Παιχνίδια εντυπώσεων από την Αγκυρα

Παιχνίδια εντυπώσεων από την Αγκυρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θερμή ανταπόκριση της Αγκυρας στην «επίθεση φιλίας» του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου, που εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη «επίθεση φιλίας», αλλά και η άμεση αξιοποίηση, από τουρκικής πλευράς, της ευκαιρίας προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι όλα όσα η Αγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών, προβληματίζει στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και διπλωμάτες.

Ουσιαστικά η Τουρκία, με την επιστολή του πρωθυπουργού της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόταση Παπανδρέου για διάλογο, ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί διάλογο εφ’ όλης της ύλης, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Βάζει στο τραπέζι όσα παγίως θέτει: Αιγαίο, μειονότητες, Κυπριακό, μετανάστευση, ευρωπαϊκή προοπτική.

Οπως επισημαίνει έμπειρος διπλωμάτης, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο. Κάθε φορά που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος, εξαπολύει επίθεση φιλίας και, ακολούθως, ανοίγει την ατζέντα με όλα τα θέματα.

Η αντίδραση του κ. Δρούτσα, ο οποίος κάλεσε σε υπευθυνότητα όλες τις πλευρές και επισήμανε την ανάγκη προετοιμασίας, ώστε να μην σπαταληθεί χάριν επικοινωνίας η ευκαιρία που ανοίγεται, δείχνει ότι η Αθήνα ενοχλήθηκε και αποδίδει εν πολλοίς σε παιχνίδι εντυπώσεων τον θόρυβο που προκάλεσε η Αγκυρα γύρω από το θέμα.

Ταυτοχρόνως, φαίνεται ότι Αθήνα και Αγκυρα προσεγγίζουν από εντελώς διαφορετική οπτική τις τελευταίες εξελίξεις. Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξαν να μην αποκαλύψουν την ύπαρξη της επιστολής για δύο ημέρες μετά την παράδοσή της από τον νέο πρέσβη της Αγκυρας στην Αθήνα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα και αναγκάστηκαν ουσιαστικά να το κάνουν, όταν η πληροφορία άρχισε να διοχετεύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά επέλεξε να μην αποκαλύψει τίποτα για το περιεχόμενο της επιστολής. Ηταν η Αγκυρα, διά του υπουργού Επικρατείας και υπεύθυνου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπαγκίς, που έδωσε τις προτάσεις του κ. Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου στη δημοσιότητα. Ολα αυτά, τη στιγμή που η Αθήνα ενέτασσε, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στη «συνήθη διπλωματική πρακτική» την αποστολή της επιστολής, ενώ ο κ. Μπαγκίς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», αναφέρεται σε «κάτι που δεν συνηθίζεται».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι παγίως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργεί θόρυβο γύρω από ανάλογες κινήσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που έχει ιδιαίτερους λόγους να το κάνει: ενόψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της τον Δεκέμβριο, η Αγκυρα επιθυμεί να στείλει στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι εργάζεται για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών, ότι είναι διατεθειμένη να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, ότι έχει κάθε καλή θέληση για διάλογο. Και μάλιστα, ότι συμμετέχει παραγωγικά σε αυτή τη διαδικασία, καταθέτοντας προτάσεις και προσπαθώντας να ενεργοποιήσει ένα πιο λειτουργικό μηχανισμό διαλόγου. Πέρα από αυτό, όμως, προσθέτει έμπειρος διπλωμάτης, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, να κινηθεί πολύ δυναμικά σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής της πολιτικής. Αρα, προσθέτει ο ίδιος, ήταν αναμενόμενο, μόλις παρουσιάσθηκε από ελληνικής πλευράς η διάθεση για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, η Τουρκία να σπεύσει άμεσα να βάλει στο τραπέζι ότι αυτή θεωρεί διαφορά, σε μια σαφή κίνηση να προσδιορίσει την ατζέντα ενδεχόμενης προσπάθειας επίλυσης και, ταυτόχρονα, να οριοθετήσει τα εργαλεία διαλόγου, προτείνοντας τη συγκρότηση Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών.

Το επόμενο βήμα στην τελευταία αλληλουχία εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά είναι η αναμενόμενη για τις επόμενες ημέρες επιστολή – απάντηση του κ. Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν, από την οποία θα διαφανεί η συνολική τοποθέτηση της Αθήνας έναντι των προτάσεών του. Με ενδιαφέρον αναμένεται, τέλος, η έλευση στην Αθήνα του κ. Νταβούτογλου για τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, την 1η και 2α Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή