Διαφωνούν με την πρόταση Τσίπρα οι συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ

Διαφωνούν με την πρόταση Τσίπρα οι συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αντιδράσεις των εκπροσώπων των συνιστωσών προσέκρουσε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα για συγκρότηση επιτροπής η οποία θα διαμορφώσει το πλαίσιο για τη νέα οργανωτική δομή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Απορρίφθηκε, επίσης, και η πρόταση του Αριστερού Ρεύματος, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, η οποία προβλέπει τον σταδιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Χθες, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επεξεργαστεί τις προτάσεις του ΣΥΝ και αποφασίστηκε όπως στην ερχόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κατατεθούν δύο διαφορετικά κείμενα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: Του ΣΥΝ και αυτό των κ. Γ. Μπανιά – Γ. Σαπουνά, που σε γενικές γραμμές τυγχάνει της αποδοχής των συνιστωσών. Η πρόταση που έθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ υπ’ όψιν των μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει δημιουργία μητρώου μελών, πανελλαδική συγκρότηση σε εργασιακούς χώρους και ανά περιοχές, καθώς επίσης σύσταση γραμματείας και σώματος πανελλαδικής σύσκεψης. Οσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, προτείνεται να ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας ή της συναίνεσης, ενώ όταν προκύπτουν σημαντικές διαφωνίες προβλέπεται προσφυγή στη γνώμη των μελών είτε με καθολική ψηφοφορία για κρίσιμα θέματα είτε με έκτακτη σύγκληση της πανελλαδικής σύσκεψης και με την απόφαση να λαμβάνεται αυξημένη πλειοψηφία του 75% των μελών της.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ μειοψήφησαν η πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην οποία υποστηρίζεται η διατήρηση του σχήματος στη μορφή της πολιτικής συμμαχίας, καθώς και αυτές του Κοκκινοπράσινου Δικτύου και της Αριστερής Ανασύνθεσης. Την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση και για το πολιτικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με τα οργανωτικά ζητήματα, επισήμανε ενώπιον των μελών της ΚΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ. «Συντάσσομαι με την άποψη ότι το οργανωτικό είναι βαθύτατα πολιτικό. Γιατί το πραγματικό δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι τι συλλογικό υποκείμενο επιθυμούμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Επανέλαβε δε την άποψη ότι το πολιτικό υπόβαθρο θα πρέπει να διέπεται από τη συμπόρευση με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την αρχή του δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό. Από την πλευρά του ο κ. Φ. Κουβέλης υπογράμμισε πως αν προχωρήσει έστω και ένα βήμα η πρόταση για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, τότε θα τεθεί ζήτημα για την ενότητα του ΣΥΝ, ενώ ο κ. Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «λάθος» τη συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή