ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πολλά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας

Στο εκλογικό αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης, ο γεωγραφικός κατακερματισμός της ψήφου είναι εντυπωσιακός. Με βάση τα διαθέσιμα (και όχι τελικά) εκλογικά αποτελέσματα, η εκλογική γεωγραφία των υποψήφιων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας.

Σε μεγάλο βαθμό, οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν ιστορική βάση (επιρροή της συντηρητικής παράταξης στην παλαιά Ελλάδα και στις Νέες Χώρες), αλλά επικαθορίστηκαν σημαντικά από τις προσχωρήσεις των τοπικών βουλευτών και αξιωματούχων του κόμματος.

Στη Βόρεια Ελλάδα (περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας), ο κ. Σαμαράς επικράτησε της κ. Μπακογιάννη σε 15 από τους 16 νομούς (οριακή εξαίρεση αποτελεί η Φλώρινα), με ποσοστά που υπερέβησαν στις περισσότερες περιπτώσεις το 44% και σε 2, το 50% (Κιλκίς 52,6% και Ημαθία 54,1%). Από την άλλη πλευρά, η κ. Μπακογιάννη κατάφερε να ξεπεράσει το 40% μόνο στην περίπτωση του Εβρου (42,8%).

Το στοιχείο, ωστόσο, που διαφοροποιεί την εκλογική συμπεριφορά της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα, από την υπόλοιπη χώρα, είναι η ισχυρότατη παρουσία του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, που συγκεντρώνει ποσοστά διπλάσια ή και τριπλάσια από τον πανελλαδικό μέσον όρο του και εδραιώνει, με αυτόν τον τρόπο, την πολιτική του παρουσία: σε 6 από τους 16 νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Ψωμιάδης συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 25%, ενώ σε 4 κατέγραψε ισοδύναμη επιρροή με την κ. Μπακογιάννη.

Στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας (περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίου), το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη συρρικνώνεται σημαντικά (10%), με εξαίρεση τη Λάρισα 11%, τα Τρίκαλα 12,2% και την Κεφαλονιά 10,1%.

Η κυριαρχία Σαμαρά είναι εντονότερη στην Ηπειρο, όπου υπερβαίνει παντού το 50% (Αρτα 56,1%, Ιωάννινα 54,8%) και στη Λάρισα (59,6%), ενώ στους υπόλοιπους τρεις νομούς της Θεσσαλίας συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 46%. Από την άλλη πλευρά, η κ. Μπακογιάννη ξεπέρασε το 40% στην Καρδίτσα (45,8%), τη Θεσπρωτία (42,1%), την Πρέβεζα (42,4%) και τη Μαγνησία (41,8%).

Στη Στερεά Ελλάδα, ο συσχετισμός μεταξύ των δύο ισχυρών ανθυποψηφίων παρέμεινε σχετικά ισορροπημένος: η κ. Μπακογιάννη κέρδισε τη Βοιωτία (59,1%), την Ευρυτανία (89,4%) και τη Φθιώτιδα (50,9%), ενώ ο κ. Σαμαράς την Αιτωλοακαρνανία (49,9%), την Εύβοια (47,9%) και τη Φωκίδα (55,1%).

Περισσότερο εντυπωσιακή είναι η εκλογική επικράτηση του κ. Σαμαρά στην Πελοπόννησο (επικράτησε και στους επτά νομούς, με ποσοστό, σε τέσσερις από τους επτά, σχεδόν 60% και στη Μεσσηνία 93,3%) και, κυρίως, στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται και το πολυπληθέστερο τμήμα του εκλεκτορικού σώματος: στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών συγκέντρωσε 57,6%, στην Ανατολική Αττική 56,3% και στον Πειραιά (Α΄ και Β΄ περιφέρεια) 52,6%. Μόνο στη Δυτική Αττική το ποσοστό του έπεσε κάτω από 50%, λόγω της υψηλότερης επιρροής του κ. Ψωμιάδη (9,2%).

Μοναδική περιοχή εκλογικής κυριαρχίας της κ. Μπακογιάννη, χωρίς όμως αριθμητική βαρύτητα, απέμεινε η νησιωτική Ελλάδα (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη). Ξεπέρασε το 50% στα Δωδεκάνησα (50,3%) και στις Κυκλάδες (52,8%), ενώ στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προσέγγισε ποσοστά από 85,7% (Ρέθυμνο) μέχρι 92,8% (Χανιά).