Νόμος στις αμοιβές των golden boys

Νόμος στις αμοιβές των golden boys

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος με κάθε τρόπο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να μπει όριο στις υπέρογκες και προκλητικές αμοιβές των στελεχών διοίκησης εισηγμένων ή μη οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αμοιβές των επονομαζόμενων golden boys καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και υπό τις παρούσες συνθήκες «πραγματική πρόκληση, αναιτιολόγητη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και σοβαρή προσβολή για τον κοινό νου και το κοινό αίσθημα», που σε παγκόσμιο επίπεδο επέφεραν επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Με νόμο που θα έλθει, προβλέπεται ότι οι αμοιβές θα ακολουθούν συγκεκριμένες αρχές, που θα είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία, οι λόγοι που νομιμοποιούν την αμοιβή και η αρχή της δικαιοσύνης, ώστε τα στελέχη αυτά να μην προκαλούν, την ώρα που οι υπουργοί θα πρέπει να αιτιολογούν κάθε τους απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν γίνονταν πράξη όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τον οποίο κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα μέσω του Διαδικτύου όλες τις αμοιβές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως εξωφρενικές αυτές του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και των επικεφαλής της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση (και ο κ. Παπανδρέου συγκατένευσε κουνώντας το κεφάλι του) «να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την ΕΡΤ και την αμοιβή των 65.000 ευρώ ανά εκπομπή ενός ηθοποιού». Ταυτόχρονα χαρακτήρισε εμπαιγμό τη διαδικασία των χιλιάδων αιτήσεων για τις θέσεις των γραμματέων, «όταν τελικά καταλήγετε στην κ. Δραγώνα, πρώην βουλευτή για το υπουργείο Παιδείας και την κ. Καλτσά στο Χωροταξίας». Αφησε μάλιστα έναν υπαινιγμό ότι στενός συγγενής του πρωθυπουργού ήταν καλεσμένος προεκλογικά στο σπίτι της κ. Καλτσά «παρουσία εκπροσώπου συγκεκριμένης εργολήπτριας εταιρείας του Δημοσίου και είχε αρχίσει διανομή των ιματίων».

«Δεν υπάρχει για μας θέμα το οποίο θέλουμε να κρύψουμε ή να συγκαλύψουμε και να τελειώνουν τα υπονοούμενα αυτά», ήρθε αμέσως η απάντηση του πρωθυπουργού. Μίλησε για καθεστώς αδιαφάνειας σε μισθούς και προμήθειες («35.000 στοιχίζουν οι εφημερίδες για να διαβάζουν οι υπάλληλοι») και δήλωσε απερίφραστα ότι όχι μόνον οι μισθοί δεν έχουν καταγραφεί, αλλά ούτε το ίδιο το κράτος γνωρίζει πόσους υπαλλήλους ή πόσους οργανισμούς έχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή