Στήριξη Ομπάμα σε Βαρθολομαίο

Στήριξη Ομπάμα σε Βαρθολομαίο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα στήριξης του Οικ. Πατριαρχείου εξέπεμψε η κυβέρνηση Ομπάμα κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Ουάσιγκτον επί προεδρίας Ομπάμα. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και η υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, που συναντήθηκαν μαζί του, τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και της ελεύθερης λειτουργίας του Πατριαρχείου, όπως και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Ομπάμα απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις, όπως είχε κάνει και κατά την πολύ σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Απριλίου, επιλέγοντας να εργασθεί στο παρασκήνιο, με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα και όχι να δημιουργηθούν απλά εντυπώσεις. Αλλωστε, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημάνθηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε «την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκoσμίου βεληνεκούς, όπως και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος στη διάρκεια της πολυετούς θητείας του στη Γερουσία υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής του Πατριαρχείου. Σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου τόνισε ότι «είμαστε όλοι μαζί σας» διότι «υπήρξατε πάντα γενναίος, ποτέ από θέση ασφαλείας, και έχετε ακούραστα αντιμετωπίσει αυτούς που επιχειρούν να διαβρώσουν της ισχύ της Εκκλησίας, προβάλλοντας τον Ορθόδοξο δρόμο σε εκατομμύρια πιστούς».

Μετά την ημίωρη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Οικ. Πατριάρχης δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα του θέσει την ανάγκη σεβασμού του Πατριαρχείου και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ερωτηθείς εάν η συνάντηση στον Λευκό Οίκο έσβησε τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση του κ. Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, να μην μεταβεί στο Φανάρι, ο κ. Βαρθολομαίος ήταν διακριτικός, αλλά υπενθύμισε ότι μια δεκαετία νωρίτερα ο Μπιλ Κλίντον είχε τηρήσει διαφορετική στάση: «Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν, όπως είχε έρθει ο πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή