσο, τελείωσε το κρουασάν του και με μάλλον προσποιητή άνεση δέχθηκε τις οδηγίες του φωτογράφου.

Σύμβολο η Κούνεβα, φασίστες και δολοφόνοι η νέα γενιά τρομοκρατών

– Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Την περίμενε -την ήθελε;- την ερώτηση.

– Ναι. Εδώ έχουμε ζήτημα. Μεγάλο, τεράστιο. Θα την αναλάβω προσωπικά την υπόθεση. H Κούνεβα είναι ένα σύμβολο. Δεν έχουμε αντιληφθεί τον αντίκτυπο που είχε και διεθνώς. Ανεξήγητα πράγματα.

– Εννοείτε τη στάση της Αστυνομίας.

– Δεν θέλω να μιλήσω βιαστικά. Εχω ζητήσει πλήρη ενημέρωση. Θα δούμε τότε αν υπάρχουν και σε τι έκταση προβλήματα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε στείλει τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τους πιάσουμε. Δεν προαναγγέλλω συλλήψεις, δεν μ’ αρέσει να το κάνω, αλλά δημοσιοποιώ την απόφασή μου να το αναλάβω προσωπικά. Θα ξαναπιάσουμε την υπόθεση από την αρχή. Είναι και χρέος μας να είμαστε περήφανοι ως κοινωνία, ότι εδώ τέτοια δεν περνάνε. Εδώ έχουμε και εφαρμόζουμε τους νόμους. Ολοι.

Ωραία. Ας μιλήσουμε τώρα για «σχέδιο». Υπάρχει; Για παράδειγμα, στον τομέα που γνωρίζει ο ίδιος καλά: Στα τρομοκρατικά.

Παραδέχεται πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σήμερα: «Αλλο να υπάρχει ένα πολιτικό υπόβαθρο, να φθάνεις μέχρι το λατινοαμερικάνικο αντάρτικο ώστε να ξετυλίξεις τον μίτο κι άλλο να μην υπάρχει τίποτα. Δεν έχουν σχέση με της πρώτης γενιάς. Αυτοί είναι φασίστες. Δολοφόνοι. Οταν πυροβολείς εναντίον 19χρονων εργαζομένων με στόχο να τους σκοτώσεις, τι είσαι; Αθλιος, κακούργος». Για τρίτη, τέταρτη φορά θα επαναλάβει πως «θα σταλούν στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος ούτε γι’ αυτούς ούτε για τη Δημοκρατία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν αναφέρεται σε ζητήματα τρομοκρατίας, αφήνει τον συνομιλητή του με μία βεβαιότητα: Οτι τον πλήρη χάρτη της τρομοκρατίας τον έχει στο μυαλό του. Ιδίως σε σχέση με το «τότε». Τι πραγματικά έγινε με τη 17N; Και γιατί τώρα νέες έρευνες; «Διότι κακώς είχαν διακοπεί. Ποιος έδωσε εντολή να κλείσουν οι έρευνες; Υπήρχαν και άλλα πρόσωπα. Γιατί πάγωσαν οι έρευνες; Εγώ κάνω αυτό που οφείλω. Τις συνεχίζω. Και βέβαια για τη νέα γενιά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με φονιάδες. Χρειάζεται νέα προσέγγιση. Αλλά επιχειρώ να εξηγήσω πώς η προηγούμενη κυβερνητική απραξία παρέλυσε και την Αστυνομία. Τόσο απλό. Και μην ακούτε αυτά περί συμμετοχής των Αμερικανών ή των Βρετανών. Τον πρώτο μήνα της επιχείρησης κατά της 17N έτριβαν τα μάτια τους. Μας βοήθησαν σε άλλα. Στην εκπαίδευση, στο πώς αποκλείουμε έναν χώρο. Εχουν επίσης εξαιρετική τεχνολογία. Σ’ αυτά ναι. Αλλά στο καθαρά επιχειρησιακό ήταν η ΕΛ.ΑΣ.».

– Μα τέλος πάντων, τι είναι αυτή η ΕΛ.ΑΣ. που φουσκώνει και ξεφουσκώνει, που μαθαίνει και ξεμαθαίνει από τα λάθη της;

– Θα σας πω ένα παράδειγμα: τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών. Διότι δεν υπήρχε λόγος. Μπορούσε να κινηθεί νόμιμη διαδικασία. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς δεν θέλουμε τον ασφαλίτη του ’50, θέλουμε τον σύγχρονο αστυνομικό που κατ’ αρχήν θα σέβεται τη δουλειά του. Και βέβαια θα τηρεί τους νόμους.

Την ιδέα για κάμερες εντός των αστυνομικών τμημάτων την απορρίπτει από τ’ αριστερά: «Προσοχή με τις κάμερες. Και το λέω γιατί έχω δει πίσω από την κάμερα. Τι σημαίνει να παρακολουθείς πού πάω, με ποιον πάω την τάδε ώρα στο τάδε μέρος. Ποιος θα διασφαλίσει τη χρήση του υλικού και δεν θα δω στα περίπτερα ταινία με τη ζωή μου;»

– Ρητορική η ερώτηση;

– Εννοώ ότι θέλει προσοχή. Δεν μπορείς να πάρεις εύκολα τέτοιες αποφάσεις. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το υλικό κ.λπ.

– Οι υποκλοπές εξαιρούνται; Μην μου πείτε ότι δεν γίνονται.

– Εδώ υπάρχει μια τερατολογία. Περί σούπερ δυνατοτήτων της Αστυνομίας και κυρίως της ΚΥΠ. Αν είχαμε τέτοιες δυνατότητες, θα μιλούσαμε για άλλα πράγματα σήμερα. Πάντως, όλα γίνονται όπως προβλέπεται από τον νόμο. Αλλά στην περίπτωση της κάμερας, παρακολουθούνται όλοι…

Η συνάντηση

«Βυζαντινό» ΧΙΛΤΟΝ. Οταν είπα σε συναδέλφους στην «Κ» πως τέσσερις καφέδες, δύο κρουασάν και δύο ψωμάκια με αντίστοιχα τυράκια στοίχισαν 22,5 ευρώ, απόρησαν.

Οι σταθμοί του

1955
Γεννήθηκε στη Βέροια. Η μητέρα του κατάγεται από την Πάφρα του Εύξεινου Πόντου και ο πατέρας του από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας.

1974
Εγγράφεται και γίνεται ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

1981
Αρχίζει να εργάζεται ως δικηγόρος στη Βέροια έχοντας τελειώσει τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

1987
Εκλέγεται νομάρχης Καρδίτσας, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε διατελέσει γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ.

1989
Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Ημαθία, πρώτος σε σταυρούς.

1990
Εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

1994
Υφυπουργός Εμπορίου μέχρι και το 1996 συνεχίζοντας -στα ίδια περίπου καθήκοντα- και ως υφυπουργός Ανάπτυξης έως το 1999.

1999
Αναλαμβάνει υπουργός Δημόσιας Τάξης, πιστώνεται με σειρά επιτυχημένων ενεργειών, με κύρια την εξάρθρωση της «17Ν».

2007
Εκλέγεται για πρώτη φορά στη Β΄ Αθηνών. Επανεκλέγεται στην ίδια περιφέρεια και το 2009.

2009
Τοποθετείται εκ νέου στο υπ. Δημόσιας Τάξης το οποίο μετονομάζεται σε «Προστασίας του Πολίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή