Οι προσδοκίες της Αθήνας για τον ΟΑΣΕ

Οι προσδοκίες της Αθήνας για τον ΟΑΣΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολιτική διακήρυξη, που θα σηματοδοτούσε την αναγέννηση του ΟΑΣΕ και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του έναντι των πολυδιάστατων σύγχρονων διεθνών προκλήσεων, θα επιθυμούσε η Αθήνα να προκύψει από τις εργασίες της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού, σήμερα και αύριο στο Ελληνικό. Η ελληνική προεδρία, ωστόσο, έχει επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος, δεδομένου ότι από το 2002 ο ΟΑΣΕ δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε πολιτική διακήρυξη. Πιο κοντά δείχνει να βρίσκεται η αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα ξεχωριστό κείμενο – πολιτική δέσμευση, όσον αφορά τη λεγόμενη «διαδικασία της Κέρκυρας», τον διάλογο, δηλαδή, για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι διμερείς συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου πρόκειται να έχει πολλές διμερείς συναντήσεις σήμερα και, κυρίως, αύριο. Ετσι, για αύριο προγραμματίζεται η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επιδοθεί η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού στην επιστολή που του είχε απευθύνει ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, εκπροσωπούν την Ουάσιγκτον στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ μετά την ακύρωση της συμμετοχής της Χίλαρι Κλίντον. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας, Φινλανδίας και Καζαχστάν.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ΥΠΕΞ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, υπό τη σκιά των εντυπώσεων της επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 της Ε. Ε., με την οποία ζητεί να δοθεί στη χώρα του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, ανεξαρτήτως της πορείας των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας. Χθες, από τις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα περιθώρια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή