Ν.Δ.: Κλειδί η προσέλευση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κινητοποίηση της κομματικής βάσης μεταφέρεται πλέον το μπρα ντε φερ μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου. Αμφότεροι επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή προσέλευση κομματικών τους φίλων, σε πρώτη φάση στις ανά την Ελλάδα συγκεντρώσεις και, εν τέλει, στην κάλπη, καθώς ο υπ’ αριθμόν ένα απρόβλεπτος παράγοντας της κούρσας είναι το ποσοστό των γαλάζιων που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη αρχηγού.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που περιόδευσε χθες στην Κρήτη, βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που την υποστηρίζουν προκειμένου να απορροφηθεί το «μούδιασμα» που προκάλεσε η συμμαχία Σαμαρά – Αβραμόπουλου και να «αφυπνισθούν» στελέχη που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με τη βεβαιότητα νίκης, ώστε να κινητοποιηθούν γαλάζιοι ψηφοφόροι που μπορεί να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μπακογιάννη, εμφανίζονται ωστόσο απρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες.

Στον αντίποδα, ο κ. Σαμαράς -που χθες βρέθηκε στη Χαλκίδα- γνωρίζει ότι υπολείπεται αριθμητικά της κ. Μπακογιάννη σε οργανωμένα στελέχη και μηχανισμούς κινητοποίησης των ψηφοφόρων και, συνεπώς, επιδιώκει αφενός την πάση θυσία διατήρηση του «αέρα νίκης» που εσχάτως κατέκτησε και δευτερευόντως την εξάντληση των δυνατοτήτων κινητοποίησης των υποστηρικτών του προκειμένου να μην απολεσθεί, στην πράξη, το κλίμα αισιοδοξίας.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος που παραμένουν ανένταχτοι, εκτιμούν ότι η ένταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων δεν αναμένεται να κοπάσει, τουλάχιστον σύντομα. Τουναντίον εκφράζουν ανησυχία ότι η αντιπαράθεση μπορεί να εκτραχυνθεί, όχι τόσο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών αλλά κυρίως μεταξύ των «μουτζαχεντίν» των δύο πλευρών, οι οποίοι, στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες φανατίζονται ολοένα και περισσότερο. Ετσι, την ίδια ώρα που υποστηρικτές του κ. Σαμαρά επιτίθεντο στην κ. Μπακογιάννη για τις πρόσφατες βολές της εναντίον του, δήμαρχος της επιρροής της από τη Β. Ελλάδα έστελνε σε φίλους του το ακόλουθο μήνυμα «όποιος προσπάθησε να σβήσει τη δάδα, δεν έχει το δικαίωμα να γίνει λαμπαδηδρόμος…».

Η κ. Μπακογιάννη θα επιμείνει πάντως στους υψηλούς τόνους πολιτικής κριτικής έναντι των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, ενώ στον αντίποδα ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει αποφασίσει να μην αφήνει τίποτε αναπάντητο, καταγγέλλοντας τους υψηλούς τόνους της άλλης πλευράς ως επικίνδυνους για την ενότητα του κόμματος. Τα επιτελεία των μονομάχων κλιμακώνουν την προσπάθεια για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών. Πάντως, το νέο τοπίο που δημιούργησε η συμμαχία Σαμαρά-Αβραμόπουλου και το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μεσσήνιου πολιτικού οδηγούν βουλευτές και στελέχη που δεν έχουν εκδηλωθεί είτε να επισπεύδουν είτε να αναβάλουν τη δημόσια «έκθεσή τους» υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, και άλλους να ξανασκέφτονται τις επιλογές τους. Χθες, στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά τάχθηκε ο βουλευτής Κ. Κουκοδήμος, αλλά και ο υποστηρικτής του κ. Αβραμόπουλου Κ. Τσιάρας, ο οποίος μετά την αποχώρηση του εκλεκτού του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μετακινηθεί στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη.

Και… αντιπολίτευση

«Μέσα σε μόλις 40 ημέρες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει «πετύχει» να είναι η κυβέρνηση χωρίς Γενικούς Γραμματείς, των ρεβανσιστικών απολύσεων νέων ανθρώπων, των «φουσκωμένων ελλειμμάτων», των φόρων» σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Γ. Κουμουτσάκος. Η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση, αντί να απειλεί τη Ν. Δ. ότι θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, να κοιτάξει να απεγκλωβιστεί απο τα προεκλογικά της ψέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή